Egypte rondreis
Dag lieve vrienden en volgers,
Verrassing! Jawel.....we trekken er terug op uit😁😁 Volgende week zaterdag vliegen we naar Caïro. Heidi is ook terug van de partij en Katelijne, een vriendin van haar, gaat ook mee. Wij kijken er al naar uit om jullie mee te nemen in ons Egyptisch avontuur, waar musea, woestijn, kamelen, pyramides, tempels en pharao's centraal staan.
Tot zaterdag in Schiphol🤗🤗
Zaterdag 25 oktober
Wekker om 7u30....het is zover! Om 10u15 worden we met de taxi afgehaald. Bagage staat klaar, poes is op hotel en sleutel bij de buren afgegeven. We zijn er klaar voor. We zijn al om 10u35 in het station en Katelijn is er al. Iets later ariveert Heidi en om 11u03 nemen we de trein naar Brussel Zuid. Hier hebben we 20 minuten voor de volgende trein naar Schiphol. Op perron 6 wordt plots aangekondigd dat we naar perron 10 moeten....de trein staat al klaar en we vinden onmiddelijk een leuke plaats voor 4 met tafel. Bagagerek is naast ons. We eten al tetterend onze meegebrachte boterhammetjes op en om 13u48 zijn we in Schiphol. Het is er zeer kalm! Hun vakantieperiode was vorige week. Het inchecken gaat vlotjes, securety iets minder vlot, mijn bagage wordt er vantussen genomen. " Er zijn nog 10 wachtenden voor u.." Het lijkt een eeuwigheid te duren voor ze mijn bagage onder de loep nemen....geen probleem gevonden en ik mag door. OEF! We drinken een koffietje en zitten ruim op tijd aan de gate. We vliegen om 17u50 naar Parijs. De vlucht heeft 15 minuten vertraging maar we landen toch mooi op tijd.
We hebben nog de tijd voor een koffietje. We zouden om 20u10 vliegen naar Caïro, maar de vlucht is vertraagd tot 21u10 en later nog eens tot 21u40. We stijgen uiteindelijk op om 21u55. We slapen af en aan, krijgen om 23u nog een warme maaltijd en om 3u25 landen we in Caïro. We zijn steendood! Eerst nog een visum krijgen, controle, stempel, bagage afhalen en de bus op. Na een half uurtje zijn we aan ons hotel en om 5uur liggen we in bed. Hopelijk kunnen we slapen.
Zondag 26 oktober
Tring, tring...wekker om 8u30! Slecht geslapen, veel te warm en veel lawaai, we zijn steendood. We hebben normaal gezien een vrije dag maar de gids stelde voor om voor 20€ pp de bus en chauffeur te boeken en naar het oude Egyptische museum te gaan. (Het nieuwe gaat pas op 1 november open) een Koptische kerk te bezoeken en een wandeling in de Islamitische wijk te doen. Iedereen is akkoord, we kunnen moeilijk een ganse dag slapen, alhoewel dat momenteel zeer aantrekkelijk lijkt. Om 10u30 vertrekken we naar het museum. Niet te veel volk, heel mooi gebouw. De rij is niet te lang om een ticket te bemachtigen en er moet met kaart betaald worden. Onze gids is een enthousiaste veertiger die perfect nederlans spreekt. Hij weet heel veel over de Egyptische oudheid en wil dan ook zoveel mogelijk vertellen. Zalen vol beelden van pharaos, in dit leven met linkervoet vooruit, in het hiernamaals met gesloten benen en gekrulde baard. Zeer indrukwekkend allemaal. Ongelooflijk dat de meeste beelden rond de 4000 jaar oud zijn. Ondanks het feit dat we steendood zijn kunnen we toch enorm genieten. Rond half twee gaan we iets drinken en dan met de bus naar een restaurant waar een buffet staat te wachten. Het is al vrij warm.Na een toch wel lekkere maaltijd vertrekken we naar de Koptische wijk. De Kopten zijn Egyptische Christenen die zich afgescheurd hebben van de kerk van Rome. We bezoeken een kerk met mooie mozaïken
Binnen is het heel druk, we horen gidsen uitleg geven in verschillende talen. Mooi houten inlegwerk en veel mozaïeken. De kerk werd gebouwd op de zuilen van een vroeger Romeins fort en hangt dus deels in het ijle. Ze wordt dan ook de hangende kerk genoemd. Terug naar de bus, we kunnen terug 20 minuten genieten van de airco. Volgende stop is de Islamitische wijk. We wandelen door een soort doolhof van winkeltjes. Het is er vrij vuil, stoffig en armoedig. De mensen zelf zijn zeer vriendelijk. Van de vooroordelen die we hadden en geruchten die we gehoord hebben over lastigvallen en bedelen is geen sprake. Zeer fotogenieke buurt. We stoppen aan de Sultan-Al-Ghuri moskee uit de 15de eeuw. Interieur is niet zo indrukwekkend. Het is er verschrikkelijk warm met onze sjaal en we lopen terug naar buiten. Een paar van de groep hebben nog de moed om op het dak te klimmen om een overzicht van de wijk te zien. Sommige klimmen zelfs helemaal omhoog in de minaret. Het wordt tijd dat we naar het hotel terugkeren, het tekort aan slaap laat zich voelen. Na een verfrissende douche gaan we iets kleins eten in een klein restaurantje naast de deur. Een Sakara biertje laat zich smaken met een lekkere tajine. Om 21u liggen we in bed, eindelijk!
Maandag 27 oktober
Wekker om 7u. Na het ontbijt vertrekken we richting Gizeh waar we de drie meest bekende pyramides en de sfinx zullen zien. Whow...dat is iets waar we meer dan 50 jaar geleden over geleerd hebben op school. Laatste van de originele wereldwonderen. Het is er heel druk! Er is een indrukwekkende inkomsthal en security check. Er zijn shuttelbusjes die de toeristen vervoeren naar de verschillende bezienswaardigheden. Wij beginnen op het einde bij de Sfinx. Hij ligt indrukwekkend mooi als teken van macht aan de voet van de pyramide, kijkend naar het oosten waar de zon opkomt. Het lichaam van een leeuw met het gezicht van de koning. We krijgen van Ahmet ( onze gids) een schitterende uitleg over hoe de kist tot aan de pyramide toekomt. Eerst met de boot tot aan een tempel waar het gebalsemd werd, dan verder omhoog naar de offertempel en dan naar zijn laatste rustplaats. De boot is later teruggevonden, ingegraven achter de pyramide. Terug met de shuttel naar de volgende pyramide waar we te voet rondlopen. Het is warm, de zon brandt. Gelukkig is er een windje dat toch wat verkoeling brengt. Het is 13u30 als we vertrekken op weg naar een restaurant waar we rond twee uur aankomen. Op een zeer afgelegen plek worden we hartelijk ontvangen. 2 vrouwen zitten er vers brood te bakken. Binnen staan allerlei hapjes op tafel. Heel lekkere pittige aubergine, gevulde koolrolletjes, falafel, iets kaasachtigs, tahini, het versgebakken brood en gepekelde groenten. We krijgen er een lemon en mint drankje, ze brengen cola en alcoholvrij bier. Daarna komt een grillvuurtje op tafel met kip en soort worstjes, ovengebakken aardappelen in tomatensaus. Allemaal zeer lekker. Als afsluiter een banaantje en een muntthee. En dan komt de rekening...alles wordt apart gerekend...we betalen meer dan gisteren middageten en avondeten samen. Nou ja, in feite nog heel goedkoop naar onze normen en het was zeer lekker. We rijden nog een uurtje verder naar Saqqara waar we de eerste stenen trappyramide van koning Djoser gaan bekijken. In de 1ste en tweede dynastie werden de koningen onder de grond begraven. In de derde dynastie werden trappyramides gebouwd in tichelsteen ( klei met stro), zij hebben de tijd niet doorstaan. Maar koning Djoser wou een stenen pyramide die niet zou vergaan en die kwam er in 7 trappen. Indrukwekkend! We rijden ook nog langs de pyramide van koning Titi en die kunnen we zelfs binnengaan. Whow...avontuurlijk. we beginnen met een vrij steile trap naar beneden van 20 meter. Dan moeten we gebukt nog eens 20 meter door een smalle tunnel tot de plaats waar hij begraven is. De wanden zijn volledig beschreven met hyrogliefen. Een mooie, interessante ervaring! We gaan daarna naar de tombe van een hogere dienaar van Titi aan de overkant. De muurtekeningen zijn fantastisch. Kamer na kamer zien we prachtige tekeningen. Vooral in de laatste kamer staan we vol verwondering te kijken, alle tekeningen zijn nog volledig intact en ingekleurd.
