Roadtrip Bretagne
Hallo allemaal,
Verrassing! Ik ben er weer....ja, we zijn bijna weer weg!
Zaterdag 9 mei vertrekken we met ons tweetjes met de auto ( nu de benzine toch zo goedkoop staat ) voor 3 weken naar Bretagne.
Het wordt een wandelreis, en met al dat heerlijks uit de zee wordt het natuurlijk ook een culinaire reis.
Leuk dat jullie er weer bij zullen zijn.
Tot zaterdag
Zaterdag 9 mei
Gisteren de poes naar het poezenhotel gebracht en valliezen gemaakt, huis opgeruimd en de bloeiende orchideën bij de buurvrouw gebracht. Naar goede gewoonte niet meer gekookt maar gaan eten op restaurant. De vakantie mag beginnen.
Deze morgen wekker om 5u30! Koffietje om wakker te worden, boterhammetje en we zijn er klaar voor.
We vertrekken thuis om 6u30, eerst nog tanken en dan richting Fourgères op een 650 km. Het rijden gaat vlot, weinig verkeer. We vermijden de péage en rijden op het gemakje langs velden en bossen en door kleine dorpjes. We hebben geen haast. Rond 9 stoppen we voor een koffie met croissant en maken gretig gebruik van de faciliteiten. Rond 11u30 lunch pauze...we eten de meegebrachte picknick op en strekken de beentjes. Het blijft zeer rustig rijden maar rond 15u gaan de sluizen open en wordt de voorruit proper gespoeld. De temperatuur daalt naar 16°. Gelukkig is het al na een kwartiertje voorbij en komt de zon er weer door. Rond half vier parkeren we aan het begin van het circuit van de Druïden, een wandeling van ongeveer 6 km. Na het lange zitten doet het deugd om de beentjes even te strekken. Het is een mooi groen bos en we genieten van de stilte, enkel onze voetstappen en het getjirp en gefluit van vogels zijn te horen. Na anderhalf uur zijn we even de weg kwijt...oeps...dan maar google raadplegen...het lukt tot we aan een afsluiting komen. Even weten we niet wat we moeten doen tot er een koppel met een hond opdaagt op weg naar hun auto die daar geparkeerd staat. We vragen de weg en na een lange uitleg verstaan we dat we een extra 3 km moeten rondgaan. We moeten nogal beteuterd gekeken hebben want ze bieden ons een lift aan die we met groot plezier aanvaarden. Ze rijden zeker 20km rond, maar vinden het niet erg. Wij heel blij als we onze auto zien staan. We bedanken onze redders en er wordt op z'n Frans gezoend...4 keer🫣. Nu nog 15 minuutjes tot onze b&b. Wat een mooie locatie, vlak aan het belfort. ( het oudste van Bretagne, gebouwd naar Vlaams model.) Het huis zelf staat op de stadswallen uit de 15de eeuw. Prachtig....minder leuk...we slapen op de 3de verdieping en er is geen lift 🫣🫣. Gelukkig wordt onze bagage door 2 jonge vrouwen naar boven gebracht. Mooie kamer met prachtig uitzicht op kathedraal en in de badkamer op het kasteel. Whow...! We rusten een uurtje en gaan eten in restaurant ' le buffet' vlak om de hoek. Een beetje Colmar principe...voorgerechten buffet, warm gerecht naar keuze ( lamsbrochette, groenten en puree) en deserten buffet ( 20€). We drinken een aperitief, ik een ricard, Anne een porto ( 2,5 €) en een 1/2 l wijn ( 5€), en dan nog een expresso....we betalen 55€🫣 het is hier echt goedkoop. Om 20u15 zijn we terug op de kamer, ik schrijf nog een beetje en om 21u20.....licht uit en rrrr..rrrr...grolllll...tot morgen.
Zondag 9 mei
Rond 11u wakker geschrokken van het klepperen van de luiken, bulderende donderslagen, beangstigende bliksemschichten en hevige regen...was erg. Toch weer in slaap gesukkeld...veel wakker, allebei niet zo goed geslapen.
Wekker om half acht. We zijn allebei stijf van het lange autozitten gisteren.
Douche, koffie en een eitje bij het ontbijt maken alles weer goed, we zijn klaar om het middeleeuws stadje te ontdekken.
Er loopt geen mens op straat, het is hier echt uitgestorven, het is natuurlijk zondag en pas 9u.
We beginnen bij de impossante Saint Leonard, een vrij grote kerk met een groot, prachtig rond glasraam en kleurrijke glasramen rondom.
Naast de kerk is de mooie ' jardin public' met weelderig bloeiende rhodondendrons.
En plots gaan de hemelsluizen weer open...niet leuk, maar we zijn erop voorzien. Toch nog even schuilen onder de bomen als het begint te gieten. We vervolgen ons wandeling naar de place du Marchix met zijn typische werkmanshuizen in Bretoense ambachtelijke stijl. Mooi! Na een serieuse klim van 11% komen we aan het kasteel. We drinken eerst iets voordat we het grootste middeleeuws kasteel van Europa bezoeken: ik neem een cider, Anne een cola en het smaakt. Het is ondertussen weer lichtjes gaan regenen.
Het binnenplein is zeer goed onderhouden en via een audiogids krijgen we een vrij goede uitleg in het Engels. We beklimmen de omwalling en krijgen daardoor een mooi uitzicht over de stad. Er zijn hier verschillende veldslagen gevoerd en het kasteel heeft ook een rol gespeeld in de 100 jarige oorlog met de Engelsen. Dit was zijn 12€ ingangsprijs meer dan waard.
We gaan in de Duchesse Anne, een crèperie een Bretoense galet eten, Anne met ham, kaas en ei en ik met kaas ei en andouillet ( worst van varkensdarmen), Het is lekker, maar zwaar.
We bezoeken nog de kerk Saint-Sulpice om het glasraam met Jeanne D'Arc te bekijken.
We zoeken nog een restaurantje om vanavond iets te gaan eten, wat niet gemakkelijk is want bijna alles is gesloten op zondagavond.
Om 15 uur zijn we terug in onze kamer na bijna 10000 stappen. We zijn moe en het bedje lonkt 🫣. Toch maar een dutje gedaan.😁😁
We lezen nog wat, bekijken wat we morgen gaan doen en na een opfrisbeurt vertrekken we iets na 19u naar een klein restaurantje om de hoek dat gelukkig open is. Anne neemt een salade met geitenkaas en ham, ik bestel een kalkoen brochette met groene boontjes en pepersaus.....pech, geen kalkoen meer....dan maar een rundsbrochette met pepersaus. Geen gastronomie maar een eerlijke keuken. We nemen nog een ijsje als dessert en om 20u30 zijn we terug op de kamer. Nog een beetje lezen/ spelletje spelen en om 21u30 oogjes dicht.
Maandag 11 mei
Deze nacht toch iets beter geslapen. We zijn wakker als de wekker om halfacht afloopt en springen onmiddellijk uit bed , bagage terug inpakken en ik draag al een tas naar beneden als we gaan ontbijten.....pffff....3 verdiepingen is veel....de douche is al teniet gedaan. Het meisje van het ontbijt biedt aan om de tweede tas te gaan halen....we zeggen niet neen. Het ontbijt staat klaar op een grote tafel waar iedereen samen kan aanzitten. Ze is rijkelijk gedekt en in het midden staat een grote vaas met reuzegrote pioenrozen. Er zijn pannenkoeken, french toast, croissants, boterkoeken, suikerbrood, 2 andere soorten brood, kaas, gerookte hesp, gekookte eieren, 3 soorten huisgemaakte confituur, vers geperst fruitsap, yoghurt, fruit......we zullen net als gisteren niet met honger vertrekken.
