Safarireis Indië
Lieve vrienden,
Binnenkort vertrekken de "campersisters" terug op avontuur! De reis gaat dit jaar naar Indië op zoek naar tijgers. Het beloofd weer spannend te worden. Gisteren hebben we onze visa aangevraagd via internet🙈🙈. Heeft 3 uur geduurd...verschrikkelijk! Naam en geboorteplaats van ons moeder en vader?? Waar we de laatste 10 jaar op reis zijn geweest! ( het vakje was te klein dus maar de landen met een stempel in ons paspoort ingevuld😁) foto downloaden ( moet vierkant zijn en resolutie op 350), foto reispas moet pdf zijn ( bedankt Heidi om dit voor ons te doen), betalen ging ook niet heel vlot, maar uiteindelijk na veel stress is alles ingediend. Nu nog 72 uur wachten op goedkeuring! 🤞🤞
Wij vertrekken zaterdag 22 februari naar Schiphol. Vlucht is zondag 23 februari!
Tot dan.
Zaterdag 22 februari
En we zijn vertrokken! Normaal reden we met de trein naar Berchem om dan met Cinta en Greet verder te reizen naar Schiphol. Maar, door de staking van de NMBS zijn we overgeschakeld op plan B. Chrisje, zus Anne, is ons rond 12u komen ophalen om naar Ekeren te rijden. Bij C&G kwam om 14u30 een vriend ons afhalen om naar Roosendaal station te gaan. Daar hadden we om 15u30 een trein naar Schiphol met overstap in Rotterdam en Oef...we zitten nu in Best Western Plus Schiphol. Morgen wekker om 7u en na ontbijt met de shuttle naar de luchthaven. Hopelijk loopt morgen alles even vlot.
Zondag 23 februari
Wekker om 7uur na een niet zo denderende nacht. Heel warm op de kamer en tot laat veel lawaai van landende vliegtuigen. Om 7u30 zitten we al aan het ontbijt, mooi buffet met alles erop en eraan. Stipt om 8u30 nemen we de shuttle en 10 minuten later zijn we al op Schiphol.
Het is er vrij kalm en alles verloopt zeer vlotjes. De geplande vliegtuigplaatsen zijn vervangen door andere?? In plaats van raam en middengang zijn we 4 op een rij geworden in het middenstuk. Aan de gate maken we al kennis met een paar medereizigers en met Nicole, de reisleidster. Op het eerste zicht een toffe en vlotte echte Nederlandse.
Inchecken gebeurt iets later dan voorzien. Mijn hoofdsteun is afgebroken en Anne en ikzelf krijgen een nieuwe plaats aan een nooduitgang met extra beenruimte. De stoel is zeer gesofisticeerd met ingebouwd scherm en tafel. We krijgen pas rond 14u30 een warme maaltijd, net op tijd want we hebben reuze honger. Anne gaat voor de pasta en ik voor de vegetarische curry...whaww, serieus pikant, dat belooft.
We kijken naar een film en dan plots wordt een mevrouw onwel op de rij schuin naast ons. Het ziet er ernstig uit en er wordt om een arts gevraagd. De mevrouw in kwestie wordt vlak voor ons voeten neergelegd op een paar dekentjes. Bloed wordt geprikt en hartslag gemeten en ze heeft pijn in haar linkerarm. Er wordt gesproken van een Tia of een beroerte, maar langzamerhand krijgt ze weer wat kleur. Er wordt wel een arts verwittigd die klaar zal staan op de luchthaven. Na een tijdje mag ze terug naar haar plaats maar ze houden haar wel in het oog. Oef, gelukkig is dit momenteel toch vrij goed afgelopen. Doet wel vies om op de eerste rij ongewild alles mee te volgen.
Nog 3 uur vliegen. We landen om 24u35.
( plaatselijke tijd)
Nu nog de nodige papieren invullen, vingerafdrukken, enz...( Cinta moet dat allemaal niet doen omdat ze ouder dan 70 is) Om 3u in hotel en om 3u30 eindelijk oogjes dicht. Wekker staat om 8u!
We zijn met 18, 9 Belgen en 9 Nederlanders.
Maandag 25 februari
Het opstaan valt nog mee, en na het ontbijt zijn we er volledig klaar voor. We hebben een stadsrondrit met gids vandaag en vertrekken om 9u30 met de bus. Wat een hectisch verkeer, wat een lawaai🙈 We rijden ( we slalommen tussen de riksja's en auto's en brommers en koeien en mensen) naar de grootste Moskee van India.
Vrouwen betalen 50 roepies meer voor de huur van een lange mantel. Hoofddoek moet niet want binnen mogen we niet. Het binnenplein kan 25000 mensen aan. Er is/was een hoofdingang enkel voor de vorsten, en twee voor de gewone mensen.. Het volledige complex is opgetrokken uit rode en witte zandsteen. Na 20 minuten dalen we terug de trappen af en komen op een riksja standplaats. Voor 300 roepies
( 3 euro) rijden we in zo'n riksja per 2 een uurtje door de smalle oude straatjes van Old Delhi. Allée rijden... we hobbelen door de wirwar van tientallen andere riksja's, brommers, eetkraampjes. Er wordt getuut en geklaxoneerd, er wordt geroepen en er speelt luide muziek...wat een belevenis. We rijden door smalle straatjes, door putten, over puin, zigzaggend van links naar rechts. Whow, wat een ervaring, wat een onderdompeling in de drukte van 's werelds dichtst bevolkte stad met 31.000.000 inwoners.
Op weg naar de bus wandelen we voorbij het rode fort. We kunnen enkel een paar foto's nemen want het is de maandag gesloten. Ondertussen is het 13u15 geworden en tijd voor de lunch. Anne houd het veilig bij gebakken kip, ik waag me aan gele linzen dalh met knoflook naan. Gelukkig niet te pikant maar wel pittig. Er komt ook een geldwisselaar langs en iedereen kan wat Euro omzetten naar roepie. Rond 14u30 vertrekken we terug en rijden naar het memorial van Ghandi. Een reusachtige zwarte marmeren steen middenin een prachtig onderhouden park.