De ene foto na de andere wordt genomen, ieder prentje, ieder hoekje is zo mooi. Met heel veel indrukken verlaten we de site en rijden terug naar het hotel in Caïro. Het eerste wat we doen is in het restaurantje ernaast een grote frisse pint drinken mmmmm. Dan pas gaan we douchen en bagage maken want morgentrekken we verder het land in. We spreken af om 19u30 om te eten en ik neem een linzensoepje met croutons en Anne een croque. ( door de warmte hebben we niet zoveel honger) we drinken nog een citroen muntesapje en om 21u gaan we naar de kamer. Wekker om 6u45!
De groep valt best mee, er zijn 17 Nederlanders en 5 Belgen ( wij en nog 1 man) We zijn een zeer gemixte groep qua leeftijd en samenstelling. De oudste is Bram en is 84, er zijn 2 vader dochter combinaties, 2 buurvrouwen, Sjon een allleenstaande truckchauffeur die al 20 maal naar Egypte is geweest, een koppel met 21 jarige zoon en dan een paar gewone koppels. Er is met iedereen een goed contact.
Dinsdag 28 october
Goed geslapen, enkel om 24u wakker geworden door luide muziek maar daarna weer onmiddelijk in slaap gevallen. We zijn moe, het zijn lange dagen en de warmte maakt het lastiger. Zouden we een dagje ouder aan het worden zijn? Bagage aan de deur, ontbijt om 7u30 en om 8u zijn we terug op stap. (Gisteren konden we een lunchpakket bestellen, wat we ook gedaan hebben want we rijden door de woestijn en kleine dorpjes waar er geen mogelijkheid is om te eten.) Lunchpakketten liggen klaar aan de receptie. We krijgen een grotere bus die we de rest van de reis hebben. We kunnen apart zitten wat wat meer ruimte geeft. Er komt ook een gewapende politieman mee op de bus. Op een uur rijden komen we in Dashour waar we 2 pyramides zien. Koning Senefru wilde geen trappyramide meer maar een echte pyramide. Tijdens de bouw zag de ingenieur dat de wanden te stijl waren en dat ze daardoor te hoog ging worden en te zwaar met het risico dat ze ging verzakken. Hij probeerde zijn fout recht te zetten door er een knik in te geven en ze zo minder hoog te maken. Deze knikpyramide van Dashour is dan ook de enige in zijn soort. Iets verder werd dan de eerste echte pyramide gebouwd waar Senefru uiteindelijk begraven is. De knikpyramide is altijd leeg gebleven. Er is een mogelijkheid on erin te gaan maar wij passen en wandelen er rond. We krijgen gezelschap van een vrij zwaar gewapende politieman.
Nu nog even naar de knikpyramide voor een paar foto's. Terug de bus in en we rijden ongeveer twee uur door een groene vallei waar veel fruit en groenten wordt gekweekt. We passeren kleine dorpjes en rijden langs hobbelige smalle stoffige baantjes. We krijgen uitleg over hoe de palmbomen gesnoeid worden. De bladeren worden verwijderd en worden geplet tot vulling voor stoelen en banken. De takken zelf worden gepeld en gebruikt als een soort leer voor meubels. Van de sisal die in de bomen groeit worden touwen gemaakt.
We arriveren uiteindelijk aan de zwarte pyramide of de Hawara pyramide. Er is bijna niemand, en ze blijkt niet zoveel bezocht door toeristen. Het is de enige tichelsteen pyramide die nog in goede staat is. We wandelen er rond in de brandende zon. Bij terugkomst wordt ons een vers gebrouwen thee aangeboden die met vrij veel suiker niet slecht is. Na een laatste plaspauze is het nog 3 uur rijden naar El Minya waar we overnachten. Onderweg moeten we wachten op politie excorte die ons voor ons "eigen veiligheid" zal begeleiden. We ariveren na verschillende politie wissels om 17u30 in het hotel. Vrij mooi hotel, we krijgen kamer 202 . Mooie ruime kamer, uitzicht op het station, grote badkamer.Zalige douche.
Als we in het restaurant komen horen we wat een chaos het geweest is met de verdeling van de kamers. Wij hebben dus veel geluk gehad. We bestellen een drankje ( alles non alcoholisch) en wachten...en wachten...een half uur later worden we aan tafel verwacht en de kelner is verrast dat wij het drankje vroeger wilden ??? De verdeling van het eten ( wat we op voorhand moesten kiezen) verloopt ook wat chaotisch, maar uiteindelijk heeft iedereen eten en het is heerlijk. We krijgen nog een chocolaatje en er worden 2 jarigen in de bloemetjes gezet. Om 21u15 liggen we in bed. Hopelijk kunnen we slapen want er is veel lawaai. We slapen rechtover het station.
Woensdag 29 oktober
Uiteindelijk tussen de tuutende treinen door toch nog redelijk geslapen. Wekker om 5u45, we vertrekken om 7u. Na een lekker ontbijt met verse fruitsla en yoghurt, gekookt eitje, kaas en een soort croissant kunnen we er weer tegenaan. Het is nog vrij fris en we horen het getsjiep van de vogeltjes in de bomen. We krijgen vandaag 2 bewapende agenten mee in de bus. Eentje met holster en pistool, de andere met een Uzi. En dan nog een politiewagen achter de bus! ( wat voelen wij ons veilig) Het is een goed uurtje rijden naar de graven van Beni Hassan. Onderweg passeren we verschillende kleine dorpjes waar de schoolkinderen ons enthousiast toewuiven. Het dagelijkse leven is al volop bezig, bakkers bieden hun versgebakken brood aan, we zien een slager die een pas geslachte koe aan het versnijden is, de klaverboer met paard en kar die de klaver verkoopt voor de geiten en de ezels. Hier komen duidelijk niet zoveel toeristen langs. We rijden kms lang langs een Islamitisch kerkhof dat bestaat uit overkoepelde graven.
Na het kopen van de tickets, (meestal 200 Egyptische pond= 4€) beginnen we aan de klim via een 100 tal trappen naar de rotsen. Vrij heftig, wij stoppen een paar keer onderweg. Aad, wordt onwel onderweg en moet afhaken. De begraafplaatsen zitten achter slot en grendel, maar wanneer de deur opengaat worden we terug in de tijd van de pharaos gekatapulteerd. Whow, adembenemend mooi en uitzonderlijk goed bewaard. De muurschilderingen beelden het dagelijkse leven uit. Wij voelen ons net Indiana Jones!