Om 8u45 vertrekken we richting Rennes. Eerst nog even langs een Intermarché om te tanken. Naar het schijnt de goedkoopste, maar we betalen toch nog € 2.025 per liter. Er is iets meer verkeer maar het is toch nog vrij kalm op de baan. We parkeren vlak bij het " palais du Commerce" het beginpunt van een 6km lange wandeling langs de hoogtepunten van de stad Rennes. Onze eerste indruk is niet zo bijzonder maar er komt verandering in als we de eerste kleurrijke gevels uit de 15de eeuw zien...mooie vakwerkhuizen in rode en okerkleurige tinten. Mooi, mooi!
Het is nog fris en vochtig en we drinken eerst een koffietje om op te warmen. Geleidelijk komt de zon erdoor en onmiddellijk voelen we het verschil. We gaan binnen in de kathedraal van St Pierre waar een verguld houten altaarstuk uit de 15de eeuw ( gemaakt in Antwerpen) staat.
Zeer mooi gerestaureerd, spijtig dat sommige onderdelen ontbreken.
We lopen verder naar de oude stadspoort " porte Mordelaise". Hier moesten de toekomstige hertogen de eed afleggen.
Het voormalig couvent van de Jacobijnen was later een militaire kazerne en is nu de toeristische dienst van Rennes.
Het is ondertussen 13u en we krijgen een hongertje. Anne neemt een Cesar salad en ik de pizza van de dag met geitekaas en artisjok. We drinken er alletwee een cola bij.
We wandelen verder langs het " palais de Saint-Melaine" en gaan het Thabor park binnen. Mooi aangelegde tuin, prachtige bomen, groot grasveld, veel bankjes, zalig vertoeven.
Op de place du champ Jacquet steunen de huisjes op 15de eeuwse vestingmuren. We nemen de tijd om in het zonnetje te genieten van een expresso en cappucino.
Vlakbij nog het felrode "le ti koz" bekijken. Het werd gebouwd in 1505 en zou het oudste huis in Rennes zijn.
We wandelen nog voorbij de basiliek Saint-Sauveur om terug aan ons vertrekpunt te komen.
Nog 15 minuten rijden naar het hotel. Het ligt een beetje buiten het centrum in een rustige buurt. De kamer valt wat tegen....wel zeer proper, maar piepklein...bijna geen plaats om onze tassen te zetten.
We zijn blij dat we nog even kunnen rusten voordat we op zoek gaan naar een restaurantje...en ik zeg wel zoeken...alles blijkt hier op maandagavond gesloten te zijn. Via internet vind ik een Oosters restaurant dat wel open is op 15 minuten rijden.We eten in een klein restaurantje gerund door een jong koppel. Hij in de zaal met 3 tafels, zij in de keuken. Geen aperitief, geen alcohol...wel heel lekker eten. Anne eet een pad thai, ik een lenterolletje en een ba gum. We zijn al om 20u15 terug op de kamer. We proberen naar thuis te kijken via VRT MAX maar het lukt ons niet, dan maar een beetje lezen/ spelletje spelen. We hebben een piepkleine kamer met alleen een bed...we vinden ons gemak niet echt om te zitten en gaan dus maar vroeg slapen.
Dinsdag 12 mei
Beter geslapen dan gedacht. Blauwe lucht en een zonnetje...de dag begint goed. Lekker ontbijtje met alles erop en eraan.
We vertrekken rond 9u, kopen een brood voor de picknick en rijden naar la Roche des fées, één van de meest indrukwekkende megalitische monumenten van Frankrijk. Het is een 11meter lange en 2 meter brede gang die met enorme stenen is bedekt. Volgens de legende werden die in 1 nacht door de feeën in hun sluier naar hier gebracht. Sommige stenen wegen meer dan 40 ton. Indrukwekkend!
We rijden verder naar Chateau des Pères langs mooie landelijke baantjes omzoomd door fluitekruidbermen. Vogeltjes fladderen over de weg en het koren wiegt zachtjes in de wind...zalig...dit is vakantie!
Het domein zelf heeft een prachtig onderhouden tuin en mooi gerestaureerd kasteel. Het kasteel zelf is niet open voor bezoekers en wordt, denken we, enkel gebruikt voor feestelijkheden. Er is hier wel een zeer futuristisch ogend hotel...zeer speciaal. Op het domein staan verschillende beelden tentoongesteld. Momenteel is er een tentoonstelling van Emmanuel Michel, een kunstenaar die werkt met brons en metaal. Zijn werken zijn kleurrijke en indrukwekkende figuren met levensechte uitstralingen. Het is een mooie wandeling en het zonnetje laat zich voelen. We eten een broodje aan de auto op de parking.
Volgende stop is Champeaux waar een mooie kerk uit de 15de eeuw staat. En ze is inderdaad mooi, maar gesloten. Spijtig, want het interieur zou verbluffend mooi moeten zijn.
We rijden dan maar naar Vitré, een charmant middeleeuws stadje dat rijk werd door zijn laken- en textiel handel. Zeer pittoreske straatjes met nog heel veel vakwerkhuizen en leuke winkeltjes. Het kasteel is pas om 14u open dus drinken we eerst een koffie op een terasje.
Mooi gerenoveerd kasteel uit de 17de eeuw is een bezoek waard.
Op de terugweg is er meer verkeer maar we rijden toch vlot terug naar het hotel.
Beetje liggen en voetjes omhoog, we hebben toch terug de kaap van 10000 stappen overschreden.
Op internet zoek ik terug een restaurant dat 's avonds open is....niet gemakkelijk.
We proberen la coccote op 2 km van hier.
Keuken gaat pas om 19u open...we hebben nu al honger. We mogen wel binnen en kunnen zefs al aperitieven. Anne een porto en ik een ricard...de toastjes met dip verdwijnen rap in ons maagje.We bestellen alletwee fish and chips, En na geen 10 minuten worden we al bediend. De vis is knapperig en helemaal niet vet, de tartaar is lekker, het slaatje is ok, maar de frieten 🫣🫣
We nemen tot slot nog een koffie gourmande met kleine porties aardbeien, rijstpap, chocolademousse en een zeer kleine tartelette au citron. We kunnen er weer tegen. Om 20u30 terug op de kamer, om 21u30 licht uit.
Woensdag 13 mei
Het is weer inpakken vandaag, vanavond slapen we weer in een ander bedje.
Na het ontbijt vertrekken we richting Séné, een stadje aan de baai van Morbihan, op minder dan 2 uur rijden.
Het is weer zeer rustig op de baan, weinig of geen verkeer...waar is iedereen? We rijden niet via de autostrade maar proberen de kleinere baantjes. Ons madame van Google maps is niet altijd content, ze wil ons altijd de andere kant opsturen...wij doen toch ons goesting...haha.
In Séné stoppen we eerst aan de intermarché om brood, fruit en water te kopen voor de lunch. Een paar km verder vinden we uiteindelijk toch de parking die is aangegeven in ons wandelboek. We eten eerst een boterhammetje aan de auto, trekken onze wandelschoenen aan en beginnen aan een rondwandeling van de baai van Morbihan. Het zonnetje schijnt regelmatig tussen de wolken door, er is wel wat wind. We moeten eerst wat zoeken om de goede richting te vinden, maar uiteindelijk gaan we de goede richting uit.
Mooie afwisselende wandeling door bos, langs schorren en natuurlijk ook de zee.
Aan het zuidelijkste punt in Pointe de Bill wagen heel wat surfers zich aan de wind en het koude water. Wij wandelen rustig verder en genieten van de zon, de zilte geur van het water en het gekwetter van vogeltjes.