Volgende stop is een Sikh tempel, en aangezien onze gids een Sikh is kan hij ons veel vertellen over de plaats en zijn geloof. Zeer interessant allemaal. We bezoeken het heiligdom op blote voeten met een sjaal of doek op het hoofd. We gaan langs de eetzaal en keuken die enkel door vrijwilligers gerund wordt. Ze maken er 30.000 maaltijden per dag, de zondag 80.000👏👏👏. Wat een organisatie die enkel door giften kan overleven. Respect voor het werk dat hier verzet wordt. We mogen natuurlijk niet stilstaan bij de hygiënische omstandigheden waarin gekookt wordt.
Nu nog een stop in de " Lodi garden" mooi onderhouden tuin met in het midden een mausoleum van de Lodi familie. We horen meteen een kakofonie van allerlei vogels. Anne en Cinta zijn in hun nopjes en fotograferen er lustig op los. Het is er zalig koel en we genieten van de rust na een drukke volle dag. We zijn steendood als we om 19u terug in het hotel zijn. Nog iets gaan eten en om 21u zijn we al op de kamer. Wat een mooie indrukwekkende dag. Ik denkt dat we deze nacht zalig zullen slapen.....morgen wekker om 6u45.
Dinsdag 25 februari
Wat een mooie, overweldigende, kleurrijke, feestelijke dag!
Stipt om 8u30 vertrokken, iedereen is altijd goed op tijd. Het buitenrijden van Delhi verloopt vlotjes, minder fille dan verwacht. Het verkeer blijft natuurlijk chaotisch maar we schieten goed op. Rond 10u30 korte plaspauze en een spijtig genoeg niet zo fris drankje. Volgende stop een plek aan de Ganges, het is er druk. Veel mensen, jong, oud en kinderen gaan het water in, zelfs kopje onder. Er staan overal kleine tempeltjes voor Shiva en andere goden, er worden bloemen verkocht om te offeren. Veel pelgrims, veel bedelaars en veel Heilige mannen lopen er rond. Er was ons gezegd zeer voorzichtig te zijn en bij elkaar te blijven, het zou gevaarlijk kunnen zijn voor toeristen. We voelen ons geen enkel moment onveilig. Iedereen is zeer vriendelijk en wil met ons op de foto.
Ook onze toestellen klikken volop. Wat een kleurrijk spektakel. Er is een grote groep jonge mannen die met bloemen versierde bogen op de schouder rondlopen. Het is een vandaag feest ter ere van de God Shiva. Sommigen lopen meer dan 200km om hier aanwezig te zijn. De toestellen blijven maar klikken..
Om 13u vertrekken we terug want we moeten nog een heel eind tot in Corbett.
Nog een stop voor de lunch en om 18u zijn we op ons bestemming. Onderweg zien we kleurrijke groepen pelgrims dansend en zingend passeren, de muziek is oorverdovend. Overal langs de baan staan grote tenten opgesteld als rustplek voor de rondtrekkende stoet. Op sommige plekken wordt gekookt en gegeten, en overal hangt een vrolijke, feestelijke sfeer. We rijden langs smallere banen langs dorpjes, stadjes met kraampjes en winkeltjes. Rijden langs markten, koeien, kudde schapen en apen, half vervallen huisjes waar de was hangt te drogen in het stof van de rijdende auto's en brommers waar een gans gezin opzit. We hebben ogen te kort, overal is wel iets te zien.
Nog een korte plaspauze en om 18u zijn we in onze Jungle book lodge.
Grote kamer en grote badkamer met heerlijke douche.
We verzamelen met de groep aan de "vuurput" voor het aperitief. Een pintje is 650 cl fles 🙈. Het smaakt! Om 19u30 mogen we aan tafel. Er is lekkere soep, verschillende vegetarische curry's, rijst en naan. Het smaakt.
Na het eten nog wat nagenieten, bijschrijven en om 21u30 grote dodo.....tot morgen.
Woensdag 26 februari
Wekker om 5u45!! da's vroeg😱
Geen ontbijt wel koffie of thee met een koekje. De 4x4 jeeps staan al klaar. Het is nog frisjes en een fleece kunnen we zeker goed gebruiken. We rijden vrij snel naar de ingang van het park, zigzaggend tussen voetgangers, auto's en brommers. Er wordt al heftig getoeterd, de dag begint hier duidelijk heel vroeg. Wij zitten gelukkig samen wat niet altijd kan want de chauffeurs verdelen de plaatsen...geen discussie mogelijk. Na 12 minuten zijn we al aan de ingang en na controle van de paspoorten mogen we binnen. Al vrij snel zien we een paar herten. En de camera's beginnen al te klikken. Dan volgen veel vogels zoals de jungle babbler, neushoorvogel, kleine gele kwikstaart, arenden hoog in de bomen en nog veel meer voor ons onbekende vogels. De chauffeur en de gids zijn zeer alert en in hun nopjes omdat wij ook van vogels houden en niet alleen de tijgers willen zien. Enig probleem is dat we "hun Engels" niet altijd goed verstaan. We zien verschillende soorten apen zoals makakken en meerkatten. We zien heel veel tijgersporen, tijgerkak, whoww, ze zijn echt dichtbij, maar we vinden ze niet😢. Ook veel olifantenpoep, we horen ze zelfs, maar ook hen krijgen we niet te zien.😢😢
Het parcours, de baantjes dus, lopen grotendeels door de bedding van de nu uitgedroogde brede moesson rivier. In de zomer na de mousson is het park dan ook gesloten omdat deze rivier dan volledig gevuld is. We hobbelen omlaag en omhoog, nu en dan moeten we toch door een klein stroompje. Om 10u15 zijn we terug in de lodge waar we met een brunch worden opgewacht. Er is soep met kokos en een soort zachte rijstkoek, toast, de gebruikelijke curry's, omelet, gekookte eitjes, pancakes.
