Scotland en The Orkneys
De originele campersisters gaan weer samen op pad! Bereid jullie voor op een nieuw, avontuurlijk reisverhaal. We vertrekken zaterdagavond 1 juni met de camper naar Schotland en zoals jullie ondertussen al weten probeer ik iedere dag iets te posten. Nog 5 dagen geduld!
Zaterdag 1 juni
Gisteren met Cinta en Greet de camper gaan afhalen in Aalter. Onze rijdende hotelkamer, restaurant, keuken, living, relaxruimte is 7.4 meter lang, 2.3m breed en 2.9 meter hoog. Wat een beest!! Terwijl Anne en Greet de laatse boodschappen doen vullen Cinta en ikzelf de auto. Alle hoekjes worden gevuld met kleren, eten, spelletjes, schoenen en drank, enz.. We zijn er klaar voor! Straks rond 16u30 vertrekken we richting Calais. We varen pas om 22u20, maar we hopen eventueel op een vroegere ferry fingers crossed.We rijden vlot naar Calais. Pas wanneer we door de Franse controle zijn loopt het fout. Complete chaos...5 rijen schuiven aan om op 1 baan te komen😱 meer dan een uur schuiven duwen, blokkeren...niemand wacht, iedereen wil de eerste zijn...verschrikkelijk...en dan nog met zo'n beest aanschuiven. Uiteindelijk zijn we er door en we konden nog net mee op de ferry van 20u15. Na een woelige overtocht goed aangekomen in Dover. Het is 21u45, hier pas 20u45. Lucky us.We rijden nog een half uurtje verder, proberen 2 keer een plekje te vinden voor de nacht maar moeten telkens terugkeren. Derde keer goede keer, in Denton zien we een grote parkeerplaats waar ook campers staan. Leuk plekje om te slapen. Het is een gewroetel van jewelste we moeten de camper nog echt leren kennen. We zijn nog niet echt goed georganiseerd, komt nog wel. Na nog wat drinken, babbelen en lachen wordt het tijd om ons nestje op te zoeken. Het is 22u30. We zijn niet meer zo lenig als 4 jaar geleden en het is een heel avontuur om in ons bedje te geraken. We zijn allemaal moe, het was een lange dag. Goodnight
Zondag 2 juni
Om 4 uur wordt ik wakker van fluitende vogels. Nog een beetje te vroeg om op te staan..om zeven uur staat Greet op, 5 minuten later is Cinta ook van de partij. Nadat zij gewassen en aangekleed zijn, volgen wij ook. Op het gemakje ontbijten en om 9u vertrekken we richting Withernsea op 500km rijden. Greet vertrekt, het gaat vrij vlot tot aan de ring van Londen. Het is zeer druk, verschillende rotondes( links omdraaien), maar alles verloopt prima, het is warm en de zon schijnt. We stoppen voor een koffietje en kunnen buiten in het zonnetje zitten, ZALIG! een uurtje later stoppen we om te lunchen. Ik neem het stuur over en rij de laatste 250km. We verlaten de snelweg en rijden langs kleinere baantjes verder. We zijn rond 16u 45 in Withernsea. We vinden een plaatsje op de dijk met uitzicht op de zee. Wie heeft er een camping nodig! We wandelen even het strand af, vinden veel mooie stenen en zijn net op tijd terug voor de aperitief. We laten het niet aan ons hartje komen. We eten spaghetti bolognese en drinken er een rood wijntje bij. Na het eten nog een paar spelletjes "geesten" gespeeld en om 22u houden we het voor bekeken. Het duurt nog even dat iedereen in bed zitten. Tot morgen!
Maandag 3 juni
Pas om 8u opgestaan en ipv 9u vertrekken we pas om 10u15. We rijden langs kleine baantjes waar toch we wat verkeer op zit, er zijn ook op verschillende werken aan de baan bezig met de bijbehorende filles. We zijn pas om 13u in Robinhood's Bay, eten de klaargemaakte picknick op aan de auto en vertrekken voor een wandeling op de kliffen van 9km. Het is prachtig weer, zonnetje schijnt, het uitzicht is fenomenaal. Wat een mooie wandeling. Wel veel klimmen we puffen en blazen maar het is het zeker waart. Wat een mooie uitzichten op de vandaag gelukkig kalme zee. We lopen door een typisch Engels landschap met veel schapen op de met stenen ommuurde weide. Om 16u komen we blazend en zwetend ann op een camping waar we gelukkig nog een frisse cola kunnen drinken op een bankje. Na een half uurtje hebben we weer voldoende energie om terug te keren. De vrouw uit het café wijst ons de weg terug langs een oude spoorbedding terug naar Robinhood's Bay. We krijgen ook nog een tip voor een mooie campplaats. Nog 15minuten rijden en we staan in Sandsend aan het strand geparkeerd. Een supper mooie plek! Cinta en ik wagen ons aan een zwempartij maar ik geraak pas tot boven de knieen erin, het water is ijzig koud. Cinta geeft niet op en gaat er volledig in...bbrrrrrr. Een aperitiefje verwarmt ons en het koken kan beginnen, het wordt groentencouscous met een glaasje rode wijn. Nu nog wat nagenieten van deze mooie dag. Het zal niet laat worden vanavond. Morgen wordt een volle dag en rijden we Schotland binnen.