Na bijna 14000 stappen zijn we terug aan de auto. Toch een beetje moe van die zeelucht. We drinken een koffietje en eten er een wafeltje bij ( we zijn voorzien van een zelfcatering 😁)
De b&b is vlakbij...we krijgen een kamer met zicht op de tuin. Spijtig dat de badkamer en toilet op de gang zijn. Ze zijn wel alleen voor ons, maar toch. Er is geen ontbijt voorzien, maar geen probleem, we hebben alles bij.
Ook hier zijn de meeste restaurants 's avonds gesloten. We vinden er uiteindelijk eentje op 5km. Hopelijk loont het de moeite. En dat doet het zeker! We nemen allebei een degustatiebordje met foie gras, gerookte eendenborst en sublieme zacht gerookte zalm...zalig. Daarna neemt Anne een handgesneden tartaar en ik een risotto met gamba's in een bisquesaus...heel lekker! We sluiten af met Anne een dame blanche en ik een kaasbordje met een glas rode wijn. Ja, we hebben ons laten gaan.....hebben het verdiend na de lange wandeling.
Donderdag 14 mei
We staan om 7u30 op en moeten zelf voor ontbijt zorgen. Deze b&b is waardeloos! Onze gastvrouw legt ons beleg, boter en yoghurt in de gang. ( we hadden haar gevraagd om die in de frigo te leggen.) We verdwijnen bijna als dieven in de nacht rond 8u30 als ze plotseling toch in de deuropening verschijnt. ( waarschijnlijk om zeker te zijn dat we weg zijn)
We in rijden een goed uurtje naar Locmariaquer, een stadje aan de zee gekend voor zijn megalieten. De site gaat pas om 10uur open dus we wandelen even door tot aan de kust. Het is er al vrij druk, straks vertrekt een boot naar Belle Île. Er is een vrij pitoreske haven en we blijven eventjes genieten van het zeezicht. We willen het kerkje bezoeken maar er begint juist een dienst. Onze mond valt open van verbazing als we zien hoeveel volk hier nog naar de kerk gaat. Van alle kanten stromen de mensen toe...allemaal opgekleed, jong en oud...de kerk zit bijna vol.
Wij wandelen terug naar de megalieten site.
We zien de tumulus van Er Grah uit 4000 voor Chr., de cairn van de" table des marchands" met gegraveerde steen in de grafkamer ( 3500 v Chr) en tenslotte de grote menhir die ooit 20m hoog was en 300 ton weegt. Hij ligt nu in 3 stukken gebroken op de grond. ( 4700v Chr)
Net als we terug aan de auto zijn begint het te druppelen. Onderweg naar Carnac krijgen we een serieuze bui over ons heen. Eenmaal in Carnac schijnt het zonnetje weer. We parkeren op een bijna lege parking en eten een boterhammetje voordat we de menhirs gaan bekijken. Wanneer we daar toekomen begint het weer te regenen...dju toch....maar we hebben geluk want er vertrekt juist een siteseeing bus die een menhir toer doet van 40 minuten, met nederlandse uitleg.
De rijen granieten blokken zijn allemaal ter plaatse opgegraven. In 11 rijen over een lengte van 950 meter staan meer dan 1000 stenen netjes op een rij. De dolmen van Kermario zou bijna 7000 jaar oud zijn!
We gaan nog het menhir museum binnen waar we een film zien met meer uitleg. Interessant allemaal.
Het archeologisch museum in Carnac vinden we iets minder. Het stadje zelf is zeer charmant en we eten er een pannenkoek met een warme chocolademelk. Het is vrij koud ( 10°) en regelmatig valt een hevige bui.
We rijden dan maar richting Quiberon waar we 3 nachten een apartementje hebben. Maar...eerst naar de intermarché om wat lekkers....PECH!!.... de poissonerie is dicht omdat het een feestdag is vandaag..🥲🥲 We kopen dan maar een eendeborst, bruine champignons, room, aardappelen en een klein flesje rode wijn...zal ook lekker zijn.
We halen de sleutels voor het apartement en krijgen een uitgebreide uitleg over de
" to do and not to do"
Het apartement is vlakbij en we moeten toch even zoeken hoe we op de parking van het gebouw geraken....we zien een auto binnenrijden en we volgen....eenmaal op de parking komen we tot de vaststelling dat we een verkeerd gebouw zijn binnengereden...groot probleem...we geraken niet meer buiten want we hebben geen sleutel/ afstandsbediening. Toch even paniek! Buiten zien we de bellen van deze apartementen en als ik mijn arm door de tralies steek kan ik net aan een bel. Gelukkig is er iemand thuis en kunnen we ons probleem uitleggen. Een vriendelijke meneer komt naar beneden om ons buiten te laten...oef...toch opgelucht als we terug vrij zijn en de juiste ingang vinden. Leuk apartementje met alles erop en eraan.
Ik maak het eten klaar....beetje moeilijk om het vuur aan te krijgen.....maar de eend met champignonroomsaus smaakt. Nu nog wat verse aardbeien voor dessert en dan rustig in het zeteltje wat lezen/ schrijven/ spelen.
Vrijdag 15 mei
Vandaag is een rustdag dus geen wekker.(maar wel een drazuende wasmachine!) We worden pas om 8u30 wakker en het zonnetje schijnt...het is wel maar 8°.
We ontbijten op het gemak, hangen de was op ( moeten wel inventief zijn) en maken ons klaar. We doen eerst boodschappen voor het avondeten....op het pleintje voor de deur staan een paar viskraampjes. We kopen een spinkrab, oesters, grote garnalen en schelpjes en wulken. Dan naar de carrefour voor een flesje witte wijn en brood ... ik kijk vol verwachting uit naar vanavond😘😘
We gaan terug naar het apartement en ik kook de krab terwijl Anne nog een toertje van de winkels doet. Ze komt terug met een streepjes T shirt en pantoffels voor mij ( was er vergeten meebrengen)🫣.
Koffietje, lunchen en straks gaan we wandelen.
We vertrekken via het kleine haventje " port Maria" wat vroeger deel uitmaakte van de grote ' Atlantic wall' gebouwd door de Duitsers in de WOII.
Het zonnetje schijnt, wind in de haren en een ruige kustlijn....mooi, mooi, mooi...wat moet een mens meer hebben om zich vrolijk te voelen. Onderweg staan verschillende menhirs, elk met een eigen naam. We volgen het kustpad tot aan " le Vivier" dat een mooi uitzichtpunt is op een uitstekende rots. Er is een restaurantje en we kunnen er zelfs iets drinken.
Om terug te keren gaan we binnendoor en er is weer geen kat te zien. Wel leuk wandelen langs oude, mooi gerenoveerde vissershuisjes. Eens terug in het stadje heerst een gezellige drukte. Alle terrasjes zitten vol en er loopt veel volk rond. We eten eerst een lekker, ambachtelijk ijsje voordat we terug naar het apartement gaan.
De was is nog niet volledig droog en we leggen een paar broeken buiten in het zonnetje. Hopelijk waaien ze niet weg🫣
We zijn blij dat de weersvoorspellingen tot nu toe beter meevallen dan op de meteo sites!
De rest van de namiddag zijn we lui..
Om 18u aperitief en dan....alle lekkete zeebeesten...mmmmm...met een glaasje witte wijn...we smullen erop los... Om 21u30 vallen onze oogjes dicht....tot morgen
Zaterdag 16 mei
Wekker om 7u15 want we varen vandaag naar Belle Île en mer. Boot vertrekt om 9u30 in het kleine haventje vlakbij. Na het ontbijt smeren we ons boterhammetjes voor de lunch, banaantje erbij en flesje water. Het weer ziet er redelijk uit, misschien deze namiddag een drupje regen...we zien wel. We zijn ruim voor 9u in het haventje en zien al een boot uitvaren...vreemd! Wat blijkt nu, de boot was vervroegd naar 8u45??? Niemand had ons verwittigd, we hadden nochthans in februari al geboekt en betaald.Volgendeboot is pas om 12u15...duizend bommen en granaten⚡️😱🤬🤬#%××🤬⚡️. Wat nu? .Na wat discuteren krijgen we uiteindelijk ons geld terug...verdorie toch!