We hebben tijd tot 14u voor de volgende game drive. Iedereen is blij met wat me-time, het is al druk geweest. Ook in de namiddag zien we terug veel vogels. We zien een zwerm gieren cirkelen, waarschijnlijk is er ergens een kill geweest. Iets verder zitten verschillende gieren op een rots in het zonnetje uit te rusten na hun feestmaal. Terug veel apen en plots zien we een koppel jakhalzen rustig langs het pad wandelen. Het landschap is mooi, we rijden terug door de uitgedroogde bedding en plots....de apen maken veel lawaai...er is een tijger in de buurt.....SPANNEND. We wachten en wachten, een tweede jeep komt erbij....wachten...en plots rijden we weer verder. De andere jeep blijft staan en achteraf horen we dat zij wel de tijger gezien hebben. 😱😱😱 DJU TOCH.
donderdag 27 februari
Wekker om 5u30🫣, bagage pakken, ontbijt, uitchecken en we kunnen al om 10 voor zeven vertrekken. Het wordt een lange rijdag vandaag, we doen 350 km en dat zou 10 uur rijden worden zonder de lunchpauze. Iedereen doet een dutje. Het verkeer is vrij vlot, maar het chatotische blijft en er wordt volop geclaxoneerd. Onderweg rijden we langs verschillende dorpen. Het is er stoffig en vuil, open rioleringen, mesthoop en koeien vlak voor de deur, kraampjes met streetfood, fruit en drankjes, kleine winkeltjes...enz...we komen uiteindelijk aan in het hotel om 18u15. Het is een oud Maharadje paleis die er mooi uiziet van ver, maar toch zijn beste tijd heeft gehad. De kamers ruiken schimmelig en de vochtplekken zijn duidelijk zichtbaar, de lakens en handdoeken tot op draad versleten, wc lekt..enz.Aangezien we morgen het vogelpark al vroeg in de ochtend bezoeken gaan we, voor het eten op zoek naar een supermarkt om toch iets te eten te kopen voor morgenvroeg. Ze zeggen 250m ver, uiteindelijk wordt het 2 km heen en 2 km terug. Je moet je dan voorstellen dat we in het donker langs een drukke baan moeten🙈🙈 we moeten zelfs een heel druk kruispunt oversteken, wat een ervaring, want hier in India stoppen de auto's niet, ze rijden gewoon in volle snelheid door🫣🫣. We vinden uiteindelijk de winkel, maar, fruit hebben ze niet😢, we kopen een brood en een pot choco🤔. Terug in het hotel staat het buffet klaar....het is zeer lekker! Een fris Kingfisher biertje maakt het helemaal af. Na het eten krijgen we nog een poppenvoorstelling, leuk! En nu dodo want morgen wordt het weer vroeg dag.
Vrijdag 28 februari
Ondanks het feit dat we vandaag een rustdag hebben staat de wekker om5u30🫣we zijn met 10 die het vroeg opstaan trotseren om vogels te spotten. De bus brengt ons naar de ingang van het park en wij kiezen voor de wandeling met gids voor 3 uur. We zien de ene vogel na de andere. Anne en Cinta laten zich gaan🙈, dat worden zeker 2 albums met vogels alleen. Met mijn GSM is het wat moeilijker maar ik trek dan meer landschap. Het is er nog vrij rustig en het is zalig wandelen. Doet deugd na al dat zitten van de laatste dagen. De jungle babbler is volop aanwezig. Resus aapjes zijn ook aanwezig. Die zouden vrij agressief zijn, dus we houden genoeg afstand. We zien een klein uiltje, gele kwikstaartjes en zelfs mussen. Nu en dan zien we damherten rond het wandelpad. Er schijnt een luipaard in het park te zitten en daarom zoeken de herten de nabijheid van mensen als bescherming. En dan komen we in moerassig gebied en man, man, man, wat mooi! Zoveel ooievaars heb ik nog nooit gezien, zelfs kleine boompjes hebben 4 á 5 nesten. We zien verschillende soorten reigers, ijsvogels waaronder een heel zeldzame, zwaluwen, teveel om ze allemaal op te noemen. De gids spreekt vrij goed Engels en weet zelfs een paar namen in het Nederlands. De 3 uur zijn rap voorbij en we doen er nog een uurtje bij. Wanneer we terug op het middenpad komen nemen we afscheid van de gids en blijven met ons vieren nog wat rondhangen. We eten een boterham met Indiase choco als laat ontbijt. We gaan op het gemak terug naar de uitgang en nemen een tuktuk naar het hotel. Na een kleine lunch en een dutje zitten we buiten en kan ik eindelijk deze blog wat bijwerken. Vandaag doen we niets meer😁, deze middag is het rustdag.
Zaterdag 1 maart
Wat een luxe vandaag, wekker pas om 7u, en na het ontbijt vertrekken we pas om 8u30 richting Fathipur Sakri, een paleizencomplex van een Mongul heerser. Hij was getrouwd met 3 vrouwen met elk een andere religie, Christelijk, Islam en Hindu. Hij had ook nog eens 150 concubines ter beschikking om zijn reuze groot bed te verwarmen. Zijn vrouwen hadden elk een eigen paleis waarvan het grootste voor de Hindu vrouw was omdat zij hem een kind schonk. De afgedankte oudere concubines bleven als dienstmeiden bij de vorstinnen. De gebouwen opgetrokken uit rode zandsteen zijn zeer mooi en geven een warme gloed. De versierde stenen zijn allemaal met de hand gekapt. Mooi,mooi, mooi! Na de lunch rijden we in minder dan 2 uur naar het hotel. Het oogt weer heel chic maar als je wat dichter kijkt is er nood aan renovatie. Half uurtje later staan de tuktuks al klaar want we bezoeken een bazaar. We palaveren door het drukke verkeer van links naar rechts tussen de auto' en brommers heen. We beginnen het al een beetje gewoon te worden🙈 We worden meteen terug gekapulteerd naar de middeleeuwen😱 dit is geen wereld verschil maar een compleet universum verschil. We volgen de gids door de smalle, drukke straatjes en steegjes, het ene winkeltje naast het ander, we drummen langs rijen mensen, ontwijken fietsen en brommers, ruiken de kruiden en wierrook en eten, maar ook de geur van urine en vuil. Apen springen op de daken, honden lopen rond op zoek naar eten. Deze straatjes zijn hier al meer dan honderd jaar en zullen hier de volgende honderd jaar nog zijn. Wat een belevenis, wat een ervaring! Het vervolg van de rit is naar een uitzichtpunt op de Taj Mahal om de zonsondergang te zien. Mooi, mooi, mooi! Spijtig dat de zon achter de wolken zit en de gehoopte oranje/gele gloed zien we niet. We nemen de tuktuks terug naar het hotel en gaan meteen eten in een restaurantje vlakbij. De pizza en het biertje smaken. Het is 20u30 en we liggen in bed steendood van de vele indrukken die de dag ons gaf. Morgen moeten we terug heel vroeg opstaan.