De graftombes waren voor hoogeplaatste ambtenaren uit de 12e eeuw uit het middenrijk.( Sommige van de tombes zijn kort na Christus bewoond geweest door de Kopten, ze hielden zich daar schuil voor de Romeinen.) Prachtige muurtekening ingekerfd in de cement en dan ingekleurd. We zien verschillende worstelhoudingen, vissers en bakkers en kappers enz.. ook boten en dieren. Er zijn 4 tomben waar we binnenkunnen. Van bovenaf hebben we een mooi zicht op de omgeving. De afdaling terug naar de bus is een heel stuk gemakkelijker. Wat een onherbergzaam landschap. We drinken een muntthee en na een plaspauze rijden we verder naar El Amarna voor een bezoek aan de volgende tombes op een uurtje rijden.
Wij zijn terug de enige bus met toeristen
.( Dit stuk in Egypte wordt momenteel alleen door Djoser gedaan. Vroeger voor de aanslagen in de jaren 90 werd deze omgeving door alle reisorganisaties aangedaan. Pas sinds vorig jaar mogen hier terug toeristen binnen mits politiebescherming.)
Het is weer klimmen om tot de in de rotsen uitgehakte grafkelders te komen. Ze zijn voor de entourage van koning Achnaton. (Achnathon verwijderde alle andere goden behalve Ra ( de zon) en veranderde de naam in Aton. Nefertiti was de vrouw van Achneton en Tutanchanon was zijn zoon.) De muurtekeningen zijn hier op sommige plekken vrij zwaar beschadigd maar toch nog duidelijk te zien. De graven zijn niet volledig afgewerkt omdat na de dood van Achneton alle werken werden stilgelegd en de oude goden werden in eer hersteld.
Het is zeer warm geworden, het is stoffig en we zweten ons te pletter. Als we weer beneden zijn staat er een buffetje klaar. Zoals altijd is er natuurlijk falafel, soort feta, tomaten en komkommer, Egyptische pannenkoek met zwarte melissesiroop. We drinken er een cola bij en betalen 350 pond= 7€ per persoon. Heidi en Katelijne kopen daar een witte katoenen bloes voor 10€ 'tstuk. Na een toiletbezoek vertrekken we voor een 5 uur durende rit naar....uiteindelijk zijn we veel vroeger in hotel Azur in Sohag aan de oevers van de Nijl. Mooie kamer, teras met uitzicht op de Nijl, zalige bedden en goede douche. We moeten zoals op de andere dagen bij aankomst het eten en drank bestellen. Ik neem gevulde duif ( schijnt een Egyptische specialiteit te zijn) en Anne besteld kip.
De kamer is netjes en een verfrissende douche brengt ons terug bij de levenden. De opgevulde duif is zeer lekker en na het eten blijven we nog wat kletsen met een paar reisgenoten. Maar toch rond 21u15 gaat iedereen slapen.
Donderdag 30 oktober
Om 6u35 staan we op en er is een mooie zonsopgang te zien op de Nijl. Het ontbijt is vrij uitgebreid en het smaakt. We worden verwittigd om een picnic te maken om mee te nemen voor onderweg. Er zijn geen restaurants tot aan ons eindbestemming. Stipt om 8uur vertrekken we. Onze politiebegeleiding staat al te wachten. We rijden via een soort autostrade, dan op kleinere baantjes tot we uiteindelijk langs een zandbaantje aan Abydos aankomen. Onderweg zien we het nieuwe Sohag in volle aanbouw. We rijden langs de groententuin van Egypte, er worden hier zeer veel tomaten gekweekt. Er wordt volop een soort maïs geoogst die speciaal voor dieren wordt gekweekt .Na ongeveer 2 uur zijn we aan de tempel van
Ramses II en Seti I. Hij wordt bestempeld als de Heilige tempel omdat het hoofd van Osiris hier werd begraven. Alles zo goed bewaard met levendige kleuren. Dat komt omdat er een droge warmte heerst en ook omdat deze tempel lang afgesloten bleef. We krijgen heel veel uitleg over de geschiedenis van het oude Egypte aan de hand van de vele relíefen die er op de muren zijn aangebracht. Ahmed leeft zich uit en vertelt enthousiast en hij leest moeiteloos de vele hyerogliefen. Zeer interessant maar hij raakt mij kwijt door de vele namen en verbindingen tussen de goden en koning. Wat ik wel nog weet is dat Osiris altijd in het wit ( mummie)wordt afgebeeld met groen of blauwig aangezicht. Isis wordt afgebeeld met stoel ( bevallingsstoel) op het hoofd of met horens van een koe met de zon ertussen. We blijven nog een tijdje ronddwalen door de verschillende zalen. We drinken nog iets in de cafetaria en vertrekken richting Denderah om de tempel van Hator, de min van Horus te bezoeken. Het is ongeveer 2u rijden en ondertussen eten we onze belegde broodjes op. We rijden via een splinternieuwe autostrade dwars door de woestijn. Ondertussen worden we terug ondergedompeld in de geschiedenis van de oude Egyptische Goden. We leren over de geschidenis van Egypte, de overname door de Grieken en de Romeinen. Hoe de Romeinen een 'mamisi' ( kleine tempel) bouwden om te bewijzen dat ze afstammelingen van Horus waren en daardoor het recht hebben op de heerschappij van het land. De Romeinen nemen de oude goden over en laten de grote tempel door Egyptenaren bouwen in hun traditionele bouwstijl. Binnen in de tempel worden we overweldigd door de vele reliëfen en hoge zuilen. Spijtig genoeg is er later heel veel vernieling geweest door de Kopten die de oude goden verstoten hadden om het Christendom aan te nemen. Ahmed blijft maar uitleggen aan de hand van de reliëfen die zich als een stripverhaal laten lezen. Wij blijven maar ooh en aah zeggen, we blijven maar foto's nemen alle kanten opkijkend tot onze nek begint pijn te doen. Het is zeer warm ( 36°) en ook binnen laat de warmte zich voelen. We lopen nog even de tempel rond om een reliëf van Cleopatra te zien ( het enige dat er bestaat) Nu nog een frisse cola in de cafétaria en we vertrekken richting Luxor op 2 uur rijden.
Het hotel oogt chic en ligt aan de Nijl langs de promenade. We liggen allemaal op dezelfde gang 1st verdiep naast het zwembad. Zelfde ritueel als altijd, douche, andere kleertjes en naar de bar. Probleempje...onze kamer sluit niet af. We krijgen na het eten een andere kamer. We zitten allemaal aan 1 lange tafel en het duurt een eeuwigheid voor alle bestellingen opgenomen zijn ( what's new)
Ik krijg als laatste pas om 21u10 mijn eten...gegratineerde canneloni met kip. Veel kip en canneloni is er niet te bespeuren, maar ok, mijn grootste honger is toch al voorbij. Wij gaan eerst langs de balie en we verhuizen een verdieping lager naar een kamer naast het zwembad. Het is er zeer stil en rustig . We mogen straks een uurtje langer slapen want het uur verandert. Wekker toch om 5u45.
Vrijdag 31 oktober.