Dinsdag 4 juni
De wekker loopt af om 7u30...we zijn al wat beter georganiseed en kunnen om 8u45 vertrekken richting Schotland. Het weer ziet er een pak minder goed uit, het is 8°! Ik ben vandaag de ochtend chauffeur. Na een paar km zijn er wegenwerken op een heel steil stuk. De camper heeft het verschrikkelijk moeilijk om hogerop te geraken en valt stil....whoww...opnieuw starten en terug still... de zenuwen gieren door mijn lijf. Er staan auto's voor mij die niet doorkunnen en auto's achter mij. Ik moet achteruit tussen de verkeerskegels laveren, het zweet breekt mij uit. Ik moet wel een beest van 3500kg besturen! Het lukt mij uiteindelijk toch om er beweging in te krijgen en we kruipen heel traag de helling op. Mijn benen trillen toch een beetje na. Oef....we kunnen op een normale manier verderrijden. Rond 10u30 stoppen we voor koffie. Om 12u stoppen we aan een benzinestation met parking en eten een boterhammetje. Hreet neemt het stuur over en het begint te regenen...gieten...tussen het drukke verkeer van Glasgow. We vorderen langzaam, rijden een paar keer verkeerd en komen uiteindelijk aan Loch Lomond...Loch Lomond in de regen. Spijtig genoeg niet veel te zien, behalve mist. Een half uurtje verder komen we aan op onze bestemming aan Loch Lomond. We staan op een kleine camping naast een Nederlandse camper. We instaleren ons en gaan op zoek naar de plaatselijke pub om een whisky te proeven. Het blijft regenen....we eten in de camper. Het regent en het is 7°. Morgen hopelijk beter weer
Woensdag 5 juni
Gans de nacht regen, regen, regen en nog eens regen! Overal plassen water maar we laten het ( nog niet) aan ons hart komen en ontbijten met vers gebakken broodjes. We vertrekken rond 9u naar Oban, waar de ferrie naar Mull vertrekt. Onderweg stoppen we aan een uitzichtpunt, maar door de nevel is niet veel te zien. De volgende stop " the oyster bar" is een schot in de roos. Leuk viswinkeltje met lekkere goodies...we kopen oesters, een gerookte kipper en kaas met whisky. Nu rechte baan ( allée, kronkelende op en neer) naar Oban voor de ferrie. Tussendoor regen en zon, regen en zon. In Oban willen we tickets voor de overzet kopen, maar dat is niet zo eenvoudig. We kunnen pas met de boot van 15u55 mee, maar we kunnen gelukkig nog mee. Tijdens het wachten smullen Greet en ik van de oesters. Greet rijdt de boot op en de overtocht kan beginnen. We drinken een koffie en gaan daarna op het open dek staan. De wind is zalig, de regen iets minder. We zien de eerste Jan Van Genten...whow! Uurtje laten zijn we op het eiland Mull. De baan wordt een 1 baanvak, met voorbijsteekplaatsen. Langzaam maar zeker rijden we 40km tot aan port nan geal. We zien de eerste levende herten ( al veel dode langs de weg zien liggen) en vlak voor de camping zien we een kudde Highlanders. We staan op lot 31 met uitzicht op een loch. Het is hier prachtig. Anne en Cinta trekken er op uit om foto's te nemen. Daarna aperitief met hapjes en ondertussen maak ik tomatensalsa met pelpatat en gebakken zalm. Het smaakt zoals altijd. Nog een theetje, een spelletje en om 22u gaat het licht uit. Slaapwel.
Donderdag 6 juni
Deze morgen pas om 8u wakker, het is frisjes, het is 7°. Het heeft gans de nacht zwaar geregend. We gaan douchen ( heerlijk warm water) en na het ontbijt kunnen we water bijvullen en toilet en vuil water lozen. We kunnen weer een paar dagen zonder camping. We vertrekken richting Tobermory in het Noorden van het eiland. Het uitzicht is adembenemend mooi, we rijden terug op een zeer smal baantje. Het is niet altijd gemakkelijk met zo'n beest van 3500 kg, maar we zwiepen gezwind voorbij bussen en trucks. Nemen de tijd om foto's te nemen en te genieten van het prachtige landschap. Om 13u15 zijn we in Tobermory en het is er druk. Eerst en vooral tanken en dan op zoek naar een parkeerplaats. De parking staat vol, maar we vinden een gratis plaats vlak langs het water in de hoofdstraat. Als wij geen geluk hebben! We eten op ons gemak een boterham, doen wat boodschappen en slenteren daarna langs de vele toeristenwinkeltjes. We zoeken waar we overmorgen de ferrie kunnen nemen, bezoeken een klein interessant museum, drinken een koffie, nemen veel foto's en eten een ijsje. Er is ondertussen plaats vrojgekomen op de parking en we gaan de auto halen. Cinta en Greet bewaken een plaats die groot genoeg is voor de camper en zetten er zelfs oranje kegels op. ( schitterend gevonden) en voilla, we hebben ons slaapplaats voor de volgende 2 nachten. Na het aperitief eten we pasta met champignons, gemixte groenten en rulgebakken gehakt. Iedereen doet even zijn eigen ding en daarna nog een escape room spel. Het is pas half tien, maar we zijn moe....10 minuten later ligt iedereen te slapen.
Vrijdag 7 juni
We slapen als een blok....soms even wakker van gekletter op het dak van de regen...dat belooft voor morgen. Om 7u30 worden we met muziek gewekt, we moeten "vroeg" opstaan want we hebben vandaag een daguitstap naar Staffa en Lunga. Om 9u30 worden we verwacht op de kade. Het regent gelukkig niet meer, er is wel veel wind! Om 9u45 vertrekken we, eerst nog een tussenstop in Kilchoan om nog een paar mensen op te pikken en dan richting volle zee. We zitten boven en genieten van het uitzicht. Er staat een vrij hevige wind en we schommelen, rollen en stampen met de boot. Nu en dan krijgen we een gulp water over ons heen. Het is zalig! Na 1.30 minuten varen komen we aan op Lunga, het papegaaiduikers eiland. Er zouden er hier 12.000 zitten samen met zeekoeten, aalscholvers en meeuwen. Het is een flinke klim naar boven en zeker de moeite waard. En daar zitten ze op hun burchten....de puffins! Wat een mooie, leuke vogeltjes. Ze hebben geen schrik en komen zelfs verwonderd dichter. Zeer leuk! Anne en Cinta zijn niet tegen te houden en trekken er op los...klik, klik, klik....dat worden zeker 4 bladzijden vol in het fotoalbum. De wind blijft gieren en we vinden wat bescherming achter de muren van een ruïne om te lunchen. Na 2 uur vertrekken we weer naar het volgende eiland..Staffa. Dit eiland is een unieke formatie van bazaltzuilen. Men kan er naar Finnegan's cave gaan langs een smal pad over bazaltstenen. In deze grot componeerde Mendelssohn zijn compositie "de Hebrieden". We klimmen ook een stukje naar boven voor de puffins, maar hier zijn er geen te zien. Na 1u vertrekken we weer richting Tobermory. We hadden geluk, we hadden geen regen en nu en dan zelfs wat zon. Het is 12°. De zee is zeer woelig met witte schuimkoppen...en de boot schommelt van links naar rechts...ik denk aan (.. de Marie Louise gaat op en neer...) We worden nog echte zeeratten. Onderweg zien we plots nog een 6tal dolfijnen opduiken die meezwemmen met de boot. Om 16u terug aan wal. We drinken een warme chocolademelk om op te warmen, doen boodschappen en drinken een aperitiefje. Vandaag koken we niet zelf. We sluiten deze mooie dag af met fish and chips, glaasje witte wijn en een koffietje om af te sluiten. Het zal niet laat worden vanavond, morgen staat de wekker om 6u.