Zondag 2 maart
Om 5u45 vertrekken we ( zonder ontbijt) naar de Taj Mahal. Het is er nog vrij kalm. We hebben een gids die op een hoog tempo de km lange laan naar de ingang afstapt. Er mogen geen eten, geen snacks en geen stylo's binnen. We moeten de tassen afgeven en ze worden op een hoop gesmeten🙈 Nog nooit zoiets meegemaakt. Dan moet je zelf door een soort scanner en dan moeten iedereen zijn tas aanwijzen om vervolgens grondig onderzocht te worden. Vrouwen gescheiden van de mannen. Eens binnen krijgen we meteen wat uitleg over de bouw ervan. Het is een mausoleum gebouwd ter ere van de overleden vrouw van heerser van het Mogul rijk. De bouw duurde 20 jaar en de stenen werden allemaal per kameel gebracht. Er waren 20000 arbeiders nodig om de klus te klaren. Het is gewoon prachtig. In het mausoleum zelf mogen er geen foto's gemaakt worden. Van zodra er iemand blijft staan wordt en gefloten en geroepen. Wel spijtig dat zo de serene sfeer die je verwacht compleet weg is. We wandelen ongeveer 2 uur door het complex en rijden dan terug naar het hotel waar we gelukkig nog kunnen ontbijten, ons maagje knort. We rusten een beetje en schrijven wat bij. We moeten allemaal onze bagage opslaan op een kamer. Om 11u30 vertrekken we terug met de riksja, die we de ganse dag ter beschikking hebben ( voor 13€) naar het rode fort. Zeer indrukwekkend fort in rode zandsteen. Het was de verblijfplaats voor de vorsten. Ook hier grote controle en Greet moet haar rugzak in bewaring geven omdat er een zakje chips in zit🙈. Het was een belangrijk Mogols monument uit de 16de eeuw. Het is omsloten door een 2.5 km lange roodstenen muur. Binnen deze muur waren en 500 gebouwen, meestal in witte marmer. De meeste zijn vernietigd door de Britten. Nu zijn er nog zo'n 30 gebouwen over. Zeer mooi en indrukwekkend, wat een ongelooflijk ambachtelijk werk. Het is warm, de zon geeft buzze en we schuilen regelmatig in de schaduw. Terug met de tuktuk naar het hotel met stop om bananen te kopen voor op de trein. We nemen vanavond de nachttrein naar Katni. Wordt weer een hele belevenis.
Na een korte rit zijn we al aan het station. Nicole heeft dragers gevraagd voor de bagage. De trein heeft vertraging, dan weer niet..enz..we wachten en ondertussen krijgen we een fotoshoot van verschillende mensen. Ze willen op de foto met ons. Per 2, met de kinderen, ganse groep, het blijft maar duren, wel grappig allemaal. Wij moeten in wagon 2A. We hebben exact 2 minuten om met 20 op te stappen plus bagage. Er wordt een plan uitgewerkt. We stappen allemaal zo rap mogelijk op met handbage, een paar van onze jongere mannen smijt samen met de dragers de bagage op de trein. Het lukt👍 De trein vertrekt en we krijgen allemaal een plaatsje om te slapen. We slapen per 4, 2 boven elkaar. Er zijn ook bedden op de gang. Oze stoere mannen verdelen alle bagage om onder de bedden te schuiven.. Er zijn lakens, een dekentje en een hoofdkussen. Om 21u ligt bijna iedereen in bed.
Maandag 3 maart
We slapen beter dan we gedacht hebben maar zijn toch nog steendood als om 4u30 de wekker gaat. We zouden om 5u30 aankomen en hebben terug weinig tijd om af te stappen maar het lukt....iedereen is mee. Het is nog donker, veel mensen liggen, zitten op de grond tussen grote pakken bagage. We moeten een grote trap op en dan terug naar beneden volgeladen met onze bagage.🫣 Er staan 2 kleinere busjes te wachten tussen bouwafval, koeien en vuil. Bagage wordt bovenop geladen en nu nog 3 uur rijden tot aan het hotel.
Om 9u30 aan receptie van hotel voor de sleutels. Mooie tuin, leuke huisjes! Vlug bagage op de kamer en naar het restaurant, we hebben honger. Mooi buffet met pancakes, toast, fruit, yoghurt en een paar Indische gerechten. We bestellen meteen een massage om 13u. Terug naar de kamer duiken we onmiddelijk in bed, we zijn steendood, wekker om 12u30. De massage doet zo'n deugd na de ganse week rijden op hobbelige baantjes en vorige nacht de niet zo comfortabele trein. Na de massage nog net de tijd om in onze safaripakjes te kruipen en we worden al opgewacht door de 4x4 jeeps voor de namiddag gamedrive. Veel tijgervoetsporen maar geen tijgers. We zien verschillende
herten en pauwen maar verder niet veel. De chauffeur spreekt geen Engels en zelfs de gids kent enkel de namen van de dieren en kan geen enkele vraag beantwoorden. Hij zegt altijd ja!🙈 We geven deze keer geen fooi. Om 18u30 zijn we terug in het hotel en horen ook van de anderen dat dit niet zo'n geslaagde rit was. We gaan onmiddelijk naar het restaurant en na het eten recht naar de kamer. Morgen om 5u weer op voor de ochtend safari.
Het is een mooie reis, maar toch wel vermoeiend door de lange volle dagen.
Dinsdag 4 maart
Om 6u vertrekken we met de jeeps en het is vrij koud. We moeten ongeveer 40 minuten rijden en 26 verkeersheuveltjes trotseren tot de ingang van zone 4. De gids die we vandaag krijgen spreekt vrij goed Engels. Het is weer een compleet ander landschap dan gisteren.We hobbelen weer rond door het mooie landschap in zone 4 nu. Achteraf horen we dat de 2 zones die wij doen aan de buitenkant liggen en er ook veel menselijke activiteiten zijn. Wij zijn er klaar voor, laat die tijgers maar komen! We zien terug veel herten, ook moerasharten, bleu bull tientallen vogelsoorten maar geen tijgers. Terug veel sporen, we volgen ze, maar😢plots horen we terug het alarmsignaal van de apen en herten...iedereen wacht vol ongeduld....🫣🫣 het geluid verstomt...tijger weg. We stoppen om te ontbijten. We hebben een ontbijtbox meegekregen, gekookt eitje met zout, fruitsapje, witte boterham kaas, een banaan, een soort kruidenpannekoek, cakeje en flesje water. Het smaakt, van die buitenlucht krijgen we honger. We genieten van het landschap, de speelse langoeren, de mooi gekleurde vogels, plots een arend aan het drinken aan een beek, een mooie blauwe Indian roller ( vogel dus). Met mijn GSM geen foto's, maar Anne en Cinta leven zich uit. We zijn terug om 11u30 en krijgen koffie met taart ter ere van Robert die jarig is. Dan rap bagage pakken en we vertrekken richting Kanha, zo'n 6 á 7 uur rijden zonder pauze. We stoppen nog even om fruit te kopen en wat koekjes om de grootste honger te stillen. We schieten goed op, we rijden langs verschillende dorpjes en genieten elke keer weer van het kleurrijk spektakel.