Zalig geslapen, ondanks het uurtje meer blijft het toch vroeg. Rustig ontbijt en om 7u vertrekken we naar de vallei van de Koningen. We zijn vol verwachting...We worden afgehaald door kleine busjes. Daarna stappen we over op een bootje ( the new Titanic, dat beloofd) om ons naar de overkant van de Nijl te brengen. En daar staat de bus al te wachten om ons tot aan de ingang van de graven te brengen. ( graf mag in feite niet gebruikt worden want voor de oude Egyptenaren was dit hun paleis voor het eeuwige leven) De weg ernaartoe is al indrukwekkend, eerst door smalle straatjes van een dorpje en dat met een grote bus. We zien terug veel huizen beschilderd met een afbeelding van de kaäba ( zwarte steen in Mekka) een vliegtuig of boot ( de manier waarop de bewoner naar Mekka ging), we rijden voorbij de kolos van Achnaton, verder langs resten van oude offertempels. Het is er veel drukker dan de vorige dagen. Er komen hier heel veel toeristen van de cruise schepen. De rest van de weg tot aan de ingang doen we met een golfwagentje. Gelukkig, want het is al zeer warm en de zon laat zich stevig voelen. Je merkt dat het hier toeristischer wordt aan de prijzen. Tot nu toe betaalden we een 250 EP per bezoek, nu 750EP en een extra 700EP voor de tombe van Toutanchamon. Voor die prijs mogen we 3 graven bezoeken en Ahmed wijst ons het graf van Ramses III, King Siptha en Setnakht.
[ ] Ze zijn weer allemaal rijkelijk versierd met talrijke prachtige muurreliëfen. Het is er snikheet binnen en we moeten aanschuiven om tot aan de sarcofaag te komen. Door de uitleg van de gids en door het bezoek aan de vorige plaatsen herkennen we al meer goden en begrijpen we de verhalen al veel beter. Tegen volgende week zijn we echte kenners🤔 De tombe van Toutanchamon is terug mooi versierd en er hangen foto's van de opgravingen
[ ] Het moet een fantastische ervaring geweest zijn voor de Egyptiologen die voor de eerste keer dit ongeschonden graf konden binnengaan. De mummie ligt nog in het graf, het hoofd en de voeten zichtbaar. De gouden sarcofaag en dodenmasker hopen we volgende week in het pas geopende museum in Caïro te zien. Wat een ongelooflijke ervaring weer, de oude geschienislessen uit onze jeugd en kindertijd worden hier tot leven gewekt.
En nu hebben we een drankje in de cafétaria verdiend. Terug met de golfkarretjes naar de autobus en de volgende stop is een bedrijfje met steenkappers. We krijgen er eerst een uitleg over welke soorten steen en hoe ze bewerkt worden. Eens in de winkel worden we meteen overvallen door de verkopers. Ons oog valt meteen op 4 kleine beeldjes. Het zijn in feite potjes met deksel die gebruikt werden ( dan wel een iets grotere maat) om de gedroogde ingewanden ( darmen, longen, lever en maag) in te bewaren. ( het hart werd ook gedroogd maar terug in het lichaam geplaatst). Na wat afdingen en onderhandelen kopen we ze. De volgende stop is de offertempel van Hatshepsut, de enige vrouwelijke Pharao. Indrukwekkend complex met nog weinig oorspronkelijke delen. Zeer zwaar gerestaureerd. We verblijven er niet erg lang want de zon brandt en we smelten langzaam weg. Na dit bezoek is het tijd om te lunchen, meer dan tijd want het is 14u. De lunch wordt ons aangeboden door Djoser.( djoser bestaat 40jaar en hun eerste reizen waren naar Egypte en nu krijgen wij cadeautjes😁) We krijgen een orzosoepje, mixed slaatje, tahini, baba ganouch met brood. Daarna zeer lekkere rijst, aardappelen in tomatensaus, witte bonen in tomatensaus en rundsballetjes in een vrij pittige tomatensaus. We drinker er een plaatselijk fris pintje bij. Ondanks het feit dat ik niet echt honger heb smaakt het toch. Na het eten stappen we in het bootje dat ons weer veilig naar de Oostelijke oever brengt. We gaan onmiddelijk naar de kamer, zwempak aan en......plons....zalig. Onze temperatuur komt weer op normaal niveau. We blijven een tijdje dobberen, wat doet dit deugd. Ons eerste vrij momentje...zaaaaalig. Na de douche en verse kleertjes zijn we herboren, en na een cappucino weer volledig van deze wereld. We zetten ons aan het zwembad en nemen de tijd om bij te schrijven. We hebben om 19u afgesproken met Heidi en Katelijne om een kleinigheid te eten en dan vroeg te gaan slapen, want.....morgen moeten we om 5u10 klaarstaan.....we gaan ballonvaren....ons hartje klopt vol verwachting.
Zaterdag 1 november
Het is vroeg, heel vroeg als de wekker afgaat. Een kattewasje, kleertjes aan en om 5u staan we beneden in de receptie, we zijn de eersten. De rest komt langzaam binnensijpelen, kleine oogjes alom. We zijn met 16 en zijn er klaar voor. Ze zouden ons om 5u10 komen afhalen maar uiteindelijk wordt het 5u30. In gestrekte draf naar het bootje om ons naar de Westelijke oever te brengen. Daar staan kleine busjes klaar en we rijden terug richting vallei van de koningen. We zien al een paar ballonnen de lucht in gaan. Het is een uitgestrekt veld met nog verschillende ballonnen die plat op de grond liggen. Tientallen andere stijgen op, wat een bedrijvigheid, is hier echt Big Business! Wij moeten wachten op toestemming om te vertrekken. Iedere 10 minuten wordt de zichtbaarheid en windsterkte gechecked. Na 20 minuten mogen ook wij de lucht in.Joepie!! Het zijn manden voor 20 personen onderverdeeld in 4 delen. We krijgen een trapladdertje wat het toch een beetje gemakkelijker maakt om in te stappen. En plots komt er beweging in en langzaam stijgen we op. Het zicht op de Nijl en de bergen is spectaculair. De tempel van Hatseputh is zeer goed zichtbaar. We zien een duidelijke scheidingslijn tussen de groene Nijlvallei en de woestijn en daartussen tientallen gekleurde ballonnen...mooi! We blijven zo'n 15 minuten zweven op ongeveer 800 meter hoogte en genieten van het prachtige uitzicht. We landen zeer zachtjes in de woestijn en van ver zien we de verkopertjes en bedelaartjes al aankomen op ezeltjes of lopend naar ons toe om hun prulletjes aan de man te brengen. Wat een belevenis! Wanneer we terug aan het het hotel toekomen staat Heidi ons al wuivend op te wachten. Een rijkelijk gevuld ontbijtbuffet wacht op ons. We laten ons gaan...en het smaakt. Wij gaan na het ontbijt wat rusten op de kamer, Heidi en Katelijne gaan met nog een paar naar een goud en zilverwinkeltje. Wij slapen tot 11u.
Net op het punt dat we willen vertrekken klopt Heidi op de deur. We spreken af om 12u30 om nog een kleinigheidje te eten. Op weg naar het restaurant reserveren we een massage voor morgen om 15u. Deze namiddag staat de offertempel van Karnak op het menu, hopelijk overleven we dit bezoek want het is al 34°.
