Rondreis Thailand
Dag lieve vrienden en volgers, binnenkort beginnen we aan een nieuw avontuur! Maandag 9 maart vertrekken we naar Thailand met 7 vrienden. Moniek heeft de reis uitgestippeld en in samenwerking met een reisbureau, de vluchten, hotels en vervoer geregeld.( dank u wel) Gisteren hebben we samen de reis eens overlopen, met uitzondering van Piet en Claudette, die momenteel nog in India rondtoeren. Hopelijk geraken ze op tijd terug in België, want door de bombardementen is de luchthaven in Dubai gesloten waar ze normaal gezien een tussenlanding hadden. Fingers crossed🤞🤞
Tot maandag voor meer nieuws
Zondag 8 maart
Morgen is het zover...vandaag nog veel te doen.
Om 11u ons Gucci naar haar hotel, de nog bloeiende orchideëen bij de buren, de laatste vaatwas, en dan de bagage ...we lopen toch wel een tijdje rond als 2 kiekens zonder kop, maar uiteindelijk geraken we toch gepakt en gezakt.
Koken doen we niet meer en we gingen een pak friet eten maar gesloten wegens vakantie. Verdorie! Uiteindelijk belanden we in een Turks restaurant. Anne heeft een kippenbrochette, ik een mezze met extra inktvisringen.
Om 9u30 liggen we al in bed.
Maandag 9 maart
Wekker om 6 uur! Na de douche de laatste dingetjes in het vallies. Nog op het gemak ontbijten, boterhammetje smeren voor op de luchthaven en om 7u10 is Heidi er al.
Zaventemvervoer is goed op tijd en om 7u55 zijn we al in Merelbeke om Chris en Hilde op te halen. Gracienne en Moniek komen met de shuttlebus via Antwerpen en Piet en Claudette zijn al in Bangkok. Zij vlogen vrijdag rechtstreeks vanuit India.
Iets voor 10 uur zijn we veilig en wel op de luchthaven. We kunnen vrij snel de bagage inchekken en Anne en ik kunnen onze plaatsen wisselen zodat we nu ook samen zitten op rij 56 achteraan in het vliegtuig. De andere 5 zitten samen op rij 44.
We eten een broodje terwijl we wachten op M & G en worden aangesproken door de security, of we willen meewerken aan een drugopsporing met een hond in opleiding. Natuurlijk willen we dat. We moeten op een rijtje staan met de boterhammen en ik krijg een soort zak met speed en amfetamines aan mijn arm. De hond wordt erg afgeleid door de geur van eten, maar uiteindelijk weet hij mij er toch uit te pikken en gaat voor mij zitten. Spannend!
De crew in mooie Thaise kleren passeert en ze willen zelfs op de foto voor ons.
Het is ondertussen al naar 12u op en we vertrekken naar gate B28. Bagagecontrole gaat vrij snel ondanks het feit dat we allemaal piepen met al onze vervangstukken. Ook aan de douane is het zeer kalm.
We hebben een vol vliegtuig en vertrekken 15 min. later dan voorzien.
Het eten is zeer lekker en verzorgd maar wel pikant, de Thaise smaken zitten zijn er al.
We vliegen nu op 11000 m hoogte met nog 7032km op de teller. We zouden om 6u15 landen plaatselijke tijd ( in België 6 uur vroeger)
Dinsdag 10 maart
We slapen af en aan, in totaal misschien 3 á 4 uur. Om 4u15 ( 22u15 in België) krijgen we een uitgebreid ontbijt met kaasomelet en kippenworst, vers fruit, yoghurt, suikerwafel met nutella. We landen stipt om 6u15. Het echte avontuur kan beginnen!
Alles verloopt zeer vlot, douane check, bagage komt onmiddelijk en we worden opgewacht door 2 busjes die ons naar het hotel brengen. Het ziet er heel westers en proper uit, wel veel verkeer. Rond 9uur zijn we er en Piet en Claudette wachten ons op, wat een leuk weerzien.
We moeten nog wat wachten op de kamers, wij hebben natuurlijk de laatste kamer die klaar is. Een verfrissende douche en verse kleertjes doen wonderen. We drinken iets in de bar en vertrekken naar Wat Arun, de eerste tempel. Na een paar minuten wandelen nemen we de boot tot aan de tempel. Het is bloedheet en we zijn nog niet geaclimatiseerd. Zeer mooi tempelcomplex met veel mensen in klederdracht. De versiering van de tempel is gemaakt door keramiek gedoneerd door de bevolking. Mooi!!
We zijn moe en doorweekt van het zweet en we keren terug naar het hotel. Nog een tussenstop om iets te eten en we duiken om 14u30 in ons bedje. Gelukkig is er airco. Wij slapen tot 17u30.
We hebben afgesproken om 19u om te gaan eten. We wandelen door de straat van ons hotelletje, zooo gezellig! Overal tetrasjes, mooie verlichting, gezellige drukte, de geur van eten, kraampjes met vanalles en nog wat...heel leuk.
Heidi had gelezen dat hier in Bangkok 10 van de 50 beste restaurants ter wereld zijn. Na wat speurwerk vind ik er ëentje vlakbij het hotel: Nusara. We hebben via het hotel gebeld en JOEPIE, er is nog plaats voor morgenavond. We moeten wel een groot voorschot betalen voordat de reservatie geldig is. Omdat het mij niet lukt om de overschrijving te doen nemen Anne, Heidi en ik na het eten een tuktuk naar dit restaurant. Wat een belevenis om in die tuktuk te geraken..oef. Na onderhandelen over de prijs zijn we er in 10 minuten. We betalen daar, krijgen al de privé ruimte te zien voor 7 waar we morgen gaan eten.
( Anne en Claudette gaan niet mee. Het is wel prijzig en zij eten niet zoveel...er zijn 12 gangen + hapjes)
Terug naar het hotel en direct naar de kamer, we zijn steendood. Hopelijk kunnen we slapen want morgen wordt een drukke dag, we gaan fietsen.
Woensdag 11 maart
Na het ontbijt vertrekken we om 8u richting de boot. De straatjes die gisteren zo gezellig waren zien er leeg en verlaten uit. We varen een veertig minuten op de
Chao Phraya, de rivier die door Bangkok kronkelt en een goed werkend openbaar vervoer is. Na wat zoeken vinden we de fietsverhuurplaats op een kleine plaatselijke binnenmarkt. We kiezen allemaal voor een e-bike. Als we hem uitproberen ziet Anne het fietsen niet echt meer zitten, ze heeft schrik van het toch wel drukke verkeer. Uiteindelijk keren de zusjes, Anne en Chris terug naar het hotel. Wij vertrekken voor een 16km lange tocht door kleine straatjes, over kleine marktjes, via voetpaden mensen ontwijkend, korte bochten, smalle steegjes, kriskras door het binnenwerk van Bangkok. Ik rijd met toegeknepen billen, zweet op het voorhoofd. Tijd om rond te kijken heb ik niet echt, ik moet mij echt concentreren op de baantjes. Bij een korte bocht die op een smal pad uitkomt met aan de ene kant een muur en andere kant een riviertje met varanen schamp ik mijn elleboog. Pijnlijk!! We stoppen op een soort streetfood markt en eten een traditioneel gerecht: rijst met gebakken of gestoomde kip en een bouillonsoep. ( inbegrepen in de prijs) de cola betalen we zelf 16 bath ( 0.4 €)
Nu nog 5 minuutjes tot aan een longtailboot waar ook de fietsen inkunnen . We varen terug op de Chao Phraya, maar buiten het drukke toeristische centrum, voorbij oude bootshuizen waar de was nog buiten hangt te drogen, voorbij oude woonboten, we zien een paar grote varanen, mooie vogels en prachtige bloemen, de wind door de haren, zaaaalig! We varen voorbij een groot boedhabeeld ( 96 meter) een grote liggende boedha, tientallen tempels en zelfs een Hindoetempel. Na een half uurtje komen we stilaan terug in de moderne wereld en de houten bootshuisjes worden vervangen door moderne hoogbouw. Eenmaal van boord rijden we nog 5 minuten om de fietsen in te leveren. Wij gaan met de boot richting het Paleis en Anne en Chris staan ons al op te wachten. We willen het nu nog bezoeken, , maar we mogen niet binnen wegens kledingsvoorschriften. Een sjaal om de schouders mag hier niet. Dan maar terug naar het hotel. Eindelijk tijd voor een plons in het zwembad. 😁 wat doet dat deugd!