Dan maar plan B wat we niet echt hebben maar ter plekke uitvinden🫣
Op het plein vlak aan ons verblijf staat vandaag de wekelijkse markt. Zo'n grote markt nog gezien, de vrijdagsmarkt verdwijnt in het niets bij deze. Veel kraampjes met ambachtelijke producten die wij bij ons soms wel wat missen. Ik koop andouilette, stuk lekkere kaas van rauwe melk uit de streek, natuurlijk nog een paar oesters, wat mosselen voor de pasta deze avond, perziken, een ceinteur voor Anne en....jullie raden het nooit...ja, echt waar...een streepjes Tshirt voor Anne🙈🙈 . Terug thuis drinken we een koffietje en vertrekken voor een kust wandeling langs de andere kant. Het is zeker niet koud maar zeer overtrokken. Eerste gedeelte is minder ruig dan gisteren. Er zijn veel wandelaars en lopers. We zien verschillende mannen in wetsuit in het water met kleine oranje opblaasbootjes. We vragen wat de bedoeling is en zij vangen spinkrabben. Men mag hier 6 krabben per persoon per dag uit het water halen...whow..das veel! We eten onze boterhammen op met zicht op zee...kan slechter. We keren terug langs de andere kant van het schiereiland voorbij een ander haventje, port Haliguen, waar veel bootjes liggen te dobberen op het water. Iets verder eten we een ijsje en daarna verlaten we de kust om terug binnendoor naar het apartement te gaan. We hebben toch weer 15000 stappen en we voelen de zeelucht en onze voetjes van het wandelen....nu even platte rust. Vanavond eten we overschotjes 🫣, we hebben nog wat krabbenpoten om te peuzelen en de vers gekochte oestertjes en daarna eten we pasta met nog wat gamba van gisteren, de mosseltjes van de markt, gepofte kerstomaatjes met veel look en verse wilde venkel ( stiekem geplukt tijdens ons wandeling). We drinken er de rest van de witte wijn bij uit. Heerlijk!
Nog wat lezen en het wordt weer niet laat.
Zondag 17 mei
Wekker om 7 uur want we moeten nog veel doen voor we terug vertrekken. Bagage pakken, auto vullen, vaatwas leeg, vuilzak weg, lakens....enz.
We eten wat nog over is van het brood
( winkels vandaag pas om 9u open), een banaan, yoghurt en natuurlijk een koffie. Om 8u30 zijn we klaar, eerst nog sleutel
In de bus steken in kantoor en we rijden naar Quimperlé, een stadje op een uur rijden. Niet echt veel te zien buiten een grote kerk. De dienst is net gedaan en er stromen tientallen mensen naar buiten.🤔 Wist niet dat Bretagne nog zo gelovig is.
Verder is er een vishal met veel lekkers, maar we kopen niets want vanavond slapen we op hotel. We drinken wel nog een koffie in een klein cafeetje waar we zeer vriendelijk begroet worden.
Volgende stop op 30 km is Concarneau, maar we nemen eerst een lunchpauze op een verlaten parking en eten een boterham. En natuurlijk hebben we alles bij...beleg, kaas, fruit, ...
Concarneau is een charmant havenstadje en heeft een omwald gedeelte met het ene winkeltje na het ander. We zien verschillende amateur kunstenaars elkaar overtroeven met hun artistiek kunnen. Er is namelijk een schilder/tekenwedstrijd aan de gang en vanavond worden hun werken tentoongesteld.
We slenteren door het gezellige winkelstraatje en eten een ijsje op een zonnig terasje.
We rijden nog een uurtje voor ons volgende bezoekje, de vuurtoren van Eckmühl. Hij staat op het uiterste Zuid Westelijke punt van Bretagne. Deze behoort tot de hoogste ter wereld. We kunnen de toren beklimmen voor een mooi uitzicht, maar we zijn tevreden met het uitzicht hier beneden.
De kust is hier toch echt mooi!
Er zijn in feite 3 vuurtorens, een kleinere, de oude en de nieuwe.
Het is ondertussen al 17u en we rijden naar ons hotel voor deze nacht. Zeer vriendelijke jonge vrouw aan de receptie. Leuke ruime kamer op gelijkvloers. Het is hier zeer stil. Tegenover het hotel is het restaurant la boucherie waar we 5% reductie krijgen. Klinkt goed...na al die vis en schaaldieren mag er nu wel een stukje vlees. De entrecôte, met voor mij pepersaus en voor Anne béarnaise is net iets teveel gebakken. Het vlees is wel van zeer goede kwaliteit en het smaakt, de frietjes zijn knapperig, de Spaanse Rioja past er uitstekend bij. Nog een expresso met kleine tiramisu maakt het af.
Om 20u30 zijn we al terug op onze kamer, een half uurtje later gaat het licht al uit.
Het is ondertussen goed beginnen regenen.
Maandag 18 mei
Ondanks het feit dat we een zeer goed bed hebben toch niet zo denderend geslapen. Om 8u worden we wakker, het is erg overtrokken. Na een lekker ontbijtje met spek en eieren, toast, kaas, yoghurt en natuurlijk koffie ziet het er al veel beter uit.
Als we willen vertrekken begint het te regenen. We waren van plan om een lange wandeling naar la roche du feu te doen, maar nu het regent beslissen we om in de plaats Quimper te bezoeken op een 30 km van Pont Abbé. Bij het binnenrijden van de stad zijn er verschillende grote parkings maar die zijn allemaal volzet. We proberen het bureau van toerisme te vinden, rijden wat verkeerd, moeten een omtoer van een paar km doen, komen terug aan de volle parkings en wonder bij wonder we hebben een gratis parkeerplaats op 500m van het centrum😁😁 lucky us! De stad was vroeger volledig ommuurd en grote delen ervan zijn bewaard gebleven. We bezoeken eerst de " jardin de retraite et de la paix", mooi aangelegd met heel veel exotische planten, er staan zelfs bananenbomen. Het klimaat moet hier in de winter een heel pak warmer zijn dan bij ons. Vervolgens gaan we naar de kathedraal die indrukwekkend over de stad heerst. In de 13de eeuw zijn de werken begonnen en in de 19de eeuw pas voltooid. Een mooi bouwwerk dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.
We dwalen wat door smalle oude
straatjes met veel winkels die in oude ambachtshuizen gevestigd zijn. Het blijft gelukkig droog maar we drinken onze koffie toch liever binnen dan op een van de vele terrasjes. De hallen zijn open maar behalve een bloemenwinkel is spijtig genoeg alles gesloten.
We wandelen dan maar door langs de rivier naar LocMaria, de oorspronkelijke oude stad.
We bezoeken het faïencenmuseum, dat we, buiten een paar werken, niet zo bijzonder vinden. Het is ondertussen 12u30 en we krijgen een hongertje...geen restaurant te vinden dat open is, behalve een Domino pizza afhaal. Het wordt dus een pizza...het moet niet altijd culinair zijn.
Op het gemak weer naar de auto en zodra we in de auto zitten begint het weer te regenen.🫣
Na 250 ronde punten, 500 bochten en 750 verkeersdrempels geraken we terug de stad uit😱
We slapen vanavond en morgenavond in een chambre d'hôtes in Huelgoat op een uur rijden van Quimper.
We kunnen voor de deur parkeren. Vriendelijke ontvangst door de gastvrouw, de gastheer en hun hond. Zeer proper oud huis, mooi onderhouden. We slapen op de tweede verdieping, maar de heer des huizes helpt met de bagage. Vrij grote kamer, goede matras, badkamer met douche. We kunnen een koffie zetten en er staan 2 flesjes water...leuk.