Om 18u komen we aan in het hotel. Terug een zeer mooie tuin met leuke huisjes. Wij slapen op de 1ste verdieping. Ruime kamer met groot bed en plaats om bagage te zetten. We verzamelen om 19u aan de bar en drinken samen een glas op Robert's verjaardag. Na het eten gaan wij naar ons huisje, we zijn moe, het was weer een mooie, volle dag. Slaapwel😴😴😴😴
Woensdag 5 maart
Wekker terug om 5u🙈. Zelfde routine van gisteren. Na de koffie de jeeps in en we rijden in een half uurtje naar het Kanha NP. Het is koud en we krijgen een deken! Terug paspoort afgeven voor identificatie en we krijgen terug een goed Engels sprekende gids. We staan met veel auto's te wachten tot het Park opengaat om 6u15. Iedereen spurt een andere kant op, allemaal op zoek naar de trofee, een tijger zien. We zien onmiddellijk veel sporen, volgen ze, keren terug, volgen andere sporen....spannend. Meerdere jeeps komen samen, we horen de alarmkreet van de dieren....de spanning stijgt....nog meer auto's. Er is echt een tijger in de buurt, iedereen is muisstil, iedereen camera in aanslag.....en plots verschijnen er 5 getemde olifanten met menner in dienst van bosbeheer. Wel indrukwekkend maar de tijger is weg, vertrokken langs de andere kant...dju toch...weeral niet gelukt😢 Achteraf horen we dat een jeep met mensen uit onze groep hem wel gezien hebben, en dan nog dezelfde groep van vorige keer. ...dju, dju dju!
Het landschap is zeer mooi en ondanks onze desillusie genieten we toch van de omgeving. We zien een groep moerasherten, nogal wollige herten, die enkel hier voorkomen. Natuurlijk terug veel gewone herten, sambaherten, everzwijnen, een boom vol gieren en veel andere vogels.
De chauffeur en gids doen hun best maar het lukt niet meer. Om 12u30 terug in ons resort waar we opgewacht worden met een vochtige doekje om het eerste stof af te vegen. We schrijven wat bij aan de receptie, de enige plek waar wifi is. Een kleine lunch met gegrilde kaassandwich met frietjes🤔. Daarna nog wat zitten aan een tafeltje aan het zwembad samen met Cinta en Greet. We brainstormen al over het afscheidslied voor Nicole. Om 16u worden we verwacht voor degene die willen en nog energie hebben( wij dus🤔) voor een natuurwandeling met gids. We krijgen zeer veel uitleg over insecten en spinnen, verschillende soorten planten die geneeskundige krachten hebben. We moeten wel samen blijven want dit is een tijgergebied en de tijger komt hier regelmatig langs. Om half zeven zijn we terug. De douche is zalig, blij dat de rest van het stof afgespoeld wordt. We gaan allemaal samen eten aan een lange tafel, het is gezellig. Het buffet staat klaar en iedereen valt aan. Er is altijd heel lekkere soep en dan rijst, vegetarische gerechten en 2 kipgerechten. Als dessert een soort chocolade mousse/pudding en rijstpap maar zonder gouden lepel. Om 21u liggen we al terug in bed. Morgenvroeg terug een kans op tijgersspotten.
Donderdag 6 maart
We beginnen het al een beetje gewoon te worden om om 5 uur op te staan.🙈 half uurtje later koffie of thee met een koekje. Kwartiertje later is de verdeling van de jeeps. We krijgen een extra grote vandaag met schitterende vering. Gelukkig maar, want later merken we hoe hobbelig de weg is. Het is zeer koud en er is een ijzige wind, we krijgen gelukkig een dekentje. Na controle van paspoort rijden we het Park in. We zien vrij vlug een groot rund, de gaur, en vlak daarna een mooi sambahert met prachtig gewei. De gewone herten en wat langoeren, die zitten meestal samen omdat de apen de takken afbreken en de herten ze opeten. Vrij veel vogels maar geen tijger😢, weer niet! We krijgen weer een ontbijtje aan de auto. Elk een doos gevuld met boterham kaas ( of toch iets wat er op lijkt), soort kruidenpannenkoek, cakeje, fruitsapje, gekookt eitje met zout, banaan. Er is ook koffie of thee. Wat we niet opeten geven we aan de gids en chauffeur die het met smaak veroberen. We rijden terug het bos is en we zien 2 wilde honden, mooie beestjes, bruin met zwarte staart. Lijken een beetje op een vos. Ze zijn zeer zeldzaam, zelfs de gids en chauffeur zijn onder de indruk. Ooit waren er heel veel maar door een ziekte een paar jaar geleden zijn ze goed uitgedund. Terug in het hotel rond 11u30. Om 13u vertrekken we terug met de bus naar de volgende stop, Pench.
Er is wat gemor in de groep en we worden aangesproken door een NL koppel of we ook klacht willen indienen...klacht omdat ze nog geen tijgers gezien hebben en dit wel als tijgerreis aangekondigd wordt door het reisagentschap🤔🙈, dat djoser de verkeerde zones geboekt heeft, dat de chauffeurs niet de goede kant zoeken, dat de gidsen niet goed genoeg zoeken enz.... wij doen niet mee met al die negativiteit, wij zijn tevreden met wat we al gezien hebben. Natuurlijk willen we ook tijgers zien, maar het zijn wilde dieren die niet zo maar staan te wachten op toeristen. Iedere dag zien we iets anders, iedere dag genieten we met volle teugen, ook van de kleine dingen.