Op 10 minuten rijden staan we aan de ingang van het huis van de God Amon, de God van de Goden. We proberen een ticket via online te kopen maar het lukt niet, dus maar terug gaan aanschuiven. We komen binnen via een laan omzoomd door sfinxen met een ramkop. Het is een zeer groot complex waar meer dan 2000 jaar aan gebouwd is door verschillende pharaos. De laatste muur is gebouwd door de laatste pharao maar helaas niet helemaal afgewerkt omdat toen de Perzen Egypte inlijfden. Er is zelfs een kamer gebouwd door Alexander de Grote met muurrelïefen van hem als pharao. Enorme zuilen ( er zijn er meer dan honderd) zijn rijkelijk versierd. Er staan 2 grote obelisken, de grootste weegt 320 ton en bestaat uit 1 blok graniet die uit een steengroeve kwam meer dan 100km ver. Enorme beelden van Ramses III imponeren ons. Een muur met prachtige Nubische relïefen en hierogliefen van de Nubische of zwarte pharao. Teveel om op te noemen, teveel om te bekijken, te warm om naar de uitleg te luisteren, te warm om alles te verwerken wat de gids ons uitlegt. We zijn langzaam aan het smelten.....de gedachte om straks in het zwembad te springen geeft ons hoop. Maar....we zijn
net te laat om te zwemmen, het sluit om 17u. Na wat aandringen mogen we toch eventjes afkoelen in het frisse water.
Terug op de kamer nog eventjes douchen....douchekop springt van de darm...badkamer goed nat en ik mijn haar afspoelen met de slang. Leuk is anders!
Als we beneden komen horen we van Heidi dat zij hetzelfde voorhadden, ze gingen er naar kijken en fixen..op hoop van zege. Wij gaan met ons vieren iets eten verderop langs de corniche. Leuk restaurant met uitzicht op de Nijl. We nemen met 3 een vegetarisch menu met soep, hoofdgerecht en dessert. Anne eet kippenlevertjes met granaatappelmelisse. Vooraf een zeer lekker alcoholvrije cocktail. ( wat zijn we toch brave meisjes) Op de terugweg zit iedereen naar de opening van het nieuwe museum in Caïro te kijken. Wat een spectaculaire show! Volgende week zullen we bij de eerste bezoekers zijn....wat een geluk. We drinken nog een biertje in het hotel en....het zal niet te lang duren voor we in dromenland zijn.
Zondag 2 november
We mogen eindelijk eens uitslapen deze morgen Pas om half negen lekker rustig ontbijten. Wij gaan straks even tot aan de tempel van Luxor. Heidi en Katelijne blijven in het hotel. De sfeer is hier toch wat anders dan we gewoon zijn, hier is het echt toeristisch gebied en we worden om de haverklap lastiggevallen door verkopers, taxichauffeurs, door koetsiers....neen willen ze niet verstaan en ze blijven aandringen. We wandelen voorbij de tempel maar gaan niet binnen. We nemen wel een paar foto's van op straat. We zien de 4km lange promenade omzoomd door sfinxen die Luxor met Karnak verbindt. Spijtig dat de meeste sfinxen door de tijd verdwenen zijn.Om terug te keren nemen we een parralelle straat maar hier zitten we al in een echte Egyptische wijk waar geen toeristen meer te zien zijn. Het is even zoeken om ons hotel terug te vinden, maar het lukt. De temperatuur is ondertussen goed aan het stijgen en we geraken een beetje oververhit als we aan het hotel zijn. Ik neem nog snel een duik in het water want om 12u hebben we alle 4 een massage geboekt. Ze hebben echter maar 2 meisjes in huis en Katelijne en ik krijgen een gratise behandeling in de zoutgrot aangeboden. We moeten in ondergoed in een zoutput gaan liggen en we worden dan met zout bedekt. Er wordt echt een dikke laag op ons gegooid met een schop. Enkel ons hoofd is nog vrij. Na een tijdje begint het zout te wegen en we willen er wel uit.
We blijven daar zo'n 45 minuten liggen tot ze ons komen bevrijden. Nu is het onze beurt voor de massage...ZAAALIG!!
Voor mij mocht het nog langer, maar na 50 minuten is het voorbij. Nog even niets doen, een kleine lunch en straks om 16u krijgen we de volgende tractatie van Djoser... een uurtje varen op de Nijl. Het is vrij bewolkt met als gevolg dat de zonsondergang niet zo spectaculair is als voorzien. We dobberen wat rond, muziekje erbij en sommigen houden er de sfeer in en er wordt gedanst en veel gelachen. Om 17 uur zijn we terug en hebben we ruim de tijd om de bagage te maken want morgen vertrekken we. Om 18u spreken we af met Bram ( de oudste medereiziger) en Maarten ( ook een Belg). We gaan terug naar hetzelfde restaurant van gisteren maar kiezen wel iets kleiners. Anne eet een pizza en ik Fattah met gevulde wijnbladeren. ( soort yoghurt met hummus, kikkererwten, stukjes brood, enz..lekker, maar weer veel te veel.
In het hotel drinken we nog iets in de bar en om 21u liggen we in bed, wekker om 4u45u.
Maandag 3 november
Wat is het moeilijk om op staan maar na een frisse wasbeurt en verse kleertjes zijn we er klaar voor. Bij het ontbijt moeten we ook nu weer een lunch klaarmaken voor onderweg want het is een lange rit met weinig mogelijkheden om te eten. Stipt om 6u vertrekken we richting Aswan. Het eerste stuk rijden we tussen rechts de Nijl en links een kanaal. We zien heel veel bananenbomen en suikerriet, de baan omzoomd met bougain-villea die prachtig in bloei staan. Witte, rode, paarsige zoals we gewoon zijn, maar ook oranje bloemen. Het oogt als een heel kleurrijk lint dat uitgerold ligt zover je kan kijken. De zon komt op en we zien slierten mist opstijgen uit het water. Wanneer we door de dorpjes rijden lopen al heel veel kinderen op weg naar school. De bakkers zijn al volop aan het bakken, broodjes uitgestald langs de baan. Groepjes oudere mannen zitten te keuvelen, verkopers achter hun kraampjes, wat een bedrijvigheid zo vroeg in de ochtend. Overal weer gewapende politie, bewakingstorens waar geweerlopen uitsteken, geeft toch een raar gevoel.
Na een tijdje wordt de rijweg hobbeliger en verandert in een zanderige weg. Heel veel vrachtwagens met aanhangwagens, ezeltjes, brommers, lopende mensen....beetje chaotisch allemaal maar we rijden er toch vlotjes doorheen. In de dorpen staan langs de baan verschillende waterpunten met stromend water en grote kruiken gevuld met fris water voor voorbijgangers, de bekertjes liggen erbij.
Na bijna drie uur hobbelen komen we aan in Edfu waar we de tempel van Horus bezoeken. Het is er heel druk, tientallen paardenkarretjes staan netjes opgelijnd te wachten om de bezoekers terug naar de cruiseschepen te brengen. Wij wurmen ons door de massa en proberen toch iets op te vangen van de uitleg die Ahmed, terug met zeer veel enthousiasme, geeft. Deze tempel is heel goed bewaard gebleven omdat hij tot half de 18de eeuw onder het zand begraven was. Is gebouwd door een Griekse koning met Egyptische arbeiders volledig in de dezelfde trend als de oude Egyptische tempels. Terug zeer mooi versierde zuilen en reliëfs die als een verhaal te lezen zijn. We zien het ceremoniële leggen van de eerste steen, de eerste pijler die in de grond wordt geslagen, de zegeningen als de tempel af is, de overdracht aan Hortus en Ator, Egyptische Goden die getrouwd zijn en hier hun huwelijk vernieuwen. We zien de afbeelding van de schepen die toekomen, ontmoeting met de koning....De originele boot uit de tempel is 'geleend" door de Fransen en staat nu in het
Louvres in Parijs. Hier saat een replica.