We komen te weten dat er hier in deze streek nog altijd Bretoens gesproken wordt. Er zijn zelfs speciale scholen om de taal te leren.
We gaan eten in het dichtsbijzijnde restaurant want het blijft regenen. Er zijn mexicaanse en colombiaanse gerechten...dat belooft. Ik ga voor ceviche van vis...heerlijk! Daarna een buritto met zeevruchten, guacemole, rijst en gebakken plantaan. Anne neem de aroz con camerones ( rijst met garnalen) we drinken er een wijntje bij. Anne neemt nog een île flottante als dessert en ik drink een colombiaanse rhum...zalig.
Om 20u30 op de kamer en om 21u slapen we al.
Dinsdag 19 mei
We staan op om 8u, zalig geslapen! Het ontbijt staat al klaar als we beneden komen. Zeer vriendelijke en praatgrage gastvrouw. Er zijn pancakes, lekker brood, 4 soorten ambachtelijke confituur, yoghurt van den boer, honing uit de streek, vers geperst sap, maar geen hartige dingen. Ik ben super blij met mijn doosje smeerkaas.
We maken ook onze boterhammetjes klaar om mee te nemen en om 9u trekken we erop uit. Vandaag staat een 10km lange boswandeling op het menu: "circuit découverte". Zeer goed aangeduide wandeling langs een riviertje, door het bos en over rotsen. Het regent af en aan, maar we zijn voorzien. Grote bemoste granietblokken domineren het landschap. (Volgens de legende waren er 2 dorpen die ruzie hadden en elkaar bekogelden met alsmaar grotere stenen.)
We passeren een oude zilver- en loodmijn.
( er zijn 2 mannen aan het kappen in de rotsen...misschien zit er nog altijd zilver)
Er is de Artus grot waar Koning Arthur nog zou in geslapen hebben, en de mare aux fées ( de feeënvijver, kreeg die naam omdat in de lente libellen hier hun paringsdans doen en doen denken aan de feeën die hun vleugels komen wassen in het water.) We eten tussen de buien door onze lunch, doen een plasje en we hebben ons broek nog maar net aan of er passeert een loper🫣🫣 ...gans de morgen nog niemand gezien, en nu...1 minuut vroeger en hij had een dubbele volle maan gezien!
Na 16000 stappen zijn we weer in de bewoonde wereld. We gaan eerst een koffie voor A en een cider voor mij drinken en kort nadien zijn we terug in de B&B. De trappen naar het tweede verdiep vallen zwaar. Eventjes platte rust.
We gaan weer naar hetzelfde restaurantje van gisteren. Het was er lekker en we werden vriendelijk onthaald.
We nemen hetzelfde tafeltje en bestellen alle twee de ribbetjes op Colombiaanse wijze ( met bbq saus) sla, frietjes en rijst. Smaakt verrukkelijk met een glas rode wijn.
Het regent nog altijd als we terugkeren naar onze kamer.
Nog eventjes lezen en om 21u vallen onze oogjes dicht....diene buitenlucht hé 🙈🙈
Woensdag 20 mei
Wekker terug om 8u. Na het ontbijt, bagage terug in de auto en we vertrekken richting de kust. Eerst nog een stop in Saint-Théogenec waar de meest imposante " enclos", het hoogtepunt van de Bretoense kunst in de 17de eeuw staat. Een monumentale poort brengt ons op een binnenplein waar een grote "calvaire" staat, een volledige kruisweg in 1 beeld samengevat. De kerk zelf iszeer imposant, maar binnenin oerlelijk... de beelden zijn grof en primitief, er zijn ook een kleurrijke preekstoel en zijaltaren. In het knekelhuis staat een houtsnijwerk in eik uit 1690 dat de graflegging van Christus afbeeldt. Zeer speciaal!
We drinken nog een koffie en vertrekken naar Roscoff. Eerst nog een wandeling langs het strand en een lunchpauze. We checken nog even de uren van de ferry voor morgen ( willen hier niet dezelfde verrassing als in Quiberon.) We krijgen bericht dat de studio klaar is en we niet moeten wachten tot 15u...we staan er binnen de 15 minuten. Wij zitten op de 3de verdieping en de eigenaar staat ons al op te wachten. Leuke studio met alles erop en eraan, maar in mini uitvoering. Prachtig uitzicht op beide havens en zicht op zee en het stadje. De zon is ondertussen te voorschijn gekomen en de temperatuur stijgt naar 17°.
Als we terug vertrekken naar het stadje voor boodschappen voor ontbijt en lunch morgen,
draait de wasmachine al en hebben we eindelijk sandalen kunnen aandoen.
We reserveren voor vanavond in een zeevruchtenrestaurant ( kan pas om 19u45, zal laat worden vanavond🫣). We rijden een stukje met de auto en gaan het laatste stuk te voet naar het restaurant. We bestellen elk een fruits de mer, ik met oesters Anne zonder oesters. Het is een reuzeschotel met een volledige spinkrab, wulken, grote garnalen en langoustines.
We kraken, peuzelen en peuteren erop los....wat is dit lekker. Zo'n spinkrab zit echt vol dikke kwabben vlees...whow...we drinken er een glas witte wijn. Met ons buikje goed rond komen we rond 21u30 naar huis. Dit was een perfecte afsluiter van een mooie dag 😁😁
Donderdag 21 mei
Zalig wakker worden met uitzicht op de zee en...de zon is er al.
Ontbijt met zo'n uitzicht...whow...het smaakt dubbel zo goed.
Nog broodjes smeren voor de picknick en we wandelen richting de oude haven. De bootjes die gisteren slapend in het zand lagen, dobberen nu vrolijk op en neer. Het is duidelijk vloed. Om 10u vertrekt de ferry naar het eiland Batz. De boot zit goed vol...vanwaar komen al die mensen ineens?....in 15 minuten zijn we al aan de overkant.
We wandelen eerst naar de tuin van Georges Delaselle. Hij heeft die aangelegd in 1897 en hij bevatte oorspronkelijk 2500 soorten uit alle vijf de continenten. Veel planten overleefden de harde winters in de jaren 60 niet. In 1987 nam een vrijwilligersteam deze verwaarloosde tuin onder handen en ze deden hem terug tot leven komen. Momenteel zijn er een 1700 soorten te bewonderen in deze toch wel unieke tuin.
Het is ondertussen al goed 12u geworden en we eten onze picknick op een bankje in de zon.
Het was de bedoeling om een fiets te huren, maar we beslissen om verder te wandelen naar de vuurtoren. We bezoeken onderweg nog een kerkje, gaan via leuke huisjes, elk met een prachtig aangelegde tuin vol bloemenpracht.
We gaan terug naar de aanleghaven via een weg langs de kust en nemen de boot van 15u30 terug naar Roscoff.
We leggen aan in een andere en grotere haven vanwege het getij. Van hieruit vertrekken zelfs ferrys naar Ierland en Engeland.
Terug in ons apartement leggen we na bijna 18000 stappen eventjes de voetjes omhoog.
Nog wat opruimen, douchen, verse kleertjes aan en om 18u30 trekken we weer de stad in op zoek naar een restaurantje. We eindigen in een Oosters restaurant... Vietnamees/Thais.
Na een aperitief met kroepoek eet ik eerst een Thaise kokossoep met garnalen en groenten...zeer lekker en een beetje pikant.
Anne neemt kip in citroensaus en ik een curry van kip, paddenstoelen en bamboe.