Zaterdag 8 juni
Veel regen vannacht, regelmatig wakker, niet zo goed geslapen. Om 6u worden we met muziek gewekt door Greet. Geeuw, geeuw, geeuw, da's vroeg. We kunnen naar het toilet en de douches van het havengebouw. Er is een code om binnen te gaan en Greet is die gisteten per toeval teweten gekomen...lucky us! We vertrekken om 6u50 naar de ferrie van 7u20. Men kan niet reserveren en er kunnen max. 10 auto's op. Anders moeten we wachten tot 9u30. Overtocht duurt 35 minuten op woelige zee. Dan pas ontbijten we. Om 8u45 rijden we verder langs zeer smalle eenvaks baantjes. We kronkelen op en neer door een fantastisch verlaten landschap. We zien een paar groepen herten en natuurlijk overal schapen. Er wordt weer vlot gefotografeerd. We rijden verder naar Glenfinnan waar de Howarts express uit de Harry Potter films voorbij rijdt. We zien hem net voorbijrijden om 11u. We rijden iets verder naar het viaduct, eten eerst en na de lunch doen we een kleine wandeling. We moeten wachten tot 15u10 om hem over de brug te zien komen. Cinta en Greet klimmen naar boven, wij gaan onder het viaduct staan. Prachtig zicht als hij erover rijdt, spijtig dat hij niet stoomt. Greet neemt het stuur over en we rijden nog een 150km tot Drumnadrochit aan Loch Ness. We verblijven hier 2 nachten in een vrij grote camping met veel mobielhomes. Terwijl ik voor het aperitief zorg gaat Anne een wasje doen. Het is koud en het regent en alles voelt klamp aan. Gelukkig hebben we een airco die ook warme lucht blaast. We kruipen vroeg in bed, gezellig dicht voor de warmte.
Zondag 9 juni
Pas om 8u wakker, geen probleem want we moeten niet rijden. Geen regen, blauwe lucht met een paar wolkjes en de zon schijnt. Na een gezond ontbijt van havermoutpap voor Greet en mij, yoghurt met fruit voor Anne en Cinta vertrekken we richting Urquhart castle. Geen regen! Normaal een half uurtje wandelen, maar....Cinta en Greet willen een foto in de wei tussen de schapen. Het is nogal een steile aflopende wei naar het water, dus we denken....we kunnen verdergaan langs het Loch....mis dus, lukt niet. Helemaal terug naar boven...pittig. een half uurtje later zien we de ruïnes opduiken. Urquhart castle, of wat ervan overblijft ligt prachtig aan het water...wat een mooi plaatje! Bij het binnengaan krijgen we eerst een 10 minuten lange filmpje te zien over de geschiedenis van het kasteel. Er is hier nogal wat afgevochten om het kasteel te behouden of te veroveren. Na het bezoek drinken we nog een koffie en keren terug naar de camping voor de lunch. Om 14u vertrekken we naar Drumnadrochit voor een bezoek aan het museum van "het monster" Nessie. We krijgen via film, verhalen en vragen nog altijd geen antwoord op de grote vraag... waar is Nessie? Onderweg naar de camper nog een tussenstop in de COOP voor boodschappen en om 18u zijn we terug. Net op tijd voor het nieuws ivm de verkiezingsresultaten dat ons toch wat rillingen bezorgt. Ondertussen aperitief en ik duik de keuken in. Het wordt kip met gebakken aatdappelen en abrikozen. Voor een rustdag te zijn hebben we toch bijna 20000 stappen. Ik vermoed dat het niet laat zal worden.
Maandag 10 juni
Vanacht veel geregend! Whats new....Deze morgen geen regen maar wel overtrokken. Wakker om 8u15 en we gaan allemaal douchen. Ik was gisteren mijn tandpasta vergeten en..de tube stond netjes opzij gezet. Zou bij ons niet waar zijn. Het is een mooie camping, prachtig gelegen, maar de douches zijn niet zo ideaal. Om de 30 seconden slaat het water af en in de sanitaire blok is het koud. Het is overal koud....8°..brrr. Na het ontbijt de gebruikelijke taken....elektriciteit afkoppelen, toilet legen, afvalwater dumpen, gas afsluiten, gps klaarzetten....enz... Om 9u 15 zijn we klaar om te vertrekken en Greet rijdt het eerste stuk tot in Inverness. Het blijft droog, maar het blijft koud en er is een stevige wind. Het is niet zo gemakkelijk om een parking te vinden en er is druk verkeer, maar Greet doet het schitterend. We staan bijna vlak in het centrum en wandelen richting kasteel. We gaan in een paar winkeltjes binnen en er wordt het een en ander gekocht. Wat opvalt zijn de vele naaiateliers van kilts. Overal ziet men verschillende tartans. Het kasteel blijkt gesloten en staat in de stellingen....pech. we keren terug naar de parking en Greet en ik doen boodschappen in Morrison, een grootwarenhuis. We hebben voldoende voorraad om de volgende 5 dagen te overleven. We eten een boterhammetje op de parking en vertrekken rond 13u richting Thurso in het uiterste noorden. Ik rij de volgende 150 km en het begint te regenen. Het regent nog als we op de camping toekomen. We hebben een schittetende plaats met uitzicht op de zee. Het regent en waait verschrikkelijk hard...echt stormweer. We beginnen aan een kleine wandeling. Na 5 minuten keer ik al terug, Anne was al in de camper gebleven, door de wind en de regen. Cinta en Greet volgen na 5 minuten ook, ze zijn kletsnat. We zullen dan maar aperitieven, Greet en ik een ricard, Anne een porto en Cinta een mojito. We hebben verschillende knabbeltjes met oa een blikje gerookte oesters. Ik begin ondertussen aan het eten, het wordt eendenborst met champignonroomsaus met whisky. We drinken er een goed glas wijn bij, een Portugese gekregen van een vriendin net voor we vertrokken. Het smaakt, en we voelen ons warm en voldaan. Het is nu 20u, het regent niet meer maar de wind is wel nog van de partij en het is 8°. We zien morgen wel wat we gaan doen.