We bestellen een taxi om 19u voor 4, de rest neemt een tuktuk naar het sterrenrestaurant.
We worden daar hartelijk ontvangen. We krijgen uitleg over hoe de avond zal verlopen, en
worden door de chef uitgenodigd in de keuken waar we 2 schitterende hapjes krijgen en het voorrecht hebben om de keuken te zien. Daarna worden we naar de bovenste verdieping gebracht om het Koninklijk Paleis te zien en nog 2 zeer fijne hapjes te krijgen. We drinken er champagne bij.
Daarna worden we in onze privé dining room verwend met 4 voorgerechten, het ene al mooier dan het andere in prachtige schalen en kommen, en ongelooflijk lekker. Jongens wat worden onze smaakpappillen verwend. We hebben hun wijnkeuze erbij besteld en worden ook op dit vlak verwend van sprankelende rose tot zeer lekkere sake, uitstekende witte en rode wijn.....6 glazen in totaal....ja, we laten ons gaan. De gerechten volgen elkaar gestaag op, wat een luxe, wat een zaligheid, wat een genot. Soms wat zoetig, soms pittig, maar allemaal subliem. We krijgen allemaal nog een cadeautje van het huis, een ingelijste groepsfoto.
We bestellen een taxibusje om ons vrolijk groepje terug naar het hotel te brengen, het is tegen middernacht aan als ik op de kamer kom. Anne slaapt al.
Donderdag 12 maart
Om 8u ontbijt, nog met kleine oogjes maar gelukkig geen "haarpijn". Anne haar voet staat sinds gisteren gezwollen, deels door de warmte, deels door het rondlopen. Na op ijsliggen en met een wandelstok gaat het al wat beter.
We vertrekken terug met de boot naar het domein van het Koninklijk Paleis. Deze keer wel gekleed volgens de regels. We mogen allemaal binnen, oef. Wat een weelde, wat een pracht! We weten niet waar eerst kijken. Het is er vrij druk, vooral groepen Chinezen zijn luidruchtig en gehaast. Wij doen het langzaam aan. We spreken om 11u30 af aan de uitgang. We bezoeken eerst de Wat Phra Kaew, de Heiligste en meest bezochte plaats van Thailand waar een jaden boeddha beeldje staat; een teken van macht, goddelijkheid en verlichting. Het is echt een heiligdom waar veel gelovigen zitten te bidden, veel monniken op bedevaart ( tegenwoordig met GSM om foto's te nemen) en natuurlijk veel toeristen. De muren zijn prachtig beschilderd met volledige verhalen.
We zweten ons te pletter en zoeken zoveel mogelijk wat schaduw op. We wandelen verder door naar het ceremoniële Paleis. We zien heel veel mensen in het zwart gekleed en komen te weten dat ze de twee maand geleden overleden koningin komen groeten. Er is nog niet beslist wanneer ze gecremeerd wordt.
The Grand Palace is een zeer mooi gebouw uit de 19de eeuw. Tot in 1925 nog echt bewoond door de koning.
We komen weer samen aan de uitgang en wandelen dan ongeveer 1 km verder om de liggende boeddha, de Wat Pho, te zien.
Het is een enorm beeld van 46 meter lang en 15 meter breed, volledig bedekt met bladgoud. Inlegwerk in parelmoer versiert de voeten van de Boeddha. De Boeddha wordt afgebeeld op het moment van verlichting bij het binnentreden van het Nirwana.
De groep gaat verder naar een modern shoppingcentrum met een prachtig zicht op de skyline van het moderne Bangkok. Wij nemen een taxi terug naar het hotel om Anne haar voet terug met ijs te leggen. Om 18u spreken we af om te aperitieven, het is Happy Hour en we krijgen 3 cocktails voor de prijs van 2.
We wandelen naar een streetfood straat met winkeltjes, bars, eetstandjes en restaurantjes. We zien de meest bizarre dingen zoals verschillende soorten wormen, slangjes, krekels enz... Ik en Gratienne eten een krokant gebakken schorpioen en later een gebakken krokodil sateetje. Wel lekker.
Anne koopt 2 leuke linnen bloesjes.
We keren terug richting hotel en eten in een gezellig restaurantje aan een kleine vijver. Om 22 uur liggen we in bed. Wekker om 5u45.
Vrijdag 13 maart
Opstaan valt zwaar, slecht geslapen, veel lawaai vannacht.
Ontbijtje smaakt.
De gids Maha staat ons al op te wachten. Een klein, mager ventje dat wel vrij goed Engels spreekt en sympathiek overkomt. In plaats van 2 kleine busjes hebben we 1 zeer grote bus alleen voor ons 9.
We rijden de stad uit en op minder dan een uurtje stoppen we aan het Maeklong station waar de trein tussen de marktkraampjes rijdt. 8 keer per dag komt de trein langs en wordt alles binnengehaald en worden de tenten afgebroken. Wij wachten op de trein van 9 uur. Wat een spektakel! Hij rijdt langzaam vlak voor onze neus. Als hij voorbij is wordt alles terug gezet. Wij wandelen op de treinsporen tussen de exotische kraampjes. Veel groenten, fruit, snuisterijen voor de toeristen, vers vlees, levende vis, kruiden, enz...ik koop natuurlijk wat kruiden en kleine mango's.
Volgende stop is de drijvende markt, de Damnoen Saduak floating market, die heel toeristisch is. Het is er zeer druk als we langs de vele " bootkraampjes" varen. Men kan er van alles kopen, maar wij laten dit aan ons voorbij gaan.
Nog een 2 uur rijden tot aan de lunch.
We stoppen aan een restaurantje en krijgen een "dagschotel"menu bestaande uit rijst met geglaceerde honingkip, kip curry, kip in een vrij pikante saus, vis zoetzuur met ananas en gestoomde groenten. Heel veel en allemaal zeer lekker. Met ronde buikjes vertrekken we naar het treinstation op 50 meter van het restaurant. We rijden een stuk op de Birmaspoorweg die vroeger 425km lang was en onder barre omstandigheden grotendeels gebouwd door Engelse, Australische en Nederlandse krijgsgevangenen uit de 2de WO. Nu bestaat er nog 130km die net voor corona voor de derde keer gerenoveerd werd. We rijden wel nog over een kort stuk originele brug. Na een rit van 45 minuten staat de bus ons al op te wachten en op een uurtje zijn we aan het Binla Raft resort. Onderweg zien we heel veel camions volgeladen met suikerrietstengels, ook veel vers aangeplante casave velden en bananebomen.
Het domein is prachtig! We krijgen per 2 een huisje aan het water, zeer leuk. Ons Heidi krijgt een superior room met ligbad buiten op het terras met zicht op de rivier Kwai. Er zit heel veel stroming op, volgens de gids zijn er grote waterbassins achter grote dammen en nu wordt er water doorgelaten voor de gewassen.
We spreken om 18u af voor de aperitief aan het zwembad. Om 19u30 mogen we aan tafel, niemand heeft echt honger na het lekkere en uitgebreid middagmaal. Ik eet een soepje, de meerderheid eet gewoon frietjes en Piet een reuze vis.
Wij kruipen al om 21u onder de dekentjes. Ik ben wat verkouden, waarschijnlijk dank zij de airco en Anne haar voet staat goed gezwollen.
Wekker om 7u.
Zaterdag 14 maart
Voor de eerste keer echt goed geslapen!
Na het ontbijt vertrekken we naar "Hellfire Pass" een deel van de spoorweg die aangelegd werd in 1943. De bouw duurde 17 maanden en koste 100.000 levens. Het museum werd 46 jaar geleden geopend. We zien een film met getuigenissen van overlevenden en gaan dan zelf naar de plaats waar de spoorwegbaan met mankracht werd uitgedinamiteerd. 100.000 doden door harde slavenarbeid in onleefbare omstandigheden.....geeft je wel kippenvel.
Heel mooie omgeving, mooi aangelegd, overal zeer goed onderhouden.