Het is ongeveer 5 uur rijden naar Pench en onderweg stoppen we in een klein stadje/dorpje aan een plaatselijke Shiva tempel. We hebben veel bekijks, er is hier waarschijnlijk nog nooit een bus Westerse toeristen geweest. Het is er klein met verschillende schrijnen van goden en een vrouw in sari is aan het bidden met kaarsjes en wierrook. Bij het terug vertrekken worden we uitgewuifd door verschillende mensen. We zijn reeds om kwart voor zes in ons nieuwe verblijfplaats, tulli tiger coridor. We hebben een prachtig huisje met uitzicht op een meertje, groot terras en zelfs naast de gewone badkamer ook een buitendouche. Het is hier prachtig met de tuin vol planten en tientallen vlinders fladderen er op los. We gaan aperitieven en Nicole ( reisleidster) loopt vlak op een gesloten glazen deur. Whow, op 2 seconden heeft ze een buil zo groot als een duivenei, ook haar neus heeft een ferme duw gekregen maar is gelukkig niet gebroken. Gelukkig was er ijs in de buurt. Dat wordt morgen een blauw oog. Pas om 20u mogen we naar het buffet met weeral heerlijke soep en toch wel lekkere kipbereidingen met gebakken rijst.
Om negen uur zitten we moe maar voldaan in bed, het was weer een dag vol belevenissen.
Vrijdag 7 maart
Wekker om 4u45! Da's vroeg😱. We hebben wel heel goed geslapen en zijn er klaar voor. We beginnen een goede routine te krijgen in het wassen, aankleden, rugzak pakken en weg zijn we. Koffie of thee met een koekje, het dagelijks eerste ontbijt🙈 Er wordt ons gezegd geen GSM mee te nemen vandaag, een nieuwe wet verbiedt het gebruik van smartphone😱 dus ik kan geen foto's trekken.
Het is iets minder koud en we krijgen geen dekentje vandaag. Aangekomen aan de gate worden de GSMs van degenen die hem nog bijhebben in een blikkendoos gestopt. Het begint al goed, we zien 2 jakhalzen de baan oversteken. Nog wat herten, vogels en pauwen, 2 leuke kleine uiltjes in een boomholte en dan rijden we vlug naar een plaats waar al verschillende auto's staan......en ja......een tijgerin! Ze ligt redelijk ver weg tussen de struiken, maar met de verrekijker heel goed te zien. Kippenvelmoment 🥰🥰 Ook op de foto's zie je ze duidelijk. We blijven wel een half uurtje kijken tot ze zich opricht en vertrekt. We rijden naar de andere kant in de hoop haar in volle glorie te bewonderen, maar ze is weg. We zijn opgelaten, klaar voor de volgende😁 We rijden naar een beschermde plaats voor een laat ontbijt, het is 9u30. Dan op wandeltempo terug naar de uitgang, niets speciaals meer te zien, maar we zijn zeer tevreden. Eenmaal terug onmiddelijk badpak aan voor een frisse duik in het zwembad samen met Cinta en Greet. Anne loopt rond op zoek naar vlinders. We eten hier een kleinigheid, ik soep met naan, Anne een croque. We blijven nog wat rondhangen en om 14u30 zijn we klaar voor de tweede safari rit. Het is een andere gate in een andere provincie en hier mag de GSM wel mee, maar we moeten ons waterflesjes afgeven🙈tot grote ergernis van Anne. We moeten in de plaats een soort metalen thermos gevuld met water kopen. C,G en ik vertrouwen dat water niet, maar Anne koopt een fles. Laat ons hopen dat ze morgen niet ziek is. In het begin is niet zo veel te zien behalve de gewone herten en vogeltjes. En plots stoppen we en wijst de gids in de struiken.....er ligt een luipaard te slapen! Beetje weggestoken, niet echt fotografeerbaar maar met de verrekijker goed te zien. Hij heeft gisteren een grote prooi gevangen en eet en slaapt nu een paar dagen. We zien nog een uiltje in de boom en een mooi sambahert in het zonlicht. We vragen om te stoppen en op het moment dat we een foto willen nemen stuift de auto zo'n 20 meter verder en zegt de gids TIGER! Mijn adem stokt en mijn hart klopt toch wat sneller. En daar is hij een groot majestueus mooi gestreepte prachtige tijger. We zijn op dit moment de enige jeep. Hij wandelt rustig rond en komt dichter en dichterbij. Op ongeveer 20 meter afstand kijkt hij recht naar ons 🥰🥰, maar andere jeeps komen toe en hij draait zich om en vertrekt. We blijven nog een tijd kijken maar hij verdwijnt. Wat een ervaring, de dag kan niet meer stuk...whoww.
Terug in het resort worden de ervaringen verteld, de meesten hebben hem wel gezien maar niet iedereen. Een frisse pint en een warme douche doen wonderen. Het buffet is weer lekker, de bediening schitterend. We blijven nog wat nakletsen en worden dan door gentleman Humphrie tot aan de deur van ons huisje gebracht. Wat een leuke man is dit. Humphrie is een 74 jaar oude weduwnaar die nog steeds oud romeins recht geeft aan de universiteit in.Dordrecht... Hij geeft ook summerclasses in Oxford waar hij zelf met zijn boot naartoe vaart. Om 22u liggen we in bed, we mogen morgen uitslapen😁
Zaterdag 8 maart
Geen wekker vandaag, wat een luxe! We slapen tot 8 uur en gaan rustig ontbijten, geen haast vandaag. Tijd om bij te schrijven, koffer herpakken en wat rondhangen in de mooie tuin. Om 12u vertrekken we richting Tadoba. We willen onderweg stoppen bij een Hindu tempel in Ramptek, staat niet in het programma maar iedereen in geïnteresseerd. Na nog geen uur rijden vallen we in panne, we ruiken verbrande rubber😱. Nicole schiet in actie en regelt onmiddelijk een klein busje en 2 auto's. Na nog geen uur wachten kunnen we overstappen, C en G, wij en Nicole zitten in één van de auto's. We rijden langs kleine dorpjes waar volgens mij nog geen toerist is geweest. We worden verwonderd aangestaard. Het tempelcomplex ligt bovenop een heuvel met prachtig uitzicht. Er is veel volk, veel mensen vragen om op de foto te mogen met ons. Families, kinderen, vrouwen alleen, mannen, iedereen wil foto's! Er zijn veel eetstandjes en standjes met prullaria langs de weg naar boven. We krijgen een beetje het Scherpenheuvel gevoel. Mensen komen van ver naar hier om gezegend te worden of gunsten te vragen. Wij worden ook gezegend en krijgen een armbandje. Na een uurtje bezoek en fotoshoots komen we terug aan de auto's die ons naar de hoofdweg brengen waar de ondertussen herstelde bus ons komt ophalen. Nu nog twee en een half uur rijden tot " the 7 tiger resort". Het is half acht! We krijgen de sleutels, zetten de bagage op de kamer en reppen ons naar het restaurant want we hebben reuzehonger. Het is van het ontbijt geleden dat we iets gegeten hebben. We krijgen nog wat informatie over morgen en om 21u gaan we naar de kamer. Kleertjes klaar voor morgen de safari, vlug douchen en dodo. Morgen terug vroeg op.