Dinsdag 11 juni
Gans de nacht verschrikkelijk veel geregend en gewaaid. De camper schudde en schommelde heen en weer. Wij lagen gelukkig warm ingedekt in ons bedje. Om 8u15 opgestaan...het is koud...dikke trui en regenvest aan om naar de sanitaire blok te gaan. Na het ontbijt besluiten we om toch een wandeling langs het strand te doen. Het is ijzig koud, 8°,gevoelstemperatuur 4°. De zee is onstuimig met veel wtte kopjes en klotst met geweld tegen de rotsen. We krijgen een korte bui over ons heen maar we geven niet op. We wandelen verder tot aan de ruïne van een kasteel. Moet een zeer groot kasteel geweest zijn met prachtig uitzicht over de baai. Vroeger woonden hier de graven van Caithness. We keren terug via het stadje, drinken een lekkete warme chocolademelk en om 12u30 zijn we terug in de camper, net op tijd voor de lunch. Een warm soepje met een boterham doet deugd. Om 14u vertrekken we weer, ditmaal de andere kant op tot aan de vuurtoren van Scrabster. De wind is gaan liggen en we zien hier en daar wat blauw tussen de wolken verschijnen. Het is voelbaar niet meer zo koud, of worden we de kou gewoon? Nog een stop in de Lidl en dan naar de camper met de buit. Ik heb black pudding en haggis gekocht😁 voor de lunch van morgen. Straks aperitiefje met knabbels en gebakken kabeljauw met pasta met look en chil. De wijn staat al klaar. Het zal weer smaken! Om 21u45 gaat het licht uit...slaapwel
Woensdag 12 juni
Om 7u de wekker want we moeten de ferrie naar de Orkneys halen. Een kattewasje in de sanitaire blok want het is er koud. ( gisterenavond uitgebreid gedoucht) koffie zetten, ontbijt en alle andere taken voordat we kunnen vertrekken. We zijn klaar voor 4 campingloze dagen! Water is gevuld, afvalwater leeg, toilet leeg, nu nog volle tank en we vertrekken richting Gills Bay. En wat denken jullie...ja, het regent! Er is gelukkig minder wind dan gisteren dus ook gelukkig een kalmere zee. We komen 10 minuten voor het inschepen aan. Er komt iemand van de bemanning zeggen dat we uitzonderlijk achteruit de boot opmoeten omdat we anders achteruit erafmoeten en dat is minder handig.. Whoww, met zo'n monster is dit niet zo eenvoudig. Greet doet dit liever niet en laat mij rijden. Met toch een beetje klamme handen lukt het perfect om tussen de lijntjes te blijven van een baanvak even breed als de auto. We staan aan boord! 1u45 minuten later staan we aan de overkant in de regen. We stoppen eerst aan een prachtig, leuk ingericht privé museum. Heel veel fossielen netjes uitgestald in mooie kasten. Verder een verzameling van voorwerpen uit het dagelijkse leven op de Orkneys van 100 jaar geleden. We stoppen aan de Italiaanse kapel die door Italiaanse krijgs gevangenen gebouwd is binnenin een vliegtuigloods. Aan een kleine parkeerplaats met toilet een korte stop om te lunchen. Een paar km verder stoppen we aan het bezoekers centrum van The Gloup. Van hieruit vertrekt een wandeling van 6.5km naar Mull Head. Het is gestopt met regenen en we wandelen langs de kliffen met prachtige uitzichten. Mooi, mooi, mooi, de heide staat bijna in volle bloei. Het pad is wat drassig, de wind waait, maar het is zalig. Ondanks het feit dat de wandeling niet echt aangeduid is komen we na 13000 stappen vlotjes terug bij de auto. We zijn van plan om hier te blijven slapen maar momenteel staan er nog teveel auto's, we zien wel
Donderdag 13 juni
We worden wakker om 7u30 door het loeien van de koeien. Het is een gekwetter en gezang van allerlei vogels. Cinta is al op stap met haar fototoestel. Wij gaan ons
wassen en tandenpoetsen in het bezoekerscentrum. Dit is gewoon de ganse nacht opengebleven. Ik bak een paar spiegeleieren en black pudding en er is brood, yoghurt, fruit, musli, choco en natuurlijk
koffie, thee en chocolademelk. We laten het niet aan ons hartje komen en wat nog belangrijker is....het regent niet!We rijden eerst naar Wideford Hill, een
cairn( ondergrondse begraafplaats) De bewegwijzering is weeral niet zo duidelijk maar na een paar keer heen en weer rijden vinden we het piepkleine en zeer steile baantje. De camper kreunt maar
Greet brengt ons veilig boven naar een kleine parking waar we net inpassen. Vandaar uit volgen we te voet een smal pad dat ons steeds dieper doet afdalen ( straks moeten we dit ook terug naar
boven) Het uitzicht is adembenemend schoon en duizend foto's waard. Uiteindelijk blijkt de cairn enkel te betreden via een luik bovenaan. Cinta en Greet klimmen er via een smalle ladder in. Het is
er donker en Greet kruipt op haar buik een van de kamers in. Er is niet veel te zien. De terugweg is lastiger en puffend en hijgend komen we terug aan de camper.
We rijden verder naar Finstown om de parking te verkennen waar we zaterdagnacht zouden blijven slapen. Er is een mooi textielwinkeltje van een leuke mevrouw die ons
weet te vertellen dat er zaterdagmiddag een processie is met doedelzakspelers en later op de avond is er feest in het dorp. Goed om weten!
Na de lunch rijden we naar De Broch of Gurnes, en bezoeken we de restanten van een Neolithische toren met 14 huizen er rond. Een zeer vriendelijk dame aan de kassa
geeft ons wat uitleg. De nederzetting is 2000 jaar oud en zou maar een paar jaar bewoond zijn geweest. Het uitzicht op de baai is wondermooi.
We rijden verder naar Brough Head, de Noordwestelijke tip van het eiland. We parkeren de auto vlak aan de baai met uitzicht op een klein eiland dat enkel bij laag tij
de bereiken is. Het zonnetje schijnt nu echt en het is warm, wel veel wind. We laten de auto staan en gaan te voet langs de kust naar Birsay tearoom in het dorp. Ze hebben er lekkere cake en we
nemen allemaal iets anders. Ik neem een scone met cream en confituur en drink er een bananenmilkshake bij. Lekker!
We keren terug naar de camper want het getij is goed en we kunnen oversteken naar het eilandje, er zouden puffins te zien zijn. We steken over met een ganse groep
andere mensen en zien de resten van een Noorse nederzetting, een vuurtoren, prachtige vergezichten, een paar scholeksters, maar geen puffins.
We keren terug en eten gehaktballetjes met broccolipuree. Het smaakt weeral ne keer. Er wordt al gegeeuwd....het is pas 20u30🙈
We zijn niet de enigen die hier blijven staan met de camper..