We rijden nog een goed uur naar het Nationaal Park van de Erawan waterval. We gaan eerst lunchen en krijgen terug een volledig volle tafel met pad thai, heel lekkere tilapia in chilisaus, kipcurry, gewokte groenten en varkensvlees met look. Weer allemaal om ter lekkerst. De overschot geven we aan chauffeur en gids in meeneemschotels, en er is nog veel over. Als dessert krijgen we heel zoete, sappige mini ananas.
Anne en Gratienne rijden met een golfkarretje naar het eerste stadium van de waterval waar een cafetaria is. P, Cl en Gr stappen meteen door naar boven. De rest gaat zich omkleden en dan gaan we naar verdiep 2. Chris, H, M en Heidi proberen in het water te geraken. Ik trek foto's want het is nogal een geklauter en ik wil mijn knie niet forceren. De dames lachen zich te pletter met de gilletjes van Heidi, er zitten grote vissen in het water die aan hun tenen en billen komen knabbelen. Ik ga terug naar beneden en de zwemmers gaan nog 2 verdiepingen hoger. Na anderhalf uur
rijden we rustig terug richting hotel met een stop aan een winkel om een fles gin te kopen en een stop bij een apotheek voor een neusspray.
Na een afkoelende plons apetitieven we op vlonder voor ons huisjes. De gin-tonic laat zich smaken. Niemand heeft echt honger en we eten een kleinigheid met een frisse pint. Wij gaan om 21u naar de kamer. Wekker pas om 7u30
Zondag 15 maart
We zijn al om 7u wakker! Het wordt weer warm vandaag, de zon schijnt al volop.
Zalig ontbijten met zicht op de tuin. Om 9 uur vertrekken we richting de beroemde brug over "the river Kwai". Onderweg weer veel bananen en casave, grote trucks met suikerriet. Kleine dorpjes met tempeltjes, in de meeste gevallen 2. De grootste is voor de god van het land, de lagere is voor de overledenen. Er wordt dagelijks drank en eten bijgezet. Bij grote restaurants en hotels komt er nog een grotere voor de God Bhrama, de god met 4 gezichten (hindoe). Zeer mooi onderhouden wegen met weinig verkeer.
Aan de brug waarvan de meeste pijlers nog origineel zijn is het vrij druk. We zijn net op tijd om de trein te zien.
Er is een marktplaats waar we wat rondsnuffelen maar toch niets kopen, behalve een pakje versgebakken koekjes en een ijsje op een hoorntje. Het is al zeer warm ( 35°) en het ijsje doet deugd. We stoppen nog even aan het grote oorlogskerkhof uit WOII. Vooral Australiërs, maar ook veel Nederlanders liggen hier begraven. Het is mooi onderhouden met veel planten en bloemen tussen de graven.
Iets verder is een klein Chinees kerkhof, zeer speciaal.
We stoppen aan een "bananafarm" om te lunchen, een zeer originele plek. Er liggen planken over een koivijver om op te zitten, de tafel zelf is van glas. Na veel gewroetel zitten we met de tenen net in het water. Tientallen vissen komen boven en proberen aan onze tenen te knabbelen. Er wordt gelachen en gegild. Het is een ervaring om te bestellen want ze spreken hier weinig of geen Engels. Het is allemaal weer heel lekker en veel. Anne eet naar gewoonte een pad thai ( welke iedere keer toch anders is) ik neem terug een kokossoep met kip.
Tijd om te vertrekken naar Ayutthaya op 2 uur rijden. Het is stil in de bus, bijna iedereen doet een dutje.
Onderweg hebben de elektricitritspalen omgekeerde plastiek kapjes om te voorkomen dat slangen omhoog kruipen en een kortsluiting veroorzaken.
De Wat Wattanaram is een ruine. Ze zijn volop bezig met renovatie. Oorspronkelijk waren de bakstenen bekleed met beton en daarop waren gouden platen aangebracht. Deze zijn natuurlijk gestolen tijdens de oorlog met Birma eind 1700. Ook de koppen van de beelden zijn verwijderd omdat daar goud en juwelen in bewaard werden.
De volgende tempel is de Wat Maha Than waar een boeddhabeeld is ingegroeid in een boom.
De tempels huer zijn duidelijk veel ouder dan in Bankok.
Om 17u45 zijn we aan ons hotel waar we 1 nacht slapen. Leuke inkomst, mooie kamers. Heidi en wij gaan eerst een frisse pint drinken dan een zalige douche en om 19u15 hebben we afgesproken om te gaan eten.
Het restaurant is vlakbij en ligt langs de oever van een rivier. Zalig! Specialiteit is gamba in alle maten en prijzen. Ik eet een zeebaars met pikante mangosalade met een frisse pint. Zeeeeer lekker! Na het eten gaan we terug naar het hotel. Chris, Hilde en Monik gaan nog een cocktail drinken.
Het is 21u30 en dodo....wekker om 6u15
Maandag 16 maart
Mug op de kamer....overal jeuk....niet leuk.
Na de douche voel ik mij al wat levendiger.
Ontbijt op 1st verdiep. Overal is het zeer proper, de vloeren blinken en nog zijn ze aan het poetsen. We zijn de enige gasten aan het ontbijt, sober maar lekker. We krijgen een opgerolde groene roti pannenkoek met gesponnen suiker in. Speciaal, maar wel lekker. Verder is er toastbrood, spiegelei, worstjes, confituur, slaatje. We moeten zeker niet met honger vertrekken.
We stoppen aan Wat Muang waar het grootste boeddhabeeld van Thailand staat ( 95 meter hoog). In de tempel ligt het gemummifiëerde lichaam van een aanbeden monnik die het grote boeddhabeeld liet bouwen. Binnenin een combinatie van Boeddhisme en Hindoeïsme. Prachtige afbeeldingen van mediterende monniken. Ook Ghanesh en andere Hindoe goden worden er aanbeden.
Veel beelden zijn beplakt met stukjes bladgoud. Ook wij kopen er en plakken ze op de beelden. Niet zo gemakkelijk om het goud van je vingers te krijgen.
Buiten gruwelijke afbeeldingen van hoe de hel er volgens hen uitziet.
Volgende stop is in Lopburi, de apentempel. Apen zijn er niet echt meer en de tempel is een ruïne. Na corona waren hier nog 3000 makaken, nu nog een honderdtal. De meesten werden gevangen en in het wild uitgezet. We zien er een paar op straat, ze wonen in leegstaande gebouwen rond de tempel. Binnenin zien we wel een paar vleermuizen hangen. Tot nu toe de minst indrukwekkende plek.
Er is momenteel een probleem met de bevoorrading van diesel. Ook de prijs is al veel gestegen. De 2 laatste benzinestations die we geprobeerd hebben hadden GEEN diesel meer. Fingers crossed, hopelijk moeten we niet duwen.
We eten weer zeer lekker op een prachtige lokatie met een mooie grote tuin vol prachtige bloemen aan een grote vijver met heel veel katvissen.
Nu nog 3u30 rijden naar Sukhothai. Het dutje zal deugd doen.
We kunnen tanken...joepie....ondertussen een plasstop en een fris drankje.
Pas na 18u in het hotel. Vlug omkleden voor een plons in het mooie zwembad.
We eten in het restaurant van het hotel....zeer lekker.
Wij gaan om 21u30 slapen. Het is warm op de kamer. Er is airco, maar slecht geplaatst en de koude wind recht in ons gezicht is niet leuk. Dan maar aan en af.....en aan....en af....en...slecht geslapen dus.
Dinsdag 17 maart
Wakker om 7 uur, frisse douche en een zeer lekker uitgebreid ontbijt en we zijn er klaar voor.
Om 9u worden we afgehaald met de bus en rijden we naar het oude Sukhothai.
Zeer weinig verkeer, er zijn nog altijd veel problemen met de toevoer van diesel en benzine. Veel tankstations zijn gesloten.
We bezoeken eerst een tempelcomplex net buiten het historisch park, de Wat Si Chum.