Allebei zeer lekker! Voor dessert hebben we geen plaats meer. We keren terug naar huis en er is een mooie zonsondergang te zien. Om 21u30 laat de zeelucht zich al voelen.....oogjes dicht en snavel....rrrr...rrrrr
Vrijdag 22 mei
We slapen tot 8u...het zonnetje is ook al wakker maar er hangt vrij veel mist over het water, het eiland is momenteel niet te zien.
Na het ontbijt, alles terug inpakken, opruimen en auto laden. We vertrekken naar Barnenez langs smalle kronkelende baantjes om de cairn te bezoeken. Deze oude begraafplaats zou meer dan 6000 jaar oud zijn en is prachtig gelegen in een mooie baai. De 11grafkamers zijn duidelijk zichtbaar aan de achterzijde van de cairn. Het geheel is 75m lang en zou de grootste necropolis van Europa zijn. Zoals meestal zijn we hier, behalve een Duits koppel, weer heel alleen.
We vertrekken richting Perros-Guirec waar we 2 nachten zullen slapen in Ploumanac'h. We blijven de leuke baantjes via kleine dorpjes volgen. Ergens langs de kust is een picknickplaats die we met alle plezier gebruiken om te lunchen. Het uitzicht zou mooi geweest zijn als de mist er niet was.
We rijden eerst door naar het stadje voor het bureau van toerisme. Drinken een koffie, stoppen aan een groot Leclerc warenhuis. Anne koopt 2 bermudas ( wij hadden dit warme weer niet verwacht) en rijden verder naar ons apartementje. Zeer vriendelijke jonge vrouw overhandigt ons de sleutels. Klein, maar leuk apartementje...( we moeten wel weer de bagage naar boven dragen)
Na het deponeren van bagage rijden we, op aanraden van de eigenares, naar een super U, terug een reuze grootwarenhuis. Ze hebben er alle soorten zeevruchten, krabben enz... we kopen terug een spinkrab ( al gekookt), oesters grote garnalen en wulken, vers stokbrood, wat tomaten en een aardappelsla. Voor de spinkrab van 1.2kg betalen we 7€!!!
We brengen ook nog een flesje witte wijn mee. Bij thuiskomst zetten we alles in de koelkast en doen een klein wandelingske. Daarna ijsje eten en terug naar huis. Anne heeft weer last van haar voet, hij staat weer gezwollen, door de warmte/vermoeidheid? Dus eventjes voetjes omhoog met ijspack.
Straks aperitieven en smullen van de lekkere zeebeesten😁 Was weer zeer lekker...mmmmm...zo'n krab is echt de moeite..mjam mjam.
Nog een kleine avondwandeling na het eten en we zien weer een mooie zonsondergang. Terug thuis nog wat lezen/ schrijven en om 22u gaat het licht uit.
Zaterdag 23 mei
Als de wekker om 8u afloopt bedenk ik dat we onze laatste week al begonnen zijn. Wat gaat de tijd toch snel!
We ontbijten rustig, smeren de broodjes voor de picknick en om 9u45 vertrekken we voor de wandeling; we doen de sentier des douaniers vandaag. Het is in feite een deel van de GR 34, en wij gaan van plage de Saint-Guirec ( om de hoek van ons verblijf) tot Perros- Guirec, een 10 km heen en terug.
Het is nog frisjes ( 14°) als we vertrekken en vrij veel mist. Anne in trekkingsbroek en vest, ik in korte broek en Tshirt. We volgen een mooi pad langs de kust en we zijn niet alleen, het is duidelijk een geliefde wandeling voor toeristen. Het is natuurlijk een lang WE en er is goed weer beloofd. De grote granieten rotsblokken zijn indrukwekkend. Het uitzicht zou spectaculair moeten zijn, groenige zee...roze graniet...blauwe lucht....maar nu is alles nog grijzig. Desalnietemin is het toch een mooie wandeling.
Eenmaal in Perros-Guirec gaan we eerst een koffie drinken. Het is ondertussen 12u geworden en we eten onze picknick op een bankje met zicht op zee. De zon wil wel en probeert, maar de mist blijft hardnekkig hangen. In een klein winkeltje vinden we wat lokale goodies zoals rillette van de spinkrab. Dat kunnen we niet laten liggen!
Op de terugweg genieten we terug van de zilte geur van het zee, het geruis van de golven en het klotsen van het water tegen de kliffen. Zalig!
We hebben niet alleen oog voor de zee, maar ook voor de natuur rondom ons.
Het hoge trilgras ( de bloem is eetbaar en smaakt naar beukenootjes) trilt inderdaad heel mooi in de wind, vuurwantsen en hommels vliegen er vrolijk rond, de muurnavel staat trots te pronken met zijn vele witte bloemetjes, de haspeldoorn staat te popelen om zijn gele bloemen tentoon te spreiden , een dennennaaldkever komt spontaan op mijn arm zitten...wij genieten van wat we zien, zoeken de naam op op obsidentify, trekken foto's....het geluk zit hem ook in de kleine dingen.
Rond 15u zijn we terug waar we vertrokken zijn, we eten nog een ijsje en Anne koopt....ja, je leest het goed...nog een streepjes t-shirt🫣🫣
Na het ijs in ons buikske nu ook ijs op Anne haar voetje ( staat weer gezwollen, maar niet zo erg als gisteren).
Nog wat rusten ( we hebben terug 16000 stappen), schrijven, lezen, dutje🫣
Straks douchen en om 19u hebben we gereserveerd in restaurant Le Mao, hier vlak om de hoek.
Ik neem als voorgerecht een vissersbordje bestaande uit 3 oesters, 3 grote garnalen, 3 wulken en een handje karakollen. Anne blijft sober en houd het bij een galette complet. Ik neem nog een potje mosselen met frieten. Het smaakt zoals gewoonlijk.
Om 21u zijn we al terug thuis en Anne kruipt meteen in bed, ik blijf nog wat lezen tot 10 uur.
Zondag 24 mei
Niet zo'n denderende nacht gehad. Anne had darmproblemen en loopt wel 7 keer de trap af naar het toilet.
Als de wekker om 8u afloopt blijven we nog even liggen. Het wordt een rustige dag.
Na het ontbijt begin ik de auto in te laden en Anne gaat brood halen voor onderweg.
We vertrekken pas om 9u30 richting Marais de Tréstell waar we willen wandelen. Onderweg stoppen we aan een marktje maar behalve een worst kopen we niets.
De kleine moerasachtige omgeving vlak aan het strand blijkt toch niet te zijn wat we dachten. We amuseren ons wel om een paar bloemen, bijtjes en vogels te fotograferen. Er lopen vrij veel wandelaars/lopers met honden.
Na een half uurtje houden we het voor bekeken en rijden we naar een kleine plage waar we parkeren en onze boterhammetjes opeten.
We rijden verder naar een kasteel, dat vandaag gesloten is. We willen een tuin bezoeken, maar die is ook tijdelijk gesloten....we lopen een beetje verloren vandaag....dan maar naar een uitzichtpunt over de zee waar we een tijdje op de bank zitten. Het is er zeer warm zo vlak in de zon en we vertrekken dan maar naar onze chambre d' hôtes. De eigenaars zijn er pas om 17u, maar we mochten in de tuin zitten als we vroeger zijn.
We installeren ons in de schaduw onder een boom en drinken een oploskoffie met een stukje cake. (We zijn voorzien op iedere situatie🤔)
We zitten rustig te lezen tot de eigenaars toekomen. De tuin is zalig en het huis is prachtig!
Warme ontvangst, leuke babbel...ons bagage wordt naar de tweede verdieping gebracht naar een ruime kamer.
We reserveren om 19u in een restaurantje op 1.5 km van hier. Niet zo gemakkelijk om iets te vinden op zondagavond. Mooi restaurantje gelegen aan een baai met prachtig zicht op de zee. Gelukkig hebben we gereserveerd want het zit vol.