Het blijft er druk en zeer warm, we wringen ons terug naar buiten en kopen wat fruit en een frisdrankje. Om kwart na tien vetrekken we weer en 2uur later zijn we aan de tempel van Kom Ombo gewijd aan de krokodil. Hier is het gelukkig weer rustig, we zijn de enigen. Gelukkig is er hier en daar wat schaduw want het is 38°. Het is een Grieks-Romeinse tempel gebouwd door een Griekse koning. De reliëfs vertellen weer een verhaal hoe de koning door de Egyptische goden werd uitgekozen, gereinigd en gekroond om zo een pharao te kunnen worden. Er zijn ook hierogliefen die hun medische kennis aantonen, medische instrumenten en zelfs de voorloper van viagra. De relïefs zien er hier iets anders uit, de navel wordt weergegeven, de knïen meer uitgewerkt, haartooi fijner weergegeven.
We zien een diepe waterput die gebruikt werd om de Nijl te peilen en zo gebruikt werd om belastingen te innen ( hoe meer water, hoe meer oogst). Er is ook nog een klein museum met tientallen gemummifïeerde krokodillen, zelfs krokodillen mummies. We rijden verder naar Aswan langs een zeer hobbelige baan met veel verkeer. We eten onderweg onze picnic op. We zijn rond 15u aan het hotel en Heidie en ik nemen vlug een verfrissende duik in het zwembad.
Om vier uur moeten we in de lobby staan.
We wandelen rustig naar de kade en er ligt al een bootje op ons te wachten. We dobberen rustig op de Nijl, het is genieten en een fris briesje voelt zalig aan. We passeren het hotel waar Agatha Christi logeerde toen ze het boek " death on the Nile" schreef. De Nijl ziet er hier compleet anders uit, er is veel meer natuur en er zijn verschillende vogels te spotten. Zeer veel reigers, aalscholvers nijlganzen en waterhoentjes. Na een uurtje varen leggen we aan op een klein Nubisch eilandje. We worden meteen muzikaal verwelkomd. Het voelt zeer Afrikaans aan. Na een korte wandeling door het dorp worden we verwacht bij een Nubische familie voor het dinner. Er staan 2 lange tafels en banken in een blauwe kamer. Eerst krijgen we een glas koude hibiscusthee en daarna orzo soep( lekker), daarna komen de aardenpotten die in de oven klaargemaakt zijn op tafel. Er is moussaka, gevulde pepers, courgette in tomatensaus, aardappelen in tomatensaus, vermicellirijst, fris slaatje en zeer lekkere kip. Het smaakt! De maaltijd wordt afgerond met een muntthee. Na het eten mogen we hun privé woonst bekijken. Een hele opgave om in zo'n keukentje zoveel lekkers klaar te maken. Het is al donker wanneer we terug naar de boot stappen. Bij aankomst in het hotel drinken we nog een frisse pint (3x 600ml)en Anne een virgin mojito voor de belachelijke prijs van 11€. We zijn steendood, het was een lange, vermoeiende, leerrijke, warme dag. Het is 21u en nog steeds 25°. Gelukkig is er airco op de kamer. Ik neem nog een verkoelende douche en tien voor negen liggen we al in bed. Plots gaat de telefoon...niemand aan de lijn, na een paar minuten hetzelfde scenario...wat nu? Iets later wordt er hard op de deur geklopt...wij allebei in nachtkleedje aan de deur...het is de barman?? We hebben 90 Epond ( 2€) teveel betaald en of we willen meekomen om het recht te zetten ??? In ons tabaardeken?? Neen dank u wel. Ze zijn hier wel heel eerlijk, dat wel.
Dinsdag 4 november
Wekker om 6u! Het is in feite een vrije dag maar er was een excursie naar Abu Simbel mogelijk....dan moet je geen 2x nadenken...byebye uitslapen, byebye zwembad. Het ontbijt is zeer uitgebreid en we zitten buiten te eten met uitzicht op het zwembad...zalig begin van de dag. Om 7u staat de bus klaar, het wordt een lange 3 uur durende rit door de woestijn.
We schieten vrij goed op en hebben een tussenstop voor een plasje en een drankje. De woestijn wordt hier ontgonnen en vruchtbaar gemaakt om granen te telen. We zien een lange groene strook zover het oog reikt. Ze zijn zelfs bezig een kanaal te graven, afgetakt van de Nijl om het land te irrigeren. Er is zelfs al begonnen met het bouwen van boerderijen.( Er is momenteel een tekort aan graan en er moet heel veel ingevoerd worden)
We rijden voorbij het Toshka kanaal dat van het Nassermeer komt aan de Aswadam. Er worden de laatste moderne iregatietechnieken gebruikt. We zitten op ongeveer op 80 km van de Soedanese grens. Vroeger was er van Djoser een mooie combinatiereis Egypte-Soedan, maar door de rellen daar is het al eventjes afgeschaft.
Er staan verschillende bussen op de parking maar het is er niet erg druk. We krijgen eerst een uitgebreide uitleg over de tempel en de vele mooie relïefs.
De tempel die we nu zien lag vroeger 80 meter lager en is volledig afgebroken en verplaatst voor de bouw van de nieuwe Aswandam die hier een groot meer van 500km produceerde. Waar vroeger de tempel lag is nu dus water.
De werken van afbraak tot volledige herbouwing duurden van 1963 tot 1968. De beelden ( 20m hoog) werden met de hand in stukken gezaagd en genummerd. De relïefs ondergingen hetzelfde lot. De sneden zijn bijna niet zichtbaar. Wat een ongelooflijk gedurfde en perfect geslaagde onderneming.
Er zijn 2 tempels, 1 voor Ramses II en 1 voor zijn vroeg gestorven vrouw Naferati wat hoogst ongebruikelijk was. ( doet me een beetje aan het verhaal van de Taj Mahal denken) De vermelding van de naam In de cartouche was enkel voor de pharao, maar in de tempel van Neferatie heeft ook zij een cartouche. Het heiligdom in de tempel van Ramses II wordt op 22 februarie en 22 oktober verlicht door zonnestralen.
De relïefs zijn weer zeer indrukwekkend. Wat een voorrecht dat wij hier mogen staan.
We laten ons terug naar de uitgang brengen met een golfwagentje want het is een klim en het is weer snikheet. In het bezoekerscentrum bekijken we een filmpje over de afbraak en opbouw van het complex. Na een drankje en plaspauze vertrekken we weer richting hotel.
Nog een korte tussenstop en om 17u30 zijn we terug in het hotel. We krijgen een korte brieffing en wij gaan nadien zwemmen. Het is al vrij donker maar het zwembad en hotel zijn mooi verlicht.
Om zeven uur gaan we eten en een groot deel van de groep zit aan een lange tafel. Het is er wel vrij donker en we krijgen kaarsen. We nemen als enigen alle vier het buffet en dingen af ( dank zij Heidi) van 30€ naar 14€ per persoon. ( nog nooit meegemaakt dat je kan afdingen op restaurant) Het buffet is zeer uitgebreid, verschillende heel lekkere slaatjes, verse groenten, gestoomde groenten, visschotel, een soort hehaktballetjes, rijst, aardappelen, verschillende soorten dessertten en fruit. We drinker er een frisse Sakara bij, ( ons lievelingsbiertje)
Om negen uur ga ik naar boven, ik moet dringend liggen voor mijn rug na het lange zitten in de bus. Hopelijk hoor ik Anne straks kloppen op de deur.