Daarna rijden we met de bus tot aan een verhuurpunt voor fietsen. Ook Anne fietst deze keer wel mee. Het historisch park is vrij groot en zeer mooi onderhouden, zoals alles trouwens. Prachtige bloemen, bloeiende bomen, mooie waterpartijen en daartussen verschillende oude tempels uit de 14de eeuw met als hoogtepunt de Wat Mahathat, het spiritueel centrum.
Koning Ramkamhaeng die het modern Thais alfabet zou hebben uitgevonden heeft hier ook een speciale plaats.
Er zou hier ook een vol gouden boeddhabeeld gevonden zijn bedekt met cement. Pas in de jaren '50 vonden ze het beeld van 5.5 ton puur goud.
Uniek is ook de lopende boeddha die heel vrouwelijk is afgebeeld en enig in zijn soort zou zijn.
Na het inleveren van de fietsen worden we met golfkarretjes afgehaald om naar het restaurant te rijden.
Weeral op een schitterende locatie aan een rijstveld, tussen de bloemen en planten. Zalig zitten! Het eten is terug schitterend, een kom noedelsoep met groenten en verschillende soorten tofu. Het dessert met zoete sticky rijst laat zich ook smaken.
Na het eten worden we opgehaald door 2 grote tuktuks ( de bus staat nog in de file om te tanken) en 25 minuten later zijn we terug aan het hotel.
Het zwembad doet deugd...we genieten allemaal van deze vrije namiddag.
Anne gaat nog voor een massage.
Om 19u spreken we af voor het aperitief.
Wij drinken een Mai thai cocktail ( rum, rode curaçau, appelsiensap en ananassap) buiten op het terras, maar gaan binnen om te eten. De porties zijn gelukkig niet te groot en een frisse pint erbij smaakt enorm. Wij gaan slapen rond 21u30.
Wekker om 6u30.
Woensdag 18 maart
Vrij goed geslapen...(we slapen omgekeerd zodat de airco niet meer in ons gezicht blaast.)
Terug zeer mooi ontbijt met veel fruit, fruitsap, yoghurt, toast, spiegeleitje en krokant gebakken spek en ik drink er een glas melk bij.
We vertrekken iets na 8 uur richting Chiang Rai.
Om 8 uur wordt iedere dag het Nationaal Volkslied gespeeld op de radio en moet iedereen rechtstaan. Maha, onze gids, zingt uit volle borst mee.
De chauffeur heeft kunnen tanken..oef. Gisteren van een groepje franstalige toeristen gehoord ( zij doen een privé tour) dat hun reis ingekort werd wegens gebrek aan diesel.
Deze morgen zijn de banen leeg, bijna geen verkeer!
Na anderhalfuur rijden krijgen we een pipi stop, zoals Maha het zo mooi zegt.
Ik drink een leechy frappé die zeer lekker is. Heidi bestelt een Thai chai ( thee met melk) maar ze krijgt een tomatensoep uitziend drankje met ijs? Smaakt gelukkig niet slecht.
Na terug anderhalfuuur stoppen we aan
een batik fabriekje. We zien het stempelen met was, het kleuren drogen en wassen. De blauwe kleur komt van de bladeren van een boom (gomboom?) Deze worden geplet en 3 dagen in water geweekt.
De resultaten kunnen we kopen in de shop. Anne neemt een bloesje en sjaaltje en een grote sjaal voor mij. Bijna iedereen koopt wel iets.
Het is terug bloedheet, momenteel 32, klimmend naar 38 graden plus een hoge vochtigheidsgraad.
Het blijft zeer kalm op de weg.
We eten pas om 15u aan een groot meer en
de 5 verschillende gerechten met rijst gaan vlot binnen. Nog even in het winkeltje ( ik koop gedroogde krekels en een pad thai sausje)
Het wordt een lange dag...na nog een paar pogingen om bij te tanken lukt het ons uiteindelijk om 74l te tanken.
Korte stop aan de blauwe tempel, een echt phantasy spektakelstuk, en na nog een stop aan een wisselkantoor om geld te wisselen rijden we naar het hotel waar we pas om 19u15 aankomen.
We spreken af om 19u45 en gaan met een grote tuktuk naar de avondmarkt met streetfood om te eten. Er zijn verschillende kramen van worstjes tot kreeft en alles daartussen. We eten allemaal 6 grote gambas voor 150 baht = 4.5€. Het is er zeer gezellig! We lopen na het eten nog tussen de kraampjes en om 22u gaan we met 5 terug naar het hotel. Het was een lange dag en we zijn moe.
Wekker om 7u morgen.
Donderdag 19 maart
Zeer goed geslapen, goede airco, zalig groot bed. Uitgebreid ontbijt buiten. Spijtig dat dit niet midden in het park ligt maar aan de parking. Het is hier gelukkig een paar graden koeler en zeer aangenaam.
We beginnen met het Baandam museum. Baan betekent huis en de betekenis van dam is zwart. Er staan een 40 tal zwarte huizen in een prachtige tuin. Ook een tentoonstelling met werk van Thawan Duchanee, een Thaise schilder die kunst gestudeerd heeft in Amsterdam. Veel fallus afbeeldingen, hoorns van dieren, krokodillen vellen, oude meubelen...beetje Bokrijkachtig, maar dan iets luguberder!
Paar km verder stoppen we aan " tribal villages" waar verschillende vrouwen in klederdracht hun soms zelfgemaakte waren verkopen. Ze zouden er echt nog wonen volgens Maha. We zien de Karen, met de ringen rond de nek ( zo'n " nekkrans" weegt bijna 3 kg) de Kayor, met grote gaten in de oorlellen, de Akha en de Lu mien Yao. Er worden veel foto's getrokken en iedereen koopt wel iets, vooral sjaaltjes en juwelen aan de vele kraampjes.
We rijden nog een uurtje tot aan het drielandenpunt ( gouden driehoek), Laos, Myanmar en Thailand voor een boottocht op de Mekong. Maar eerst lunch! Terug een buffetje met lekkere soep, gestoomde groenten, gefrituurde kip en vis/calamares en een kipgerecht en rijst.....teveel van het goede, afgerond met verse mini ananas en meloen.
De boottocht is geen meerwaarde, niet echt iets meer te zien dan wat we tijdens de busrit gezien hebben. Het enige leuke eraan was het gevoel op de grens van Myanmar en Laos te varen. In Laos zelf is het volgens Maha niet erg veilig, de Chineese mafia heeft hier alles in handen. Vorige week is hier nog geschoten tussen 2 rivalliserende drugsbendes.
We bezoeken ook het opiummuseum dat klein maar leerrijk is.
Op een piepklein marktje koopt Anne een leuk kleedje voor 250 bhat.
Nog een stop aan de brug over de Mekong waar de grens met Myanmar is. Lange rijen auto's met grensarbeiders staan aan te schuiven om terug naar huis te gaan in Myanmar na hun werkdag.
Nog een uur en twintig minuten rijden naar het hotel waar we hopelijk voor 19u terug zijn. We zouden graag nog een plons doen in het zwembad voordat we gaan eten.
De plons heeft deugd gedaan, beetje fris, maar zalig.
Om 19u30 afgesproken om te gaan eten in een restaurantje hier om de hoek...ziet er daar zeer gezellig uit.
Vrijdag 20 maart
Wekker pas om 7u30. Wat een luxe!
Koffers pakken want vandaag rijden we naar Chian Mai waar we terug 2 nachten slapen.
Na een heerlijk ontbijtje vertrekken we pas om 9u naar de witte tempel, de Wat Rong Khun.
We zien hem al van ver schitteren...spierwit met een afboording van stukjes spiegel. Iedereen met geboortedatum vanaf 1956 mag gratis binnen. Er moeten er maar 4 betalen. Mooi, maar met een sprookjes uitstraling. Onderweg zien we de hel waar smekende handen uit omhoog komen, meestal mannen, slechts 2 vrouwen, herkenbaar aan een roodgelakte nagel. Binnen mooi Boeddhabeeld en vrij sober in vergelijking met de buitenkant. Boeddhisme heeft 3 grote pijlers in hun geloof nml geven, leren en mediteren.
Om naar de grot van Boeddha te gaan moeten we eerst door de lijdensweg van het leven vol gedrochten en gevaren om uiteindelijk bij boeddha uit te komen die ons bevrijdt van al dat lijden.