Ik begin met mijn dagelijkse portie oesters ( dat wordt afkicken volgende week) en daarna alletwee een fish and chips. Naast ons komt een koppel zitten, blijken ook vlamingen te zijn, beter nog, zij is afkomstig uit Melle en Anne ( ook van Melle) blijkt haar grootouders, ouders en rest van de familie goed gekend te hebben. De wereld is toch klein hé🫣
We kunnen hier gelukkig een stokbrood kopen voor de picknick morgen... want winkels hebben we hier nog niet gezien.
Om 21u terug thuis en ik lees mijn boek uit. Prachtig boek trouwens...Cécile van Ish Ait Hamou.( een aanrader)
Om 22u oogjes toe
Maandag 25 mei
We krijgen een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld met vers geperst fruitsap, gekookt eitje, kaas, tomaten, stokbrood, pannenkoeken, fruit, yoghurt en een soort zelfgebakken broodpudding met pruimen en rozijnen. We zullen de energie kunnen gebruiken want er staat alweer een 10km lange wandeling op ons te wachten.
Het is kwart na negen en het is al vrij warm ( 23°)
Het eerste gedeelte gaat vrij vlot, we lopen door groene tunnels van planten en struiken met regelmatig een zicht op de prachtige kust. Nu en dan een klein zandstrand maar overwegend rotsen en keien. Aan pors Hir is een kleine haven en er zijn al wat mensen in de weer om straks uit te varen. Het is er het perfecte weer voor, gladde zee en stralende zon.
We stappen verder tot " la pointe du chateau" een grote rotsblok met een prachtig panorama.
Vanaf hier is er al wat meer volk want er zijn parkings en we komen dichter bij " le gouffre" het hoogtepunt van dit schiereiland. Een grote geul waar bij vloed ( nu is het spijtig genoeg eb) het zeewater met bruut geweld doorheen beukt. Ondanks dit blijft het toch een fotogenieke plek. Hier staat ook het huis tussen de rotsen, een van de meest gefotografeerde huizen van Frankrijk.
We wandelen verder langs de duinen, dikwijls over losliggende grote keien, wat geen deugd doet aan Anne haar voetje.
De vegetatie hier is volledig anders dan bij ons. We zien soorten planten waar we nog nooit van gehoord hebben, laat staan gezien hebben. Zo heb je de zeekool, die rauw kan gegeten worden in een slaatje en waarvan de wortels gekookt worden als asperges, er is de strandbiet die wel eetbaar is, maar wrang en bitter van smaak, en de oerouder is van onze geteelde rode biet. Er zijn kwispelende hazestaartjes en donkerroze dagkoekoeksbloemen die bijna fluorescerend fonkelen in de zon. We horen en zien ook verschillende leeuweriken rondvliegen, tientallen vlinders die fladderen van bloem naar bloem. Wat een mooi spektakel, wat een mooie natuur. Het is weer volop genieten!
Het blijft zeer warm ( 26°), heet zelfs als we de kust verlaten en we zijn blij dat we uiteindelijk een schaduwrijk plekje vinden om te picknicken.
Nu nog 25 minuten tot aan de kerk van Plougrescant waar een cafeetje met terras op ons wacht😁 De schweppes agrum smaakt😋. Nog 20 minuten later zijn we thuis. De gastvrouw verwelkomt ons met fris water wat we met plezier aanvaarden. Na wat babbelen komen we te weten dat zij en haar man ook in Thailand waren in februari. Ze haalt meteen haar album boven...wat leuk.
Het is goed drie uur en we leggen ons even op bed met de voetjes omhoog.
Net gereserveerd in een restaurant ( op aanraden van onze (gastvrouw) op 20 min rijden van hier. Blijven deze middag wat lezen, dan valies weer maken, douchen en op weg naar restaurant Ty braise.
Zit hier ook stampvol...geen wonder, het enige dat open is in een straal van 10km.
Ik drink een cider, Anne een porto, daarna mijn dagelijkse 6 oesters en Anne toast met geitenkaas en spek. Daarna Anne kleine bouchon mosseltjes en ik een Bretoense worst met pelpetat en een slaatje. Lekker, maar niets speciaal. We willen in het cafeetje dicht bij ons nog iets drinken, maar om 20u30 al gesloten. Dan maar naar onze kamer met een fles water🥲
Dinsdag 26 mei
Om middernacht hebben we de vulling uit de bedovertrek getrokken....was veel te warm...vanaf dan zalig geslapen tot de wekker afliep om 7u45 en het is al 25°.
Ontbijt was weer overvloedig en in plaats van pannenkoeken waren er nu croissants. De grote tassen worden door hen terug naar beneden gebracht...mooie service! We krijgen nog wat informatie mee voor onderweg....zoals markt in Paimpol, enz..We rijden duidelijk langs vruchtbare landbouwgrond...veel artisjokvelden doorspekt met papaverbloemen. We rijden langs kleine verlaten baantjes omzoomd door hagen fluitekruid. Het is ondertussen 29° graden!
Onze eerste stop voor vandaag is Treguier waar we op aanraden van de gastvrouw een kathedraal uit de 11de eeuw bezoeken. Ziet er inderdaad oud uit, maar er zijn ook vrij moderne glasramen te zien. Een Heige St Yves ligt daar begraven en zijn schedel en een paar botten erbij tentoongesteld....vrij luguber toch.
Volgende stop is Paimpol, en we hebben veel geluk om vlakbij een parkeerplaats te vinden want het is er zeer druk. Leuke markt verspreid over verschillende pleinen. Veel ambachtelijke eetkramen....ik koop een Bretoense worst met pikante kruiden voor de lunch, en een brood voor straks.
Een leuke bloes komt ook nog in de tas terecht...nu nog een koffie op een terrasje en we kunnen weer verder rijden.
We stoppen langs de weg aan een picknickplaats en de net gekochte worst wordt onmiddelijk veroberd. Lekker en inderdaad goed gekruid.
We rijden terug een half uurtje verder naar een kuststadje, drinken een koffie en vervolgen onze trip naar Cap Fréhel. Het is ondertussen 35° en de geplande wandeling wordt een uitstapje met de wagen tot aan de cap voor een foto en terug weg. Er is hier wel veel volk op de been...de meesten ook met de wagen. De heide begint hier en daar wat paars te kleuren, volgende week moet het hier prachtig zijn.
We steken het adres van onze B&B in en rijden rechtstreeks naar Saint-Cast-Le- Guildo aan de kust. Zeer vriendelijke ontvangst door een sportieve 76 jarige gastheer.
Grote kamer en ruime badkamer. Het is hier wel vrij warm, maar als we de ramen vannacht openlaten zal het hopelijk wel afkoelen.
Half uurtje rust, douchen en we gaan eten naar la cabane du pecheur in de haven op 10 minuten rijden. Het restaurant gaat normaal om 19u open, er staan al vrij veel mensen te wachten, maar het blijft er donker en gesloten.
We rijden dan maar naar een ander restaurant, maar ze hebben er geen fruits de mer🥲🥲
Na een aperitief neem ik een vissersbordje met oesters en garnalen als voorgerecht, Anne een rog vleugel ( vrij kleine) met frietjes. Daarna neemt zij nog een île flottante en ik een petit café.
Om 21u30 zijn we terug thuis...de warmte heeft ons parten gespeeld vandaag...we zijn moe....om 22u groten dodo.
Woensdag 27 mei
Wat was het warm vannacht🙈
Pas na middernacht een klein beetje wind...slecht geslapen dus.
Om 8u30 mooi gedekte tafel, en een echt Frans ontbijt: fruitsap, croissant, stokbrood, confituur en yoghurt. De gastheer blijft een babbel doen tijdens het eten.