Vrijdag 14 juni
Deze nacht was er noodweer, de camper schudde heen en weer als een bootje op
een woeste zee. We hoorden de wind gieren en de regen viel met bakken uit de lucht. Beetje beangstigend toch! Ondanks dit verschrikkelijke weer slapen we weer zeer
goed. Pas om 8u wakker ( 10 uur geslapen). Na het ontbijt vertrekken we naar Skara Brae, een 5000 jaar Neolithisch dorp. De regent gutst nog steeds hevig naar beneden. We vinden nog net een
parkeerplaatsje bij het bezoekerscentrum. We lopen door de regen naar binnen en krijgen eerst een beetje uitleg over de site. Verder is er een educatieve informatieruimte en zelfs een replica van
een van de huizen. Op het terein zelf krijgen we een zware bui over ons heen, we moeten zo'n 5 minuten lopen tot het dorp zelf. We zijn kliedernat en verkleumd van de kou. We proberen te genieten
van de opgravingen maar gaan er toch met grote passen doorheen. Nog even en we zijn in het Skaill house, het adelijke huis van de Laird( lord) die skara brae ontdekte na een zware storm in 1850.
Een zeer mooi huis om te bezoeken, ook het winkeltje is aantrekkelijk. Het blijft regenen!
We zijn doornat maar rijden eerst door tot aan Finstown waar we op de parking lunchen. We zetten de verwarming van de camper aan en kopen aan een kraampje een hotdog,
broodje worst en een broodje kip. De warmte doet deugd en onze kleren zijn weer droog.
We rijden door naar Kirkwall, hoofdstad van de Orkneys en bezoeken er het museum. Het heeft een mooie collectie over de geschiedenis van de Orkneys. Heel veel
opgegraven voorwerpen uit verschillende sites. We doen nog een paar winkeltjes. Cinta en Greet kopen mutsen, Anne een mooi vestje en ik koop kaas, oesters, gerookte makreel en chutney😁
We rijden terug naar Finstown parking. We blijven hier vannacht slapen want er is een WC in de buurt.
We eten aroz con cameron vanavond. ( paëlarijst met scampi's. )
PS. het is gestopt met regenen👍 Na het eten nog wat solo gespeeld ( kaartspel) we winnen elk 3 keer. Om 21u30 tandjes poetsen, snaveltjes dicht en oogjes toe.
Zaterdag 15 juni
Zeer goed geslapen, gisteren avond nog wat verkeer, maar vannacht was het zeer rustig maar het regent weer. We staan op rond 8u en eten op het gemak, we hebben geen haast. Er is veel mist, het is volledig overtrokken en 11°. Om 9u15 vertrekken we richting cairn Maeshowe. Een grote overdekte ondergrondse begraafplaats van 5000 jaar oud. We kunnen niet mee met deze tour en moeten wachten tot 11u. We gaan ondertussen naar de " ring of Brodgar", een grote cirkel van opstaande stenen. Een beetje Stonehenge achtig en ook gebruikt voor gosdienstige ceremoniën. Terug naar Maeshowe dat slechts 5 km verder ligt. We rijden eerst met een busje en dan te voet naar de grafheuvel. Onder leiding van een zeer enthousiaste gids worden we door een gang van 3 meter lang en 1 meter hoog geleid. We moeten dus echt bukken en gebukt blijven stappen wat niet echt comfortabel is. Spijtig dat we geen foto's mogen nemen. We staan in een ronde ruimte waar nog 3 kamers op uit komen. De kamers zijn gebouwd met stenen die 5000kg wegen. Ze zouden van 6km verder op zeewier vervoerd zijn. ( dit is zelfs uitgeprobeerd en het lukte om 10000 kg met 15 mannen te schuiven) Er zouden meer dan 100 skeletten van mensen ingelegen hebben, ook skeletten van dieren en gebruiksvoorwerpen. Vikingen zijn er ooit binnengegaan en verschillende runenteksten in de muren gekerft hebben. Meestal onnozele tekstjes maar ook mooie tekeningen van een zeehond, draak en slang. Zeer interessante plaats. We rijden naar Stromness en op een parking bij de haven lunchen we. Daarna leuke verkenning door het stadje, mooie smalle straatjes, zeer originele decoratieve winkeltjes. Het blijft druilerig maar echt regenen doet het niet. Om16u30 terug aan de camper, we drinken nog een koffie/ warme chocolademelk en doen nog wat inkopen in de COOPwinkel. Nog een half uurtje rijden en we zijn terug op de parking in Finstown. Het is gala WE en vanavond is er een parade/stoet met een doedelzakspelersband. Rond 19u vertrekken we om te kijken.....we staan tot 20u te wachten ( ondertussen is het zacht beginnen regenen). En dan plotseling horen we de muziek, het wachten was de moeite waard. We lopen mee met de band en aan de camper kijken we naar de rest van de stoet. Veel verklede kinderen en wagens met taferelen zoals ABBA, Peter Pan, biergarten, enz.. allemaal met kinderen erin. Wel leuk om zien. De kinderen hebben geldinzamelbussen bij en dat allemaal ten voordele van het gemeenschapshuis hier.. We laten de stoet verdertrekken en wij gaan de camper binnen...we moeten nog eten. Pastasaus was al klaar, nog juist spaghetti koken en we kunnen onze hongerige magen spijzen. Op de parking waar we staan verzamelt de jeugd...vanavond om 22u begint het dansfeest. Wij laten het dansen aan ons voorbijgaan...
Vrijdag 16 juni
Het feest gisteren heeft zijn sporen nagelaten. Gisterenavond kwam de jeugd ( zeker 30 man) samen op de parking met toiletten waar wij staan. De toiletten zijn een
geliefde plaats om zich om te kleden en te schminken en god weet voor wat nog meer. Het lawaai blijft duren....na toch in slaap te zijn gesukkeld worden we rond 3u30 wakker van geroep, gekrijs,
gelach...er wordt hard op de camper geklopt...mijn hartje begint te bonken...aan het geluid te horen zijn ze met veel. Gelukkig blijft het bij gebonk en gelach. Om 8u wakker en Cinta en Greet gaan
naar de toiletten maar zijn na 2 minuten al terug. Ze hebben nog nooit zo'n vuiligheid gezien....wc pot aan de bril vol, papier overal, kots, str.., kortom verschrikkelijk. We wassen ons alle 4 in
de camper, vanavond staan we op een camping en kunnen we alles legen. Na het ontbijt vertrekken we rond 9u30 richting ferrie, we keren terug naar het vaste land. Het regent niet meer maar er is
veel mist. We zijn een uur te vroeg en wachten geduldig. Eindelijk is het zover en het moment waar ik zo naar uitkijk is aangebroken.....terug achteruit op de boot,dat lukt prima!! joepie! We
vertrekken bijna een uur later dan gepland. De zee is gelukkig vrij rustig. We rijden nog eventjes verder tot we een parkeerplaats vinden om te lunchen. Na een half uurtje rijden we verder richting
Durness. De baan wordt weer smaller en smaller en kronkelt omhoog en omlaag de kust volgend. Adembenemende uitzichten, woest en ongerept landschap..mooi, mooi, mooi! De heide begint bijna te
bloeien, hier en daar langs de kant is al wat paars te bespeuren. Veel schapen op en langs de weg, maar geen herten en geen vossen.