Zondag 9 maart
Wekker 4u45, het wordt een gewoonte. We vertrekken om half zes met de bus naar een gate waar de jeeps staan te wachten. We mogen terug geen GSM noch waterflesjes meedoen. We stoppen ze weg in de rugzak, geen haan die er naar kraait. Het spijtige is dat ik geen fotos kan nemen😢, maar Anne des te meer. We rijden door weer een totaal ander landschap en zien al vlug 2 grote bruine visuilen die naast de weg in een boom zitten te paraderen. Beetje later een mooie bleubull, de grootste antiloop van Azië. En dan zien we voor ons een jeep stil staan....er wordt gewezen....de camera's worden in aanslag gelegd en ja....daar komt onze derde tijger in vol ornaat de weg overgewandeld, vlak voor de andere jeep. Whoww...toch wel groot zo'n tijgerin. Ze wandelt langzaam weer de struiken in en we zien haar langzaam verdwijnen. Gewoon ZALIG dit te kunnen meemaken. Ze zou 3 welpen hebben waar ze naar op weg is. We blijven de buurt afzoeken, luisteren, staan aan een vijvertje, rijden nog eens rond, terug aan de vijver, maar niets meer. Het is ver tijd en we zien nog wat mooie vogels en een familie bleubull antilopen. Wij zijn gelukkig, maar anderen ( degenen die al het meest geklaagd hebben) hebben weer niets gezien en zijn "not so happy". Terug in het resort kunnen we uitgebreid ontbijten, meer brunchen, want er zijn al warme gerechten bij. Nu nog wat zwemmen, wat rusten, bijschrijven en om kwart voor twee moeten we klaarstaan voor de laatste gamedrive. Het is bloedheet, 36°🥵🥵.
Terug aan de gate ( een andere ingang dan deze morgen) terug controle van paspoort en we krijgen een waterfles mee.
We rijden het park binnen en na wat gehobbel en geschud wordt gezegd dat er een luipaard ligt te slapen. We zien inderdaad tussen de struiken wat vlekjes en een staart, maar plots is ze wakker en recht zich op.🥰 Wat een prachtig dier. Ze wandelt rustig tot op de baan en we volgen haar met zo'n 5 jeeps. Ze trekt er zich niets van aan, nu en dan kijkt ze even om. Voelt ze zich toch wat opgejaagd? Na een tijdje wandelt ze weer de struiken in en ze is weg. Whow, de dag kan niet meer stuk. We krijgen plots bericht dat er een tijger aan een waterplas ligt en stuiven er naar toe...we zien inderdaad wat streepjes pels, een staart en nu en dan een poot bewegen. Zeker 10 wagens blijven rond de vijver hangen. ( we mogen maar 10 minuten op dezelfde plaats blijven staan om iedereen een kans te geven) We rijden even weg en komen onmiddellijk terug en dan begint het spektakel, de poorten van het paradijs gaan open en hij wordt wakker, richt zich traag op en komt onze richting uit, passeert een jeep en gaat langs de baan weg. Wij volgen....tot hij terug in de struiken verdwijnt. Wat een geluk hebben we toch, en iedereen van de groep is er. We haasten ons terg naar de vijver en daar is nummer 2 al🫶. Een jong mannetje van 2 jaar oud. Hij gaat richting water om te drinken en dan zoekt hij verkoeling in het niet zo diepe water. Ook hij vertrekt richting de vorige tijger, die de vader zou zijn. We volgen ook hem een tijdje, zien dan de vader weer....we worden bijna gek van opwinding...wat een belevenis. Plots rijdt iedereen in volle snelheid terug richting de vijver. Het opwaaiende stof kleurt de lucht oranje. Wat we nu te zien krijgen overtreft alle verwachtingen! Een tijgerin met 2 welpen van 1 jaar oud staan aan het water te drinken. De fototoestellen klikken en klikken, iedereen is heel tevreden. Wat een mooie afsluiter, wat een apotheose, wat een heerlijke prachtige dag.
Terug in ons resort worden de foto's vergeleken en een frisse kingfisher blust het stof in de keel. Cinta heeft een remake gekregen en is rost geworden🙈
De douche doet deugd en met frisse kleertjes aan gaan we eten. Na het eten krijgen we de nodige informatie voor morgen en dat is er showtime. De bedankung van reisleidster Nicole. Met ons vieren hebben we een passende tekst gemaakt op de tonen van broeder Jacob en iedereen zingt mee, nog een speech van Humphry en Anne overhandigt de envelope met een kaartje, vogelboek en fooien. Nicole is blij verrast!
Om 22u gaan we voldaan slapen.
Maandag 10 maart
Geen wekker vandaag en pas om 9u30 ontbijt, maar om 8u30 zit iedereen buiten al te wachten. We krijgen gelukkig al wat koffie. Na het ontbijtbuffet nog wat rondhangen, betalen, bagage herpakken (mag maar 15kg wegen voor de binnenlandse vlucht). We worden afgehaald door taxi's om ons naar de luchthaven te brengen want de bus is weer eens stuk. We zitten met ons 4 met bagage in 1 auto. Het is een kleine luchthaven die gelukkig toch een winkeltje heeft om iets te eten te bestellen. Eerst door security en ze zijn streng. Ik moet mijn "elektrisch afterbite" tegen muggenbeten afgeven🤔🙈 Bij het inchecken van de bagage krijgen we nog een fotoshoot met het personeel🫣 En dan nog 2 uur wachten tot we vliegen. Na ongeveer 90 minuten landen we in Dehli. Het is er weer lawaaierig druk! Een half uurtje later zitten we in het hotel. We kunnen gelukkig nog iets eten. Normaal is het restaurant maar open tot 22u, voor ons maken ze een uitzondering. Ik eet een kippen-maïssoep met naan, Anne een soort croque met kip. Om 23u liggen we in bed. Morgen is de laatste dag.