Woensdag 5 november
Wekker pas om 6u15. Lekker ontbijtje buiten op terras met uitzicht op de stad en de Nijl. Zalig begin van de dag. De sfeer zit er al in van 'smorgens vroeg. Leuke bende!
Na ongeveer 45 minuten rijden komen we aan de nieuwe stuwdam gebouwd in de de jaren 60. Hij is 4km lang en 40 m breed boven aan. Onderaan is hij bijna 1km breed. Voordelen zijn dat het Nijlwater meer onder controle gehouden kan worden, nadeel is dat heel veel dorpen ( vooral Nubische moesten ontruimd worden, tempels moesten verplaatst worden en doordat het grondwater nu veel hoger staat krijgen de meeste tempels opstijgend vocht in de pilaren..Het hoogteverschil is 70 meter en de krokodillen die vaste bewoners zijn van de Nijl worden daardoor tegengehouden. Dus vanaf Aswan tot aan de delta zijn geen krokodillen noch nijlpaarde.
We rijden verder naar een haventje waar tientallen bootjes wachten om de toeristen naar een eilandje te brengen om de tempel van Isis te zien. Dit is een tempel die in de jaren 70 ook verplaatst is. Door de aanleg van de grote stuwdam kwam de tempel gedeeltelijk onder water te staan. Hij is volledig gewijd aan de '"oermoeder" Godin Isis. Zoals in de andere tempels is hier ook veel vernieling aangebracht door de Kopten die sinds ze het Christendom hebben aangenomen niets meer willen weten van de oude goden. Het is er verschrikkelijk warm binnen en er hangt weinig zuursof. Verschillende groepen toeristen lopen door elkaar en men hoort verschillende talen. De relïefen vertellen weer het volledige verhaal dat je als een boek kan lezen. ( als je de goden en tekens herkent natuurlijk) Moet fantastisch zijn om alles te kunnen lezen.
Zo, dit was de laatste tempel. Heel veel geleerd over de goden en de pharaos! Ahmed verteld altijd zeer vlotjes en geeft een fantastische uitleg. Een van de beste gidsen ooit.
Na nog wat genieten en een beetje uitwaaien op een overdekt terras met een koud dranke ( ik cocoswater, Anne een ijskoffie) vertrekken we weer terug met het bootje naar de bus. Nog een stop in een papyruswinkel waar we uitgelegd krijgen en zien hoe papyrus gemaakt wordt. Anne koopt een leeg velletje wat mooi en veilig wordt ingepakt. ( niet zo goedkoop)
Laatste stop aan de onafgewerkte obelisk
wat wij aan ons laten voorbij. Het is al 35°.En het is een serieuse klim omhoog in een steengroeve.
We rijden om 12u30 terug naar het hotel en mogen de kamer houden tot drie uur. Om 16u15 vertrekken we naar het station waar we de nachttrein zullen nemen naar Caïro
We eten op het terras van het restaurant en drinken een Sakara en eten allemaal een lekker slaatjes. Nog even rusten, douchen en om drie uur zitten we als brave leerlingen in de lobby..
Stipt om kwart na vier wordt de bagage in de bus geladen en na 5 minuten zijn we aan het station. Terug veel politie en bewaking. We moeten de andere kant van het spoor via trappen en onmiddelijk zijn er dragers om ons te helpen. ( natuurlijk om een centje bij te verdienen). Wij zitten in wagon 5, Heidi en Katelijne in wagon 4. Zij kunnen omruilen met Hans en Mara en komen naast ons zitten. Het zijn erg gore, benauwde en oude slaapwagens. De bagage kan net niet onder het bed dat straks nog moet opgemaakt worden. (hopen we toch) OMG hier zitten we dan voor 13uur. We voelen ons onmiddelijk terug in India.
Straks om zeven uur krijgen we dinner op onze "kamer". Dat belooft!
Op het op zijn Hollands te zeggen, we voelen ons opgelaten. Het dinner is ok, een doosje gepickelde groenten, zeer lekkere rijst, vrij droge kip, een broodje en een ondefinïeerbaar koekje. Om 8u worden de bedden uitgeklapt. We gaan meteen slapen, allèe proberen te slapen want na het toiletbezoek krijgen we waarschijnlijk alleen maat nachtmerries. Wat een gore toiletten, zelfs op de nachttrein in India waren die proberder. We slapen af en aan en om vijf uur worden we gewekt. We krijgen ontbijt op bed, haha, wat een luxe. Een kopje thee, een niet zo lekkere koek gevuld met kaas, een plak cake met gekonfijt fruit ( zeer zwaar) potje yoghurt ( joepie) Bij aankomst in Caïro is het druk op het station. Als we buitenkomen staat er een busje klaar. We rijden eerst naar het hotel om de bagage af te zetten.
Omdat de volledige groep er is besluiten we om Ahmed nu al in de bloemetjes te zetten. Gisterenavond zijn Anne en Ellie rondgeweest met de envelop voor de fooi van de gids. We hebben een liedje gemaakt op de tonen van...in de sahara tussen de kamelen zat Ali Baba.enz..Iedereen zingt uit volle borst en hij is aangenaam verrast en zelfs aangedaan. We hebben een uur de tijd en drinken ondertussen een koffie. Om kwart na 8 vertrekken we naar het nieuw geopende museum:Grand Egyptian Museum. Whow, wij zijn bij de eerste bezoekers ooit om de volledige Toetanchanon collectie te zien. Het museum is indrukwekkend groot en er is 23 jaar aan gebouwd. Het museum ligt vlak bij de pyramides en er zou een verbindingsweg gebouwd worden.
In de hal wordt je meteen verwelkomd door reuzegrote beelden met als uitschieter Ramses II. We gaan eerst naar een zijgebouw om de boot van koning Khufu te zien. De boot werd gebruikt om de overleden koning naar de balsemplaats en dan later de sarcofaag naar de offertempel te brengen. Hij is gevonden achter de pyramide, uit elkaar gehaald in heel veel stukken. ´Na jaren puzzelen wordt de boot in bijna perfecte staat terug in elkaar gezet.Hij is 43m lang en bijna 5 m breed. Spectaculair!
Daarna gaan we richting de zaal van Toetanchamon en we moeten daarvoor langs heel veel mooie, oude artefacten. We gaan er spijtig genoeg vrij rap door want we moeten keuzes maken. Het is er zo groot dat we niet alles kunnen zien.
We beginnen bij de grote sarcofagen, er zijn er drie, die in elkaar passen allemaal met goud belegd,
Dan 3 kleinere sarcofagen naar zijn beeltenis als koning in het eeuwige leven met krulbaard, gekruiste armen en gesloten benen. Daarna had hij 16 windels om met daartussen heel veel amuletten en afbeeldingen van goden om hem te beschermen. Zo mooi, zo uniek!
Verder zien we het gouden dodenmasker volledig in goud, waar we lang moeten aanschuiven voor een foto. Vier mooie albasten potten waar zijn ( gedroogde) ingewanden in bewaard worden zitten samen in een albasten kist met hierogliefen versierd. Verschillende beeldjes en juwelen..teveel om op te noemen maar allemaal even mooi en enig in zijn soort. Wat mooi!
We nemen een pauze en eten een slaatje om eventjes te rusten en aan de grote drukte te ontsnappen.Wat een unieke plaats en wat een voorrecht om hier nu al te kunnen rondlopen en eeuwenoude kunstvoorwerpen te mogen bewonderen Maar na 5 uur museum zijn we volledig verzadigd, hoofd volledig vol.