We bereiken de camping in Durness rond 17u45 en we krijgen een prachtig plekje met schitterend uitzicht..whowww! Het is hier zeer mooi! Anne doet een wasje, ik begin
te koken, Cinta zorgt voor de aperitief..wat gezellig! We eten worst met witte kool en aardappelen, en het smaakt, meer moet dat niet zijn. Straks gaan we naar de pub en daarna douchen om fris en
fruitig onder de dekens te kruipen. Morgen is een nieuwe dag, de laatste in Schotland. We hebben voor morgen gereserveerd in een zeevruchtenrestaurant om het Schots avontuur af te sluiten! Kijk er
al naar uit!
maandag 17 juni
Veel geregend vanacht! Toch goed geslapen! Na de nodige ochtendrituelen en ontbijt vertrekken we rond 9u richting Ullapool. Het regent niet echt maar het is druilerig er is veel mist. We kronkelen de bergen in op zeer smalle baantjes, er is veel tegenliggend verkeer. We rijden door een schitterend landschap waar we spijtig genoeg niet veel van zien. Nu en dan op een klaar moment een fotostop. We hoopten op herten maar er is niets te zien behalve schapen en koeien. Even voorbij Ullapool stoppen we op een parking langs de baan voor de lunch. Greet neemt het stuur over en kronkelt verder richting Fort William. Het begint langzaam op te klaren en de zon komt er zelfs door. Door de zon ziet het landschap er nog mooier uit. In Drumnadrochet nog een koffie en shopping stop. Het is druk op de baan die nu iets breder is maar toch nog smal wanneer we een camion kruisen...een paar cm tussen de spiegels! We blijven rijden langs het water tot aan Loch Leven, waar het zeevruchtenrestaurant is. Een 100 meter verder is een parking aan het water rechtover een kerkhof. Wat een mooie plek om te slapen. We zijn net op tijd om te aperitieven voor we om 19u in het seafood restaurant Lochleven verwacht worden. Het is er druk, goed dat we gereserveerd hebben. We laten ons gaan... Anne neemt gebakken langoustines met look en citroen, Cinta mosselen cider met citroen, Greet wilde heilbotfilet met risotto, groene asperges en erwtescheuten, en ik een fruit de mer. We drinken er een flesje sancerre bij. Het is allemaal zeer lekker, zeeeer lekkerrrr...mmmmmm! Anne en Cinta nemen nog een dessert met ijs en Greet en ik een koffie met een whisky. In Scotland do what the Scots do😁! Jongens wat was dit lekker....Ik denk dat ze ons niet moeten wiegen straks.
Dinsdag 18 juni
Deze nacht heeft het voor de eerste keer niet geregend!😁 We zijn wakker om 8u en het is 17°, de zon laat zich zelfs zien🌞😎
We vertrekken rond 9u langs Loch Leven en het ziet er in de zon nog veel mooier uit. We stoppen met uitzicht op een klein eilandje met meeuwen. Ik smijt stukjes brood
omhoog en ja, ze komen er op af. Anne en Cinta staan op de eerste rij om foto's te nemen. We rijden iets verder naar Glenco en stoppen in het bezoekerscentrum. We doen een leuke wandeling, zien een
turfhuis en veel wilde bloemen, zelfs een klein veldmuisje ontsnapt niet aan onze fotografen. Het is warm en de zon doet ongelooflijk veel deugd. De obligatoire stop in het winkeltje en daarna een
koffietje. Het is vrij druk en de parking staat goed vol. We eten toch eerst een boterhammetje voor we vertrekken. Er is vrij veel verkeer en ook veel grote zware camions die het toch spannend
weten te houden in de bochten op de smalle wegjes. We kronkelen weer de bergen in en het begint nu en dan lichtjes te regenen, de temperatuur zakt naar 14°. De volgende voorziene stop met wandeling
lukt niet want alle parkeerplaatsen zijn volzet. We laten de 3 sisters ( bergen) met spijt aan ons voorbijgaan. We kunnen uiteindelijk toch nog op verschillende plaatsen stoppen voor foto's. Het is
een ruig landschap waar we doorkronkelen. We zien een hert maar kunnen niet stoppen....wat spijtig.
We stoppen net voor Loch Lomond aan de Drovers Inn, de meest behekste herberg van Schotland. Het gebouw is meer dan 300 jaar oud en staat vol opgezette dieren. We
drinken er een cider en zetten nadien de reis verder naar Luss aan Loch Lomond. Het is een klein pittoresk dorpje met 3 giftshops, een pier en zeer leuke huisjes. We kopen er vanalles om mee te
nemen naar huis zoals Haggis, zand koekjes, chilly jam, lime confituur enz..
Om17u30 zijn we aan de camping aan de oevers van het meer. De zon schijnt volop, er is blauwe lucht ...eindelijk zomer! Naast ons zit een koppel Engelsen die niet
weten wat er gebeurt als er 4 vrouwen uit de camper komen. We worden nauwlettend in de gaten gehouden ..ze kijken, ze staren echt binnen. Als we beginnen koken gaan ze ( waggelt hij) naar binnen.
Oef!!
Het is vandaag Vlaamse kost...worteltjes met aardappelen en een koteletje.
Woensdag 19 juni
De zon blijft schijnen! Het is 17° bij het opstaan om 8u. Douchen, ontbijt en opruimen...we vertrekken om 9u15.
We verlaten het woeste, ongerepte en ruwe landschap van noord Schotland en laten de kleine kronkelende smalle baantjes achter ons. We krijgen autostrade en veel
verkeer in de plaats. We schieten goed op richting Glasgow en zelfs op de ring gaat het zeer goed vooruit. We rijden naar Keswick. Eerst bezoeken we het potlood museum, wat een schot in de roos is
voor Greet en Anne. Ze blijven er maar alles lezen en bewonderen.....Het is een interessant museum, maar na een 45 minuten heb ik het wel gezien. Anne en Greet blijven maar kwijlend verder kijken.
De shop wordt gretig bezocht en er wordt toch wel wat gekocht.
Eindelijk om 15u15 vertrekken we voor een wandeling van 5km. Het stadje zelf is heel toeristisch en maar wel gezellig. We drinken een koffie en wandelen verder naar
het meer. De zon blijft schijnen en het is lekker warm. Er liggen veel houten roeibootjes en er zit een grote groep ganzen op het strandje. Plots staan ze op en waggelen in groep naar het water.
Wat een leuk spektakel.