We laden de auto en vertrekken richting Cancale, DE hoofdstad van de oesters en we worden hartelijk uitgewuifd.
Het museum over de oesterkweek dat we wilden bezoeken gaat pas om 15u open🥲
Dan maar een wandelingetje op het staketsel met overzicht op de oesterbanken 🫣🫣😮😮 nooit gedacht dat het zo indrukwekkend zou zijn. Rijen en rijen, zover men kan kijken en ze zijn volop aan het plukken. Whoww, indrukwekkend! Verschillende kraampjes brengen hun waar onmiddelijk aan de man. Ik laat me natuurlijk ook verleiden met een bord met 4 soorten oesters...2 soorten platte en 2 soorten creuses. Zalig!
We zien de een na de andere tractor met aanhangwagen vol oesters voorbijrijden. Wat een bedrijvigheid.
Het is bloedheet...wanneer we verder rijden naar de Mont Saint Michel is het 38°.
Dat belooft voor deze zomer😱😱
Ons GPS madame blijft ons langs kleine landelijke baantjes sturen waar geen verkeer op zit. De reuze artisjokvelden zijn verdwenen en zijn vervangen door aardappelen en kolen. We rijden langs Van Gogh landschappen waarvan sommige al ontheiligd zijn door de balen stro in plastic in te pakken. We rijden door piepkleine dorpjes en stadjes en lachen ons te pletter met de uitspraak van ons madame...heeft duidelijk geen Frans gehad op school🫣
Om 14 u zijn we aan ons hotelletje. Een oud huis dat er een beetje spooky en vervallen uitziet, maar het is proper en we hebben een bed en douche waar we onmiddelijk gebruik van maken want we zijn een beetje " zochte" van de hitte.
Na een goed uurtje trekken we het stadje in, allée, gaan we naar een souvenierswinkel met Bretoense specialiteiten, een supermarkt ( omdat het er fris is) en kopen er een koude frisdrank die we onmiddellijk uitdrinken. Later eten we nog een ijsje en we gaan terug naar het hotel waar we nu in de tuin, in de schaduw van de bomen een beetje lezen/schrijven. Straks na het eten gaan we een eerste blik werpen op de Mont S M zelf ( na 18u30 kan men er gratis parkeren) en de gratis shuttle rijdt tot 23u.
We eten rechtover de deur in een vrij groot restaurant. We zijn er om 19u ( het gaat dan pas open) en binnen de 15 minuten zit het stampvol. We bestellen elk een kleine cesar salade en drinken er gewoon water bij. We hebben allebei geen honger door de warmte en de kamer brengt ook geen verkoeling, integendeel. Haha, daar gaan ze weer, daar rijden ze weer, daar eten ze weer en gaan een toffe vakantie hebben. Geniet ervan meiskes! Deze keer uitwaaien langs ruige kusten onder prachtige wolkenhemels. Nog niet lang in het land en terug op pad. Groot gelijk dames! Geniet ervan! Geniet ervan! Geniet van jullie reis. Groot gelijk Maak me gek! Veel plezier en hopelijk deze reis dierloze-bedden! Geniet er daar van. Een gids is eigenlijk interessant op reis hé😊 Beaucoup de joie en Bretagne ! Niet echt koud, wel overtrokken en tussendoor soms hevige regenbuien. We missen de zon van Thailand wel🤔 Ik reis en lees mee met jullie. Tof!!! Al helemaal op reis. Dat is te merken... de dagen veranderen van naam... goed bezig🤣 Altijd een plezier om een beetje mee te reizen. Wat een mooie reis weer, genieten maar. Bonjour, les filles !! Breng een krab(ke) mee voor 't weekend hè 🥲🥲🥲 Topreis! Veel te zien daar👌 Heerlijk alles gelezen!! Wat een fantastische reis weer en culinair gezien ook weer genieten. Een groot deel van het vakantie plezier. Weer mooie herinneringen gemaakt.👌💕 Zo te lezen terug een topvakantie en culinair. Geniet ervan. Dit is weer een snoepreisje waar jullie van genieten 😊 Wat een leuke verhalen, veel gezien en beleefd. En vooral culinair genoten. Een spookhuis?? Laat een reactie achter!
Na het eten rijden we naar de Mont Saint Michel. Hij staat nog altijd even stoer te pronken en torent fier boven ons uit. Je waant je echt terug in de middeleeuwen en je voelt de geschiedenis als je erin rondloopt. Je verwacht ieder moment duellerende musketiers die uit een taverne springen met kletterende degens. Leuk dat het er niet druk is nu. We klauteren niet tot boven naar de abdij maar blijven bescheiden beneden.
Er is ook een prachtig begin van de zonsondergang te zien. Er zijn al wat wolken gekomen en plots gaan de hemelsluizen open...we zijn net op tijd terug aan de auto. Een kletterend onweer!
Als we terug aan het hete spookhotel zijn blijven we nog wat zitten want het giet ondertussen. Als het iets minder regent vluchten we richting kamer en zijn we weer net op tijd als het begint te hagelen. We zetten alle ramen en zelfs de deur open, maar echt afkoelen doet het niet. We nemen een drastische beslissing en boeken voor morgen een kamer in een luxe hotel met airco in Granville op 50 km van hier. ( we zien het echt niet zitten om hier 2 nachten te blijven)
Donderdag 28 mei
Iets beter geslapen dan gedacht, wel bijna om het uur wakker...in de vroege ochtend is de kamer toch wat koeler geworden.
Bij het ontbijt zeggen we dat we nu al vertrekken omdat de kamer te warm is. We kunnen geen refund krijgen ( omdat we geboekt hebben via booking.com) maar krijgen het ontbijt gratis en ook de tax moeten we niet betalen. Wel heel lief!
Wanneer ik het adres van ons nieuw geboekt hotel wil opslaan op de GPS, moet ik toch 2 keer kijken en 3 keer slikken....weet niet hoe ik het gedaan heb, maar heb geboekt in hotel Granville, niet in Granville, maar ergens in Ierland😱😱😱
Gelukkig kunnen we nog annuleren en krijgen we ons geld terug🫣🫣
We beslissen dan maar om naar Granville (in Frankrijk natuurlijk!!😁) zelf te rijden en in een Ibis aan de haven te vragen of er nog plaats is. En we hebben geluk...we boeken een kamer met airco voor 1 nacht, maar kunnen er pas om 14u in.
We trekken dan maar het stadje in richting historisch centrum geladen met paraplu en regenjas want er is onweer voorspeld...we krijgen uiteindelijk 5 druppels.
De zon komt met tussenpozen te voorschijn en de temperatuur klimt weer naar 27°. Langs de kust heel veel bunkers te zien, als stille getuigen van WOII.
Na de klim naar de kathedraal loopt het zweet ons weer af. Gelukkig kunnen we binnen wat afkoelen. ( waar kerken al niet goed voor zijn)
Veel winkeltjes, pleintjes, restaurantjes, leuke straatjes.
We eten uiteindelijk elk een slaatje met burrata, Serranoham en veel fruit...heel lekker en fris en we drinken er een water met muntsiroop bij met veel ijs.
We wandelen verder door het stadje richting het hotel.
Nu even afkoelen op bed met de airco aan..
Geniet van jullie reis.
En vooral : lekker eten.
Geniet van jullie reis
Groetjes
Groetjes, Iris
Amai, weeral een top reisje, mooi gepland door de reisleidster liliane👌 Veel gewandeld, super!!
Mooie bezienswaardigheden.. Woow!
En.. Geen krabbetjes gevangen? ( Sweet memories)
En als de B&B vrouw afwezig is, kijk dan eens in haar garderobe🤭🤣
Enfin, amusez-vous en bonne santé !
Gros bisous
💋💋
Anne, voetje soigneren hé!!!
Groetjes
Hm.. 🤔