We beslissen ondanks het feit dat iedereen steendood is nog even langs de soek te rijden.
Mooi kan je zo'n markt niet noemen, maar zeer fotogeniek. We slenteren door verschillende smalle straatjes vol hebbedingetjes. Anne koopt een hangertje van het eeuwige leven, Heidi wat maggiekruiden en Katelijne cimbaaltjes. Na nog een mint-lemondrankje rijden we naar het hotel.
Eenmaal in het hotel ( nu zijn we er nog allemaal) bedanken we Ahmed met een liedje op de tonen van..." in de Sahara tussen twee kamelen"....en geven hem de envelop met drinkgeld. Hij is duidelijk aangenaam verrast en echt geëmotioneerd. Daarna drinken we nog iets ( en de kelner zegt zelf...3 Sakara en 1 lemon-mint). H en K gaan eerst douchen, wij zijn te lui/te moe en eten eerst een pasta en gaan dan pas naar de kamer. Om acht uur liggen we proper gewassen al in bed. Morgen mogen we uitslapen!
Vrijdag 8 november
We liggen 12u in bed maar zijn allebei verschillende keren wakker. Wanneer we om 9u in de ontbijtzaal komen is er nog niemand behalve Sjon. Langzaam sijpelt iedereen binnen. Het is vandaag een vrije dag en de vraag is wie wat wil doen en wie wil er mee. Hans en Mara willen naar een Fair trade winkel op een uurtje wandelen vanaf het hotel en wij gaan mee. We lopen een lang stuk langs de Nijl, voorbij een botanische tuin, via kleinere niet toeristische straatjes en staan plots aan het winkeltje dankzij Mr google en Mara. Leuke kleine zaak met eerlijke, lokale handgemaakte produkten, en vriendelijke uitbater. Anne koopt een mooie sjaal en 2 hangertjes voor aan de rugzakken. We drinken daarna iets op een sympathiek terrasje en lopen terug via een andere weg. We varen nog een half uurtje met een leuk bootje op de Nijl, eten een slaatje op een mooi versierd terras ( er is straks een trouwfeest) met uitzicht op de Nijl. Wij gaan nog even langs een kleine supermarkt en ik koop een 1/2 kg Himalayazout, 2 zakjes kruiden en een flesje water en we betalen 1,75 €. !!!
Terug in het hotel eerst nog een Sakara en dan naar de kamer bagage maken, dutje doen en reiskleren aan.
(We mogen de kamer aanhouden tot 21u30 want we vertrekken pas om 22u naar de luchthaven). Om 19u hebben we met de ganse groep afgesproken voor het laatste avondmaal.
Om tien uur staat de bus klaar voor een laatste rit naar de luchthaven. We nemen afscheid van Ahmed die ons komt uitwuiven. ( hij gaat morgen naar huis)
Het is nog vrij druk op de luchthaven. Na controle bij aankomst kunnen we al onmiddelijk bagage inchecken, dan controle van bagage en dan nog een stempeltje in reispas. We mogen vertrekken. De vlucht is iets later dan voorzien, het is nu 2u35. We proberen wat te slapen op het vliegtuig wat niet erg lukt. Het ontbijt dat we krijgen is niet veel waard....een oneetbare omelet, een taaie koek waar je niet kan in bijten, een uitgedroogde croissant. Gelukkig is er een potje yoghurt bij. In Parijs moeten we ons reppen om net op tijd te zijn aan de gate in een andere terminal. We landen iets vroeger in Schiphol en aan de bagageband nemen we uitgebreid afscheid van onze medereizigers. Er worden handen geschut, geknuffeld en gezoend....het was een leuke bende.
Terwijl Katelijne en ik wachten op de bagage gaan A en H al treintickets regelen.
En we hebben geluk en halen net nog de eerste trein naar Amsterdam en na 1 uur nemen we de eurostar naar Antwerpen.
We hebben terug geluk en zijn net op tijd voor de trein die al op het perron staat naar Gent. We nemen afscheid van Heidi aan de Dampoort. Katelijne en wij stappen af in St Pietersstation. Katelijne wordt opgehaald door haar man en wij door onze lieve buren Anna en Darek.
Na 16 uur reizen zijn we thuis!
Om 7u30 liggen we al in bed en slapen we 12uur
Een bruine boterham met kaas, pistolet met gehakt, maatje met ajuin, hesperolletjes met kaassaus......we zijn weer thuis
Wat een prachtige, onvergetelijke reis! Met als hoogtepunt het voorrecht het
" Grote Egyptisch Museum" te kunnen bezoeken!
We hebben heel veel gezien, heel veel bijgeleerd, heel veel gelachen en heel veel nieuwe leuke mensen leren kennen.Was weer een onvergetelijke ervaring.
Bedankt voor de leuke berichtjes, altijd leuk om te lezen.
Tot volgend jaar in maart😘
Kijk uit naar de verhalen met beeld!
Joehoeeeeee! Die reiskriebels toch :-) Ik zou zeggen, heel veel plezier alvast deze week met de voorbereiding, en dan wil ik jullie al een super toffe reis wensen. Ik kijk met heel veel plezier mee. Vele lieve groetjes
Veel plezier!
Weeral weg ? Veeel plezier !
Have fun, you two travel bugs!
Veel plezier, kijken al uit naar jullie verhalen.
Goede reis gewenst vanuit Gent.
heel veel plezier en genieten ….wij genieten mee …
Fijne reis en veel plezier
Goede reis en veel plezier
Ik reis mee...virtueel ! Geniet ervan...
Dat wordt een mooie indrukwekkende reis met de unieke grote gebouwen en veel culturele achtergrond...
Geniet ervan.. Wij volgen mee...!
Whaw, warm, vermoeiend maar toch indrukwekkend.
35 jaar geleden was ik daar ook! 't Kriebelt om nog eens terug te gaan.
Je uitgebreidde verslag gelezen Liliane, heel interessant !!!
Leuk reisverslag.
Veel lachen veel zweten ge´oeg drinken en jullie ogen goed de kost geven
Geniet
Een avontuurlijke en toch leerrijke reis.
Liliane, zo wijs dat je het dagboek van onze intense maar oh zo boeiende reis schrijft. Tot morgen 😉
Amai zeg... Wat een warme onderdompeling in een Egyptisch "bad" is me dat....
Zoveel interessante verhalen, moet super indrukwekkend zijn. We leren mee met jullie.
Wooow... Dat nieuwe museum!
We zagen de plechtige opening op vrt journaal... Onze "farao" Filip en De Wever waren erbij!
Geniet nog van alles daar en... Nu al benieuwd naar jouw fotoboek Anne!!!
Super, jullie waren bij de eerste landgenoten die dit prachtig nieuwe museum konden bezoeken !!!
Het zien van het Toetanchamon masker blijft adembenemend mooi !!!
Hopelijk komen jullie goed aan in Zaventem en vliegen er op dat moment geen drones rond :-)
Dank je om je verhaal te delen, ik heb ervan genoten (en was ook een beetje, nee veel jaloers).
Tot in maart , dan zal ik je ZEKER volgen( van dichtbij).
Bedankt voor jullie boeiend reisverhaal over Egypte. Ondanks ik er reeds geweest ben, heb ik veel zin gekregen om terug te gaan... Het nieuwe museum wil ik zeker bezoeken... Ik heb zelfs een vlucht vanuit Oostende !!
Tot een volgend reisverhaal, Nelly