We lopen een tijdje verder langs het meer en genieten van het prachtige uitzicht over de groene bergen van het Lake district. We keren terug via een klein paadje langs
de grote baan. We drinken nog een glas op een terasje en gaan terug naar de camper. We staan op een rustige plek aan het museum en beslissen om er te blijven slapen. We zijn niet de enige met dit
idee.
Na het eten nog een spelletje solo
( kaartspel).
Donderdag 20 juni
Weeral eens goed geslapen, deze keer op de parking van het museum. Er staan nog 3 andere campers. De zon schijnt, de konijntjes huppelen vrolijk rond en wij zijn klaar
voor een nieuwe dag. We blijven in the Lake District en rijden vandaag naar Grasmere, maar we doen eerst nog een toertje langs( op de kaart) een geel baantje met groen omringd. Ik zie het volledig
zitten! Heuuu....ik dacht dat we de smalle, kronkelende baantjes achter ons gelaten hadden, niets is minder waar. Het uitzicht is schitterend, de kronkels ook, maar het tegenliggende verkeer is
andere koek. Er rijden zelfs lijnbussen op heel smalle baantjes. Anne moet steeds de spiegels invouwen om te passeren, soms zelfs tot op de centimeter. De pas heeft een helling van 20%...da's veel!
We puffen naar boven en genieten van het mooie
uitzicht. We rijden door naar Sawrey voor een bezoek aan het huis van Beatrice Potter, schrijfster van Peter Rabbit. We kunnen echter niet parkeren en moeten
noodgedwongen terugkeren. We rijden naar Grasmere, zoeken een parkeerplaats waar we eventueel ook vannacht kunnen slapen. We eten een boterhammetje en begonnen aan de wandeling langs het
meer..eerste stop is Dove cottage, huis van William Wordsworth, een romantische dichter. Het bezoek is vrij duur en we moeten bijna een uur wachten voor de volgende tour, dus stappen we verder naar
het stadje. We drinken een cider, eten een scone met jam en boter...lekker! We zitten buiten aan een klein riviertje...gezellig. We stappen verder naar het gingerbreadwinkeltje en kopen er het
enige echte gingerbread naar een recept van Sara Nelson uit 1850. We doen nog wat winkeltjes en beginnen aan de terugweg....een stuk langs de baan, een stuk langs het meer en een stuk door het
bos....leuk! Rond 17u30 en 13500 stappen later terug aan de camper...en we staan hier helemaal alleen.
Juist op tijd voor het aperitief!
Greet kookt vanavond haar recept van pasta carbonara.
Vrijdag 21 juni
Het begint te korten, nog 2 dagen te gaan!😢 Vandaag wordt een dag rijden....maar eerst ontbijten....we hebben geen brood meer...geen paniek, Greet en ik eten
havermoutpap en Cinta en Anne yoghurt...we overleven het wel. Iets voor 9 vetrekken we richting Cotswolds, 400 km ver. We stoppen in Windermere aan een winkel voor brood, appelen, water en eten
voor vanavond ( zeebaarsfilet, ravioli met scampi en chili en een tomaten-mozzarellasausje) we schieten vrij goed op, stoppen om 12u voor een boterham en om de beentjes te strekken. Het is zeer
druk op de weg, de weg rond Birmingham staat gedeeltelijk stil, maar we schuiven toch langzaam verder, het voelt zeer vertrouwd. We verlaten de M6 en het verkeer is voelbaar minder druk. De
tegenovergestelde richting daarentegen...
Nog een korte stop voor een koffietje en ik neem het stuur over. Om 16u zijn we in "Cirecester, hoofdstad van de Cotswolds. We lopen er wat rond, er zijn leuke
winkeltjes, we bezoeken de abdijkerk St Mary, Anne koopt een kleedje, ik wat Engelse pies om mee te nemen naar huis. Rond 17u15 vertrekken we richting de camping in Bilbury....die we niet vinden.
Anne belt met de uitbater en hij legt uit hoe we moeten rijden en komt ons zelfs een stuk tegemoet. Het is een nog werkende boerderij en we staan op een weide met mooi uitzicht. Naast ons staan 2
paarden te grazen. Er staan nog 3 andere campers, De douche en wc zijn in een paardentrailer en er is geen elektriciteit....heeft zijn charmes, maar....morgen verhuizen we naar een andere camping
een beetje verder op met elektriciteit.
Voor de eerste keer kunnen we buiten aperitieven...zalig. We eten zelfs buiten maar komen om 20u30 binnen vanwege de muggen. We spelen nog een spelletje solo en
vanavond kunnen we echt niet winnen van Antwerpen...het is 7-1.
Zaterdag 22 juni
We hebben weeral eens goed geslapen! Cinta en Greet zijn al vroeg wakker en ik volg om 7u30. We hebben nog wat werk, want er is er één jarig vandaag. De camper wordt
versierd met ballonnen en lampionnetjes. De kaartjes en cadeautjes liggen klaar en ik maak wentelteefjes op vraag van de jarige. Leuk begin van de dag!
We verlaten de camping (zonder elektriciteit) om 200m verder een andere binnen te rijden met elektrische aansluiting. Staanplaats A is echter nog bezet maar na een
klein half uurtje vertrekken ze. Wij kunnen aankoppelen...maar....er is geen toilet noch douche...wel een dumpplaats voor ons chemisch toilet. De douche is een ander probleem....
We vertrekken om 10u voor een wandeling in en rond Bibury. We gaan vanaf de kampeerplaats naar The Swan, hotel restaurant want daar vertrekt de wandeling. Zoveel volk
hier....vooral oosterlingen, meestal Koreanen en veel Indiërs. We gaan een stukje door het dorp met zijn prachtige cottages omringd door bloemen. De grote horden toeristen laten we achter ons.
Bibury is het meest gefotografeerde dorp van Engeland, en het is zeer mooi! De wandeling loopt verder door de velden temidden wilde bloemenvelden, door bos, langs kleine paadjes, klimmen en
dalen....Anne is de leidster vandaag. We eten onze boterhammetjes midden op een weide op een hoop boomstammen. We blijven stappen langs velden en bloemen, we zien prachtige vergezichten en het is
warm. De zon is volop van de partij. Terug in het dorp is het nog altijd druk. We drinken een cola op een klein terasje...gaan verder naar de beroemde cottages in Arlington row. Bijna onmogelijk om
een goede foto te nemen. We komen vanavond wel terug als het kalmer is....we gaan toch eten in The Swan voor Anne haar verjaardag. Onderweg naar de camper drinken we nog een cider op een aangenaam
terasje....het is vakantie voor iets en we willen van de laatste uurtjes in Engeland volop genieten!
Terug in de camper leg ik mij even op bed met de airco aan, een beetje oververhit.