Dinsdag 11 maart
We gaan ontbijten om 8u15 want on 9u vertrekken we om de Akshardham Hindutempel te bezoeken. Wat is die mooi! Het is een vrij nieuwe tempel, ingewijd in 2005. Hoe ze dit kunstwerk in 5 jaar afgewerkt kregen is voor mij een raadsel. Zo'n ambachtelijk handwerk is bij ons onvoorstelbaar en zeker onbetaalbaar geworden.iedere figuur is anders en tot in detail uitgewerkt. Rondom de tempel zijn verschillende taferelen waarin 148 olifanten voorkomen. Wij genieten van al die schoonheid en van waarschijnlijk de laatste dag zon. Daarna bezoeken we nog de veel simpeler Laxminsrayan tempel die in 1940 ingewijd werdt door Mahatma Ghandi. Na de lunch rijden we naar de Dallu haat market, een ambachtenmarkt. Anne koopt een sjaal en een flodderbroek, we drinken een cola in de schaduw, het is bloedheet. Terug in het hotel proberen we online in te checken, wat na veel gesukkel lukt. Nu nog bagage maken en we doen nog een dutje. (wekker om 21u) Een douche maakt ons weer fris en monter, nu nog iets eten en we zijn klaar voor de laatste stap. We zijn rond 24u aan de luchthaven. Wat is het hier druk🙈 Om de luchthaven binnen te kunnen moeten we bewijzen dat we een vliegticket hebben. Bij Cinta lukt het niet en wij gaan op zoek naar de KLM balie om een bewijs van vlucht met foto van paspoort. Het duurt even, maar alles komt in orde. Dan komt het aanschuiven....lange rijen...3 controles, 5 stempels....terug aanschuiven...😱 Er is geen tijd meer om te shoppen, we zijn net op tijd aan de gate om 2u45. We vliegen na 30 min vertraging om 3u40. Enkel Anne en Greet kunnen goed slapen, Cinta en ik doezelen nu en dan weg, kijken een filmpje, spelen een spelletje, doezelen nog een beetje....enz.. We landen om 8u Nederlandse tijd na 8.25u vliegen op Schiphol. ( er is 4u30 verschil) Aan de bagageband wordt uitgebreid geknuffeld met alle reisgenoten. Wij drinken nog een koffie, nemen de trein naar Rotterdam en hebben onmiddellijk aansluiting naar Antwerpen. Hier nemen we afcheid van C&G en wij nemen een taxi naar huis. Om 12u30 zijn we thuis.
Terwijl Anne de eerste was doet ga ik boodschappen doen. Anna, de buurvrouw brengt de planten terug en heeft voor ons gekookt, witloof, wortelen en gebakken gans. Zo lief! Het ziet er zeer lekker uit, maar we zijn te moe....we eten een boterham met kaas en gaan slapen, het eten zal voor morgen zijn.
Het was een mooie, maar zeer vermoeiende reis door het vroege opstaan en de volle dagen. We hebben volop genoten van alles wat er te zien was, maar toch vooral van de tijgers. We hebben in totaal 9 ongelooflijk mooie, majestueuse, prachtige tijgers gezien🥰🥰, 2 luipaarden, wilde honden en jakhals, honderden apen en ontelbare vogels, honderden gewone herten, tientallen sambaherten en moerasherten. Teveel om alles op te noemen, maar we hebben van alles met volle teugen genoten.
Bedankt voor de vele reacties❤️ tot de volgende reis!
In volle afwachting!
Wow! Such brave independent and adventurous women! Have a great time!!
Dat wordt weer spannend! Geniet ervan...
Ik denk dat dit een heel mooie reis zal zijn :-)
En ja ik weet nu ook waar mama en papa geboren zijn.
Is al erg spannend vooraf!
dat wordt weer genieten, succes!
Nog een dikke 2 weken in ons fris landeke en dan... hopsa met de beentjes op het vliegmachien naar het verre tijgerland. Ik wens jullie allemaal een mooie reis vol avontuur en beestig genot. Ben benieuwd naar de verhalen over grote poezen en ander...
🙏🙏👋
Een heel avontuurlijk reis, geniet ervan. Groetjes uit Oostkamp.
Geniet van jullie grote avontuur! Ik volg...
Al van in het begin avontuur 😉😉
Hej Sisters waarschijnlijk zijn jullie ondertussen reeds gearriveerd en kunnen jullie aan dit nieuwe avontuur beginnen ! Veel succes en geniet van het kleurrijke India !
Moet lukken!
Indrukwekkend! het belooft zeker boeiend te worden.
En ik geniet mee via het verslag en de foto's.
Wat een overweldigende indrukken doen jullie op.
Spijtig, een tijger gemist maar er komen gelukkig nog kansen!
En nu naar het vogelpark, ook de moeite!
Spannende dag, jammer dat jullie geen tijgers zagen. Maar er volgen zeker nog kansen 🙏🤞
Spijtig!
Rickshaw rides and elephant poop! So fun to experience a culture I've only seen in movies!
Spannend, hopelijk zien jullie toch nog tijgers
Zo leuk , tijgers komen nog , anders blijven jullie langer .......
Wat een hele hoop belevenissen. Gelukkig zonder kleerscheuren op en af naar de winkel, maar wel heel spannend.
Vogelpark was zeker super, vooral voor de fotografen. Wat een indrukken allemaal, toch een andere wereld.
Wat een drukke maar superdag
Toch heel spannend daar.
Dankjewel voor de mooie verhalen geniet ervan groetjes christina
Zeker positief blijven, je kan die tijgers niet zo maar roepen, het blijven wilde dieren. Maar we hopen mee met jullie.
Super dat jullie eindelijk de tijger zagen.
Ongelofelijk dat jullie je reis zo kunnen afsluiten...DE MAX!!!!!!
Wat een reis!