Mooi domein, prachtige goed onderhouden tuin met mooi bloemen.
Bij het verlaten van de tempel zijn er een paar winkeltjes en....wat denken jullie...met 8 vrouwen...natuurlijk worden er weer kleedjes, broeken en vestjes gekocht.
Na een rit van ongeveer 1u30 kunnen we lunchen. Eigenaar zit in commité voor geboortebeperking en hier wordt hij Mr Condom genoemd. Gratis condoom na het eten ipv een muntje.
Eten is ok maar het minst van allemaal.
Nu nog anderhalfuur rijden naar een ambachtenmarkt waar ze parapluutjes maken en zilverwerk bewerken.
Wij kopen niets, maar door onze medereizigers worden kleedjes en juweeltjes gekocht.
We kunnen met de bus niet tot aan het hotel dus worden we weer opgehaald door tuktuks. We nemen afscheid van de chauffeur en in het hotel van Maha. Piet geeft een speech en Monik de envelop met de fooi. Maha is vrijgezel en heeft nu 1 week vakantie. We geven hem elk een condoom, die we meegenomen hebben bij mr Condom in het restaurant, en wensen hem een veilig verlof.
Eerst zwemmen en dan eten in een restaurantje in de buurt.
Het is 22u30 als we in bed liggen, het is snikheet...hopelijk doet de airco zijn werk.
Wekker om 7u15
Zaterdag 21 maart
Na 2 schitterende hotels is dit iets minder, nietemin hebben we alles wat we nodig hebben: zwembad, douche, airco, balkonnetje en een bed. Het bed is smaller dan we gewoon zijn en het is zeer warm als we op de kamer komen. Desalnietemin slapen we redelijk goed. Na het ontbijt met lekker watermeloensap worden we om 9u afgehaald met een grote tuktuk voor onze groep van 9. Tot onze verbazing is ook Maha daar terug. Hij wil nog een dag met ons optrekken! We vertrekken naar de Wat Pha Lat of de verborgen tempel. Zeer mooi gelegen midden een prachtig bamboebos. Zeer oude boeddha beelden, mooie pagodes, prachtige beeldjes en mooi uitzicht op Chian Mai. Spijtig dat het wat mistig is. We vertrekken na een goed uur naar de volgende tempel. Op een uur rijden komen we aan de Phra Borommathat Doi Suthep. Prachtig gelegen op een heuvel, te bereiken via een trap (meer dan 300 trappen) of via een kabeltrammetje. Wij nemen natuurlijk het laatste. De tempels zijn met bladgoud versierd. Verschillende monniken geven zegeningen en mannen krijgen een wit armbandje omgebonden, de vrouwen krijgen het koordje in hun hand. Monniken mogen geen vrouwen aanraken; als ze het wel doen moeten ze een week in afzondering leven. Hier zijn wel veel toeristen en het is er druk. Het is bloedheet en de vloer is zeer warm onder onze blote voeten. 11u15 komt de tuktuk ons terug ophalen om naar een vlindertuin te gaan waar we ook kunnen lunchen. Het is wel een uur rijden en soms toch wel vrij veel klimmen, pittig wagentje.
De lunch gaat door in een echte vreetschuur, vrij groot, vol met toeristen en een buffet om aan te schuiven. Het eten is niet slecht, maar we zijn de drukte niet meer gewoon. Na het eten nog even naar de vlindertuin en orchideëen en terug naar het hotel. (Onderweg meten we 43°) We gaan eerst nog naar een 7 eleven winkel om water en eten voor morgen op de nachttrein. Nu nog een plons in het zwembad en daarna een dutje.
Straks om 18u15 afgesproken voor het aperitief, we hebben nog vodka, gin, fruitsap en schweppes, nog wat chips en salami....moet allemaal op tegen morgen...
Straks gaan we terug op de markt streetfood eten en daarna om 21u30 naar de Ladyboys show.
Heidi en ik eten krab, die we zelf uitkiezen in een aquarium. 10 minuten later wordt ze opgediend. Whow...zeer lekker. Anne eet pannenkoeken.
Het ladyboy cabaret is vlak om de hoek. Maha heeft voor mooie plaatsen gezorgd vooraan. Als bedanking kopen we ook voor hem een ticket wat hij in dank aanvaardt. We krijgen een drankje en popcorn.
Leuke show met veel pluimen en pailletten en bling bling. We zingen en wuiven mee.
De volledige show duurt anderhalfuur met kleine pauze middenin. Na de show is er een fotoshoot met de artisten. Leuk!
De tuktuk staat al klaar om ons naar het hotel te brengen. Het is iets na middernacht als we op de kamer zijn.
Zondag 22 maart
Zeer goed geslapen. We hebben pas afgesproken om 9u30 maar bijna iedereen is al vrij vroeg aan het ontbijt. We bezoeken eerst de tempel die vlak aan het hotel ligt. Vrij groot complex met een oud en nieuw gedeelte. Kleurrijke orchideëen, prachtige lotusbloemen en bloeiende bomen versieren het geheel. Er zijn gongen die niet met een stok maar al wrijvend met de handen diepe, volle klanken produceren.
Het is al zeer warm als we rond 11u terug naar het hotel gaan. Rap nog even douchen, koffers terug pakken want om 12u moet de kamer vrij zijn.
We gaan met 5 iets drinken in een mooie tuin van een hotel, de anderen gaan voor een voetmassage. Om 13u spreken we af om iets te gaan eten. Daarna gaan wij mer Gratienne voor een 60 minuten durende massage; Anne de voeten, ik nek en rug. We worden hartelijk ontvangen en we krijgen een drankje, vochtige doek voor de handen en een voetwassing. Ik krijg een Thaise broek en bloes...massage gebeurt droog met kleren.
Doet wel deugd...ook hoofd, benen en armen krijgen een beurt. We betalen voor ons 2 20€.
Terug naar het hotel, want om 16u worden we afgehaald met busjes om ons naar het station te brengen.
Om 17u mogen we al op de trein en om 18u20 vertrekt hij. Er zijn stapelbedden aan beide kanten en we krijgen een flesje water. Alles is zeer proper, wat een verschil met de nachttrein in Egypte. Onze wagon zit vrij vol. We eten ons meegebracht eten op en om 19u30 worden de bedden al opgemaakt. Er zit niet anders op dan maar te gaan slapen. Er zijn 3 propere toiletten aan het einde van de wagon en 2 lavabo's. Het is vrij fris en de meesten hebben trui en lange broek aangetrokken; ik blijf in short.
Er zijn gordijntjes, maar ik laat het open om geen opgesloten gevoel te hebben. We slapen af en toe.
Maandag 23 maart
Om 5 uur is iedereen wakker. We moeten er af in Ayuthaya om 5u25....7 minuten vertraging. De treinconducteur helpt met de bagage en alles gaat zeer vlot. De warmte overvalt ons! Buiten staan al 2 busjes klaar om ons naar het hotel te brengen op ongeveer 2 uur rijden. Zeer goed georganiseerd. We slapen nog wat onderweg en om 8u15 zijn we op onze bestemming.
Leuk hotelletje met huisjes rond een zwembad. Om 8u30 zitten we er al in.....zalige afkoeling.
Om 14u30 worden we afgehaald voor een bezoek aan een grottempel en bij zonsondergang een vleermuisgrot.
We lezen hier momenteel verontrustend nieuws, door gebrek aan diesel en kerosine zijn de eilanden ( waar we overmorgen naartoe gaan) verlaten. Boten varen er bijna niet....fingers crossed. Ook meer en meer vluchten vanuit Thailand worden er gecanceled. We zien wel......misschien wordt het wel een verlengde vakantie!
De gids is super! Hij weet veel en kent zelfs een paar woorden Nederlands.
We gaan eerst naar een kleine waterval waarin men kan zwemmen. Maar we zien dat niet echt zitten en hij neemt ons mee op een kleine zoektocht naar spinnen en insecten. Hij ziet veel en is zeer enthousiast. Daarna neemt hij ons mee naar een grottempel waar ook vleermuizen zitten. Een diepe steile trap gaat naar beneden en daar zijn inderdaad boeddhabeelden te zien. We moeten maskers aandoen voor de geur van de vleermuizenkak. We lopen letterlijk op hun uitwerpselen...een donkere, vochtige drab. Deze wordt gebruikt als grondverbeteraar, make-up en in China zelfs voor buskruit.