Bij gebrek aan een sanitaire blok zal het een kattewasje worden...we zullen wat meer parfum spuiten🙈 We besluiten om te voet naar het restaurant te gaan....half uurtje
stappen. We worden er zeer vriendelijk ontvangen. We drinken met 3 een dark&stormy en Cinta een martini met gin. De voorgerechten smaken...2x kippenlevertjespaté op toast, Cinta een
rodebietentartaar met meriekswortel en ik een gerookte zamsalade met gepekelde koolrabie. We hebben een kelner uit Roemenië die ons komt vertellen dat we onze eerste goal gemaakt hebben! Als
hoofdgerecht 3x forel en Cinta een caesar salade met kipfilet. Allemaal zeer lekker en we genieten ervan met een Pinot Grigio. We nemen allemaal een ander dessert en Anne krijgt nog een extra
bordje en een glas bubbels voor haar verjaardag. Wat een mooie afronding van een fantastische dag en een ongelooflijk mooie reis. Nu nog een half uurtje stappen en moe en voldaan gaan we om 22u15
slapen. We hebben meer dan 22000 stappen vandaag.
Zondag 23 juni
De laatste morgen staan we op rond 7u30. We ontbijten en vertrekken richting Dover. Ik rij de laatste kilometers in Engeland, het gaat vrij vlotjes tot we aan de ring van Londen komen en we moeten schuiven, maar we blijven rijden. Stop om 11u30 aan een tankstation waar we een koffie drinken en daarna in de auto lunchen. Als we in Dover aankomen zien we de ferrie van 14u30 liggen maar tegen dat we door controle en douane en Franse controle zijn we net te laat...we zien hem net vertrekken. De volgende om 16u kunnen we wel op. ( we hebben nochtans tickets voor de goedkopere ferrie om 19u, maar het is geen probleem). Het zonnetje schijnt en de zee glinstert glad als een spiegel... mooie afsluiter! We zijn in Mariakerke om 21u10, maken de camper zoveel mogelijk leeg, eten nog een pitta van om de hoek, spelen nog een laatste keer "solo" en gaan om 23u slapen.
Maandag 24 juni
We deden 3890km, sliepen op 18 plaatsen waarvan slechts 8 op een camping,
zagen ongelooflijk mooie landschappen, doken onder in oude culturen, deden verschillende prachtige wandelingen in regen, wind en kou maar ook in de zon en de warmte. We reden langs autostrades maar
ook langs kleine kronkelende bergbaantjes met hellingen van 20%.We kookten veel zelf maar lieten ons ook verwennen met zeevruchten en ander culinair lekkers. We proefden verschillende whisky's,
haggis en black pudding. Namen 6x een ferrie en zaten een dag op zee om de papegaaiduikers te zin.......kortom we hadden een fantastische tijd met fantastische vrienden. Bedankt voor de vele
reacties, blij dat jullie konden meegenieten......tot volgend jaar.....waarschijnlijk in april naar.....🌞😎😁🐯🐯
Goede reis en opgepast voor de mosters, spoken en geesten allerhande!
Lilianeke, vertrekken jullie niet op 1 juni ipv 1 juli zoals in je post. Kijken ook al uit naar jullie avonturen. Liefs Christa en Guy
Geniet van jullie reis! Kijk al uit naar jullie
foto´s en verhalen.
Een hele fijne vakantie . 👌
Ik kijk er naar uit
Een hele fijne reis gewenst, geniet ervan.
Iedereen 🙃
Goeie overzet meiden en veel plezier in Schotland !
Goede reis geniet ervan en veel plezier groetjes Christina
Ik reis met veel plezier mee met jullie verhalen en foto's. Geniet van jullie vakantie, en Groetjes aan de dames!
Jullie avontuur is goed gestart, en zo te zien hebben jullie goed weer. Houden zo en vollen bak genieten.
Geniet ervan!
Pittige wandeling maar met prachtige zichten.
Ik reis mee....en geniet mee!
Geniet ervan.
Wat een meeslepend relaas van jullie tocht. Is zeker een avontuur om met zo'n grote camper te manoeuvreren.
Ann kon zich uitleven. Mooie foto’s alvast.
Wat een zalige dag, en veel mooie foto's kunnen nemen
bij de ruïne van het kasteel slaat mijn verbeelding op hol!
Oooh, één en al nostalgie naar mijn jaren in Schotse regionen.
Jullie belevenissen vind ik heel fijn om lezen. Dank je.
Een echt avontuur en de regen , die nemen jullie erbij.
Prachtige dag-verslagen! Alsof ik een stukje mee op stap ben.
Prachtige dag, fijn dat we mogen meegenieten.
Liliane en Anne, zaterdag weeral een processie ?? Wat is er toch aan de hand ? Zijn jullie stiekem toch bekeerd ??? ;-)
Dit is niet echt een processie Moniek , meer een fanfare achtige ootocht met doedelzakspelers...het is feest in het dorp!
Het lijkt me een mooie, interessante én lekkere reis te zijn. Geniet ervan en ook van jullie vriendschap! Groetjes aan de 4 sisters.
Jullie hebben toch ook al julllie portie regen gehad, maar tof dat jullie je niet laten afschrikken en verder doorweekt 😪 genieten.
Door de wind, door de regen, dwars door alles heen....wij laten ons niet zo rap afschrikken😁😁
Wat geniet ik van je verslagen en foto's Liliane, wat ben ik een gelukzak om mee te mogen reizen, merci😘👍
Mooi verslag van de vorige dagen Liliane ! Je bent je rijkunsten blijkbaar ook nog niet verleerd !
Spijtig dat Schotland er bijna op zit voor jullie...
En nee het was geen echte processie, twas ook maar een graptje;-)
Knuffel voor de sisters x
Wat een belevenis! en 't was een smakelijke.
Wat een leuk verslag van jullie avonturen en jullie maken ons ook jaloers met jullie Smakelijk verhaal.
Opnieuw een leuk verhaal.
Ik herinner mij nog het gedicht van William Wordsworth van in de laatste jaren van het middelbaar :
"And then my hart with pleasure films and dances with the daffodils"
Fills !
Great memory
Wat een toffe reis hebben jullie gemaakt, met leuke avonturen en wandelingen. Ook veel gezien op jullie vakantie. Veilige thuiskomst.
Zijn net in Calais van de boot gekomen nog 90 minuten en we zijn thuis
Nog een te late verjaardagwens voor Ann.
Een ongelooflijk avontuur hebben jullie achter de rug!!
bedankt dat ik mee mocht genieten van deze prachtige reis
Zag er een schitterende reis uit! En het was super leuk om jullie weer eens te volgen in woord en beeld!