We zien de Afzelia boom met zaaddozen. De zaden kan men door wrijving opwarmen en dan op een insectenbeet houden om de jeuk te verminderen.
Hij toont ons ook mierennesten die in opgevouwen bladeren in de boom hangen en de mierspin die werkelijk op een mier lijkt en zo in het nest kan binnendringen om te fourageren.
We rijden naar een tempel hoger op de berg voor een mooi panoramisch zicht.
Volgende stop is de vleermuizengrot waar bij zonsondergang een 2 miljoen beestjes uitvliegen...spectaculair! Men hoort ze fladderen en piepen en een lange uitgerekte sliert komt naar buiten gevlogen. Roofvogels vliegen rond om hun avondeten te vangen. De gids vertelt dat ze elke avond het gewicht van 3 olifanten opeten. Iets na middernacht komen ze weer naar huis om hun zelfde plaatsje in de grot op te zoeken.
Het is 20u als we terug in het hotel zijn. Blij dat we de lange broek en gesloten schoenen kunnen uitdoen. We eten allemaal iets kleins, maar vooral de frisse pint(en) smaken.
Nu nog een frisse douche en proberen te slapen...het is zeer warm op de kamer en de airco doet het niet echt.
Wekker om 7u30
Dinsdag 24 maart
Slecht geslapen, veel te warm! Na een douche, een lekker ontbijtje en het vooruitzicht veel beestjes te zien vandaag zijn we weer fit. We worden kwart voor acht afgehaald en een half uurtje later komt de gids erbij. Het is een vrouw, Tina, en ze spreekt een beetje Nederlands.
We rijden eerst wat rond op zoek naar....mooi gekleurde neushoornvogels. Whow...er zijn er verschillende die overvliegen, in de bomen...mooi begin. Vrouwtjes en mannetjes zien er hetzelfde uit, enig verschil is: mannetje heeft rode of zwarte ogen..vrouwtje witte. Ze blijven voor het leven bij elkaar.
Iets verder zien we gibbons in de bomen slingeren, een zwarte en een witte.
We horen ze lawaai maken (kan tot 100 decibel gaan).
We rijden verder tot aan de Heo Suwat waterval. Er zijn bijna 100 trappen naar beneden, enkel Piet en Monik zijn dapper genoeg. Wij doen een paar treden tot we zicht hebben op de waterval. Zij gaan tot beneden. Het is ondertussen al weer goed warm aan het worden.
Nu volgt een mooie, gelukkig niet zo moeilijke wandeling in de jungle. Tina wijst ons op wilde gemberbloemen, een krokodilboom, een zeer mooie hagedis met kuif ( trekt op kameleon maar verandert niet van kleur), een heel giftige groene slang, een vrij lange smalle gele slang hoog boven ons...enz...
We zijn net terug aan de auto als de eerste druppels vallen, iets later als we binnen zitten om te lunchen breekt de hemel open. Het stopt even snel als het begonnen is.
We zien 2 stekelvarkens ronddwalen op de parking, wat volgens Tina, heel ongewoon is.
Later gaan we op olifantenjacht....er komt bericht binnen dat er gespot zijn...er ligt verse kak langst de baan...we rijden zo snel we kunnen, maar, we zijn net te laat. Balen....
Maar geen nood, ze trekken waarschijnlijk verder door het bos, we kunnen ze nog zien als ze de baan oversteken....we wachten...meer mensen komen toe...het zou een vrij grote familie zijn.....de chauffeur zet aan om op een andere plaats te wachten. Plots krijgen ze bericht dat ze toch op de vorige plaats oversteken.....TE LAAT! Weer balen....we proberen het nogmaals op een andere plek en horen het gekraak en breken van takken en plots zien we beweging tussen de bomen.... we zien een slurf, een staart, een stuk kont...en.... that's it folks, the end.
Om 17u45 terug in het hotel en om 17u50 lig ik al in het zwembad, jongens wat doet dit deugd. Heidi en Hilde volgen snel.
Het meisje van het hotel heeft ons intussen laten weten dat de airco hersteld is en inderdaad, zalig fris op de kamer. We spreken af om 18u30 voor het aperitief. Een Mai tai voor Anne en voor mij een vrij pittige ( hot) Bloody Mary.
Even slecht nieuws voor Piet en Claudette...ze kunnen waarschijnlijk morgen niet mee naar het eiland, deze vlucht zou ook geannuleerd zijn. Na een telefoontje naar Nederland blijkt het voorlopig opgelost te zijn, ze kunnen mee, algemene opluchting. Ze moeten wel zelf nog voor het terugticket zorgen....we hebben daar 3 dagen de tijd voor, dat komt wel in orde.
Na het eten blijven we nog wat na babbelen en om 22u gaan wij slapen.
Ik lig al in bed een beetje te schrijven aan dit verslag...Anne komt ook in bed en....een vreselijke gil van haar....er kruipt een rat, ja EEN RAT, van onder haar hoofdkussen! Het is hier wel een eco lodge, puur natuur, maar een rat? We zetten vlug de deur open en ik loop naar de receptie....ze vinden het grappig....2 mensen komen mee, geven de kamer een grondige inspectie en jagen de rat buiten met een stok....ze hebben ook een vuilblik mee....arm beestje.
Het zou ons weer moeten overkomen..
Uiteindelijk vallen we toch in slaap.
Wekker om 6u15
Woensdag 25 maart
Ondanks de niet zo leuke ratervaring zalig geslapen. Ontbijtje buiten met zicht op zwembad. Om 7u30 staan de busjes al klaar, vandaag is een reisdag, we gaan naar het eiland Koh Samui. Een goede 2 uur rijden naar de luchthaven. Hier vinden we de anderen niet, wij zijn aan de verkeerde terminal afgezet, maar uiteindelijk kunnen we allemaal samen inchecken. We kopen iets te eten voor de lunch want om 12u40 vliegen we op anderhalf uur naar Surat Thani en krijgen geen eten aan boord. Er staan terug busjes klaar om ons op een goed uur naar de ferry te brengen. Om 16u vertrekken we met de boot naar onze exotische bestemming. Alles verloopt vlotjes...gelukkig!
Daar worden we terug afgehaald om naar ons luxe resort te gaan.
Rond 18u30 zijn we in het cocopalm beach resort. We worden met golfkarretjes naar ons huisje gebracht. 10 minuten later zitten we in het zwembad!
Na de aperitief eten we buiten met zicht op zee.....zalig.
Om 22u30 zitten we in bed.
GEEN wekker morgen, vanaf nu nog enkel genieten
Donderdag 26 maart
Ben al om 7u klaarwakker, zeer goed geslapen. Anne slaapt nog en na een douche wandel ik naar het strand. De zon geeft al veel warmte. We gaan rond 8u15 samen ontbijten. Anne voelt zich niet zo goed...keelpijn, hoofdpijn en kruipt met een paracetamolleke weer in bed. Ik blijf met de rest lang ontbijten. Rond 11u voelt Anne zich beter en komt mee zwemmen in de zee. Zalig warm water, wel vrij zout. We genieten! Daarna nog even het zwembad in en het is al tijd voor " happy hour" . De mango smoothy met verse mango is zeer lekker. Het wordt echt een luie dag.
Wij eten een slaatje en nadien even afkoelen op de kamer met airco volle bak.
We gaan samen met een paar op verkenning in het dorpje, maar er valt echt niets te beleven. Een paar restaurantjes en massagesalons. De zon brandt en wij keren terug naar het zwembad. ..zwemmen, slapen, drinken, zwemmen.....zoals ik al zei...luie dag!
We spreken af om 18u voor den aperitief..sex on the beach voor mij, full moon voor Anne, en het smaakt.
We blijven terug daar eten, steamed seabass met chili-lime voor mij en kip zoetzuur voor Anne. Heerlijk lekker! We drinken er een flesje witte wijn bij.
Om 21u30 naar de kamer want morgen moet ik vroeg opstaan. Ik ga samen met Monik, Chris en Hilde snorkelen.
Wekker om 6u30
Vrijdag 27 maart
Wij staan om tien voor acht klaar om opgehaald te worden. Om kwart na acht staan we er nog..ze zijn ons vergeten! Na wat over en weer gebel via de receptie komt er om 8u35 ons toch iemand ophalen. Een volgeladen boot ligt op ons te wachten. We moeten onze sandalen achterlaten en op blote voeten door het water naar de boot gaan. Full speed varen we richting een eilandje waar de roze dolfijnen zijn. En inderdaad, na een tijdje springen de eersten al uit het water. (De jongen worden grijs geboren, de roze kleur komt door littekenweefsel en doorbloeding net onder de huid. Oudere mannetjes zijn dus het rozigst.)
Mooi om te zien, maar bijna onmogelijk om op foto vast te leggen.
We stoppen nog op een tweede plaats om een andere groep te bewonderen.
Na terug een half uurtje varen komen we aan op pig island. Zeer toeristisch maar prachtig gelegen. Er zijn een paar strandbars, en er lopen varkens rond, ik denk Vietnamese hangbuikvarkens.
Hilde en ik drinken er een zeer lekkere limeshake, Chris een ananasshake en Monik een mangoshake. Na een klein uur vertrekken we naar een plaats waar een klein koraalrif is om te snorkelen. Hilde en ik hebben gelukkig onze eigen snorkel bij want er zijn er niet genoeg voor iedereen. Met Tshirt en short en kuiten en nek goed ingesmeerd met factor 50 springen we in het water. We zien verschillende soorten vissen, maar het koraalrif is niet veel soeps. Het water is zalig en we blijven maar zoeken naar iets interessants...en we zien de staart van een pijlstaartrog tussen het koraal. Verder niets speciaals. Na 45 minuten komen we terug uit het water. Na nog een kort stukje varen terug op de plaats waar we vertrokken zijn en krijgen we een buffetlunch aangeboden. Het smaakt, van al dat zwemmen heb ik honger gekregen.
Om 15u zijn we terug in het cocopalm beach resort. De anderen liggen allemaal aan het zwembad en wij vertellen uitgebreid onze avonturen.
Na een drankje en een plons gaan we naar de kamer om wat af te koelen en te douchen. Om 17u krijgen we een gratis shuttle om ons naar Fishermansvillage te brengen voor de avondmarkt. De markt zelf heeft niet veel te bieden, we zoeken een restaurantje maar vinden niet echt iets naar onze zin. We beslissen dan maar om een cocktail te gaan drinken en iets te eten van de streetfoodkraampjes. De cocktails smaken....het eten is zalig....ik eet geroosterde octopuspoot, crunchy buikspek en een geroosterde maiskolf, Anne neemt volgens haar de beste ribbetjes ooit en een pannenkoek mango-chocolade. We betalen voor alles toch zeker € 14...belachelijk weinig. De cocktails kosten hiet € 2.7....dus we laten ons gaan. Er is een live bandje en sommigen beginnen te dansen....er worden grote kruiken mojito besteld met zeer lange rietjes en penisrietjes....er wordt veel gelachen en gedronken en sommigen beginnen toch een beetje.....Gelukkig kunnen we met een taxi naar huis en we helpen er een paar de trapjes op naar hun kamer....zware avond dus!
Morgen mogen we uitslapen....
Zaterdag 28 maart
We slapen uit en gaan pas om 8u30 ontbijten. Gelukkig heeft niemand "haarpijn" na de uitspattingen van gisteren.
Wij gaan naar een kleedjeswinkel, op een 15 minuten wandelen, de rest blijft al aan het zwembad liggen. Het is al terug goed warm, de zon doet hier haar best.
Ik koop 2 zomer/strandkleedjes voor € 12.
Stoppen nog even in een winkeltje waar ik wat kruiden koop.
Zodra we terug zijn nemen ook wij onmiddelijk een plons in het zwembad om af te koelen. Nooit gedacht dat ook wij nu kunnen genieten van de zon, zwembad, zee, en zalg nietsdoen.
Misschien kunnen we dit wel gewoon worden. Ik zal in ieder geval het zwembad missen....het is hier zalig zwemmen onder de palmbomen het geruis van de golven, kwetterende vogeltjes, zalig zacht briesje...wat rustgevend!
Om 17u vertrekken we terug met een shuttlebusje van het resort naar de fishermensvillage. Vandaag is er geen markt en het is er zeer stilletjes. We zoeken een restaurantje en vinden er eentje met een rooftopbar...en het toppunt is dat het er nu Happy hour is. We moeten dus niet twijfelen. Het uitzicht op de baai van Thailand is prachtig. GENIETEN!
Piet heeft een speech voorbereid voor Monik en de groep heeft een mooi zilveren hangertje gekocht om haar te bedanken voor het werk dat ze gedaan heeft om deze mooie reis waar te maken.
We gaan een verdieping lager waar er al een tafel voor ons gedekt is.
We nemen allemaal, behalve Claudette, het seafood menu met wijn. Voor onze laatste avond mag het iets meer zijn.
Het begint goed met een coquille op een bedje van een pommelosalade met een glaasje witte wijn.
Daarna volgt een gevulde ananas met gebakken rijst, groenten met een aardappel in de pel en een zeebaarsfilet, en nog een grote schotel waarop 2 halve kreeften, een softshell krab, een vrij grote pijlinktvis en 4 grote gamba's liggen,
per 2 personen.
De rijst, zeebaars en de gamba's zijn zeer lekker. Spijtig genoeg is de inktvis taai en heeft de kreeft niet echt smaak ( waarschijnlijk enkel in water gekookt) en is de krab gefrituurd en zeer vettig.
Al bij al smaakt het toch met de nodige sausjes erbij.
Het dessert van mango en sticky rice met ijs is dan weer zeer lekker. We krijgen er nog een glaasje sprakelende rose bij.
We nemen terug een taxi en om 22u30 zijn we op de kamer.
Laatste nacht en geen wekker
Zondag 29 maart
Pas om 8u30 gaan ontbijten. Heerlijk nog een laatste ochtend genieten van de vele tinten groen-blauwe zee, de schittering van de zon, het lekkere buffet en het zalig buiten zitten. Straks om 12u moeten de kamers vrij zijn....wij hebben bijbetaald tot 16u...maar eerst nog een plons in het zwembad en lekker niets doen. De tijd gaat snel....plots is het al happy hour en drinken we allemaal nog een cocktail. Heidi, Chris en Monik gaan nog voor een massage. Wij eten een kleinigheid en gaan dan naar de kamer nog even in de koelte liggen, want het wordt een lange dag.
We herschikken de koffers en na de douche is het tijd om naar de receptie te gaan. Een lange broek, reiskousen en gesloten schoenen geven ons nog meer het gevoel dat het voorbij is en we terug moeten naar het gewone leven.
Om 15u30 worden we afgehaald om naar de luchthaven te rijden, waar we na een uurtje aankomen. Na verschillende controles kunnen we inchecken en mijn bagage verschijnt op een scherm....ik moet mee voor onderzoek. 3 niet zo vriendelijke vrouwelijke douaniers doorzoeken mijn bagage en er blijkt een aansteker in mijn toiletzak te zitten...oei,oei,oei. Ik moet blijven zitten en er wordt getelefoneerd, en terug gebeld en nogmaals getelefoneerd....en uiteindelijk mag ik toch zonder verdere gevolgen het " ondervragingskamertje" verlaten. Niet zo'n leuke ervaring....dacht op een bepaald moment echt dat ik handboeien ging krijgen, nu ja, was ook eens een andere ervaring geweest.
De luchthaven zelf is vrij klein en heel gezellig. Buiten tussen bomen en planten zijn allerlei winkeltjes en cafeetjes. We drinken nog een laatste Chang en gaan naar de vertrekhal. Piet en Claudette hebben een andere vlucht een twintigtal minuten na ons. Om de 10 minuten vertrekt er een vlucht naar Bangkok in vrij kleine vliegtuigjes.
In de grote luchthaven van Bangkok terug veel controles...wat opvalt is dat het hier overal zeer proper is, de vloeren blinken en overal wordt gepoetst. We drinken en/of eten nog iets samen in een klein zaakje.
En om00.05 hebben we de lange vlucht naar huis.
Verrassing als we plots Sergio Herman zien aanschuiven aan de business line.
12 uur vliegen...slaapwel
Maandag 30 maart
We zitten bijna allemaal dicht bij elkaar op rijen 39, 40 en 41. Anne slaapt bijna de ganse nacht, ik af en aan...kijk nog een film en in feite zijn de uren vrij snel gevlogen...om 7.05 Belgische tijd ( 00.05 Thaise tijd) landen we in Zaventem. De valiezen komen al snel van de band en we nemen afscheid van Monik en Gratienne die terug met de bus naar Antwerpen gaan.
De rest wordt terug afgehaald door hetzelfde busje als op de heenreis, we zijn enkel met 2 meer wat toch wat problemen geeft om alle bagage mee te krijgen. Eerst zetten we Chris, Hilde, Piet en Claudette af in Merelbeke, dan Heidi in Destelbergen en ten slotte om 9u30 ons in Mariakerke.
We zijn terug thuis.
Ik doe boodschappen, de eerste was zit in, Anna de buurvrouw brengt onze planten terug.....we zijn echt terug thuis.....terug naar de dagelijkse bezigheden.
Het was een mooie, leuke, lekkere, gezellige reis vol ontdekkingen, avonturen en nieuwe ervaringen. Leuk om met zo'n groep vrienden dit te kunnen delen....blij dat de 2 nieuwkomers niet nieuw meer zijn maar volledig deel uitmaken van ons groepje....bedankt allemaal voor de vriendschap en gezelligheid, bedankt Monik, voor de organisatie.
Bedankt iedereen voor de vele berichtjes...ook voor mij leuk om lezen....tot de volgende
Ooh spannend hoor, een nieuwe reis!!
Heel veel plezier allemaal. Happy travels!
En kom veilig terug.
Veel succes en plezier. Hopelijk geen hinder om te vertrekken.
Reist Heidi ook terug mee?
Super leuk land! Veel plezier. Veilige reis alvast....ik kijk uit naar de foto's, de reisroute en jullie verhalen. Groetjes
Heidi is er natuurlijk ook weer bij.
Ik ben pas terug van een rondreis in Thailand .... Hopelijk is Dubai geen probleem om een tussenlanding te maken ‽
Veel succes!
Kijken uit naar jullie verslagen, foto's en leuke verhalen.
Zeer benieuwd naar jullie verhaal....
Veel succes!
Wij vliegen rechtstreeks Nelly
Hello, hello,
Spannend, Thailand komt nu wel heel dichtbij.
Succes met de laatste voorbereidingen, laat dan even alles achter en geniet met volle teugen van het boeiende, zalige, zonnige en lekkere land.
Zonnige groetjes,
Ronny en Katelijne
Dank je wel, zo kunnen we Heidi en de groep wat volgen.
Benieuwd naar jullie verhalen.. 🫶🫶
Het wordt weer spannend. Goede reis en genieten is de kunst.
Kijk,ruik,Voel,lach, zweet,geniet......en laat me meereizen 😃
Goede reis!
Off to more global adventures! Have fun! You're so good about documentation! Seasoned travelers!
Ohhh, heerlijk klinkt ook als vakantie.
Ben heel erg benieuwd naar jullie belevenissen. Heel veel plezier🤗
Goede reis
Goede reis met veel nieuwe belevenissen!
K ben benieuwd naar jullie uitstappen en foto s. Ik reis een beetje met jullie mee.
Gevulde dagen daar!
Jullie zien er soms sportief🚵 en soms heel chique uit!💃
De Piet geniet precies van zijne harem!! 🤭
Amuseer jullie nog!!
Amai, wat een goed gevuld programma, zo wijs. En jullie eten daar zo lekker, de gerechtjes zijn net juweeltjes 😋😋😋
Nog heel veel plezier samen.
Geniet van jullie up to date verslag. Zo reis ik wat mee.
Aan eten en lekkere drank ook geen gebrek.
Geniet verder.
Wow, wat een ervaring en belevenissen. Nog maar zo kort op pad en al zoveel gezien. Het eten lijkt ons een bijzondere ervaring hoor. De warmte die je beschrijft is bijna voelbaar. Druk progamma. Super dat je ook nog tijd vindt om ons mee te laten genieten.🤗
Amai mannekes, dat zijn goed gevulde dagen!
Topreisleidster👍👍💋💋
Leuke excursies maken jullie, drukbezette dagen. Genieten.
Goed dat er nog zoveel gedenkplaatsen zijn voor mensen die onder zulke slechte omstandigheden zo hard hebben moeten werken tijdens de oorlog. Dit mag ook nooit vergeten worden.gelukkig staat daar ook heel veel moois tegenover. Wat hebben jullie een druk progamma. Maar zoveel prachtige kleuren.
Is het eten veilig?
Het is te zien dat jullie heel veel plezier hebben.🤗
Gelukkig nog tijd om te genieten. Eten is hier zeer lekker en veilig, zelfs ijsjes
Zoveel te zien en te beleven, het zijn drukke dagen voor jullie. Maar jullie zullen héél veel gezien hebben en superlekker gegeten.
Hallo reizigers. Wat een gevarieerd en druk programma bij zeer zwoele temperaturen. Duimerdeduim voor de nodige diesel maar vooral met volle teugen verder genieten het zalige Thailand.
Volle dagen maar het klinkt allemaal prachtig!! Vooral nieuwe ervaringen met eten 🤭 wat hebben jullie allemaal veel energie zeg. Wij genieten van jullie reisverslag, zijn de koffers groot genoeg voor de terugweg?? Ga nog even door met alle gezelligheid 🤗
Hopelijk geen benzine/diesel tekort!
Hier swingen de prijzen de pan uit.. Wij fietsen en wandelen zoveel mgl voor de boodschappen..
Geniet van de laatste dagen op het eiland!
Zalig om de stories te lezen van jullie bezoeken en ervaringen in hotels en onderweg
Oooh wat leuk Liliane, jullie maken weer van alles mee! Ik liep nogal achter met jullie volgen, maar ben er vanavond eens goed voor gaan zitten, en nu weer heerlijk alles gelezen. 'Haha, die nachttrein was dus stukken beter dan die in Egypte. En jij durft zeg, krokodillenvlees en andere lekkere lokale hapjes, jij probeert dat gewoon allemaal uit. Stoer hoor!
Ook daar dus 'gedoe' met de oliecrisis. De diesel prijzen rijzen hier ook de pan uit. Niet grappig meer. Misschien mogen jullie inderdaad wel extra lang ginds blijven, geen straf denk ik.
Geniet er nog van allemaal! Groetjes aan de anderen.
Liefs, Yvonne
Woow ja, die vleermuizen zien uitvliegen.. Hebben wij ook gezien.. SpActaculair hé...
was de rat op zoek naar Heidi ?
spannend, zo'n bezoek !
Geniet nog van jullie laatste rustige dagen.
Sorry dames en heer, ik was een beetje voorbarig, jullie zijn nog lekker aan het genieten. Heerlijk eten weer en lekker dobberen tot je rimpelig bent. Wat een energie hebben jullie.🤗
geniet nog van jullie verlof , hebben jullie daar alles mooi weer goed eten , avantuur en rust en goede gezelschap dus perfecte reis groetjes
He- le- maal NIET jaloers. Wat een heerlijke vakantie beleven jullie samen.👌echt bijzonder.
Dag ginder, jullie hebben een mooie reis gehad en zien er alkemaal goed uit. Bedankt voor de vele foto's en de dagelijkse verslagen. Nu nog een goede thuiskomst. Tot ziens.
Wat een mooie reis hebben jullie gehad. Dank je wel voor de levendige verslaggeving, in alle mogelijke geuren en kleuren, het was echt meegenieten. Welkom thuis en blijf nog even op jullie vakantiewolk zitten 😎
We zijn veilig terug in het koude, natte België.
Bedankt iedereen voor het meeleven en de vele reacties
Oooh alweer thuis! Dat wordt lekker slapen in jullie eigen bedje! Home sweet home.
Mooi om jullie reis mee te hebben beleefd.
Liefs, Yvonne
Dankjulliewel voor het mee mogen reizen en genieten van jullie reis.